ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

5. ΔΑΣΥΛΛΙΟ
Το Καβουκάκι και το Δασύλλιο αποτελούν πολύτιμους πνεύμονες πρασίνου της πόλης μας και οφείλουμε να τους διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.
Η εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για τη συντήρηση των χώρων πρασίνου της πόλης γενικά – όπως η αξιοποίηση / ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων, η ενίσχυση της ευρωστίας και ποικιλίας των φυτών και της γονιμότητας του εδάφους, η καθιέρωση μεθόδων φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση ασθενειών κ.ά. – είναι οι ενδεδειγμένοι σύγχρονοι τρόποι προστασίας του αστικού και περιαστικού πρασίνου που σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε.
Ο συστηματικός καθαρισμός και η λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας τους με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο καθαρισμός και η σήμανση των μονοπατιών για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών αναψυχής και άθλησης, η διαμόρφωση θέσεων στάσης σε επιλεγμένα σημεία και η τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού θα αναβαθμίσουν τους δυο αυτούς πόλους έλξης σε επιλογές απόδρασης για τους κατοίκους της πόλης.
Η συνεργασία με τη μαθητική κοινότητα – στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη γνωριμία τους με τα περιαστικά οικοσυστήματα -, άλλους φορείς της πόλης και πολίτες για τη διοργάνωση εκστρατειών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εθελοντικής συμμετοχής στον καθαρισμό του δάσους, θα αποτελέσει μέλημά μας.
6. ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ
Η θέσπιση Φορέα Διαχείρισης του Παναχαϊκού, με βάση την εκπονηθείσα ειδική μελέτη και η συνεργασία με τους όμορους Δήμους, αποτελεί και σε αυτήν την περίπτωση την προϋπόθεση της βιώσιμης διαχείρισης του όρους, της προστασίας και ανάδειξής του.
Περιβαλλοντικά αποδεκτές δραστηριότητες με ευνοϊκές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία όπως ο οικοτουρισμός και άλλες ήπιες αθλητικές δράσεις θα ενισχυθούν με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.
Η πυροπροστασία, η οριοθέτηση και καταγραφή των ιδιοκτησιών, ο εμπλουτισμός και η προστασία της βιοπικοιλότητας του οικοσυστήματος θα αποτελέσουν προτεραιότητά μας μέσα από την εκπόνηση σχεδίων και δράσεων στο πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης.
Με αφορμή την πρόσφατη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Παναχαϊκό, θέλουμε να δηλώσουμε την ένθερμη υποστήριξή μας. Αναγνωρίζοντας ότι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η μόνη λύση στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάντλησης των φυσικών πόρων– λιγνίτης, πετρέλαιο – και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων – κύρια ατμοσφαιρική ρύπανση – από την εκμετάλλευσή τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα συγκριτικά πλεονέκτημα της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής μας και το έλλειμμα στην ενημέρωση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά τους οφέλη, σκοπεύουμε κατ’ αρχήν να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης του πληθυσμού για την άρση λανθασμένων εντυπώσεων όσων αφορά τα οφέλη από τη λειτουργία τους, την παρουσίαση στοιχείων σχετικών με τη δυναμικότητα του παραγόμενου έργου τους και τη δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων χρήσεων στο χώρο τοποθέτησής τους.
7. ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
Είναι γεγονός ότι η Πάτρα είναι μια παραθαλάσσια πόλη χωρίς θάλασσα. Λείπουν οι ακτές κολύμβησης, η παραλία για περπάτημα, η ανεμπόδιστη πρόσβαση στην προκυμαία. Απ’ την άλλη το λιμάνι είναι ο σημαντικότερος οικονομικός της πόρος, το στοιχείο που δυναμικά καθόρισε το χαρακτήρα της στο παρελθόν και που σήμερα τη διατηρεί στο χάρτη των διαμετακομιστικών κέντρων της Ευρώπης, των οδικών και θαλάσσιων διαδρόμων. Ο κοσμοπολίτικος αέρας της πόλης μας είναι θαλασσινός και η σχέση της με το λιμάνι και το φορέα διαχείρισής του δεν μπορεί παρά να είναι για το κοινό καλό.
Η «άρση» των τειχών που όλοι επιζητούμε για την ανακατάληψη του παράκτιου χώρου και την άμεση πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο, προϋποθέτει τις ακόλουθες θεσμικές αλλαγές τις οποίες θα διεκδικήσουμε δυναμικά:
 Τροποποίηση του Νόμου σύστασης των Οργανισμών Λιμένων (Ν. 2932/27.6.2001) προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των τοπικών φορέων στο Δ.Σ. του ΟΛΠΑ, ώστε να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες διαβούλευσης
 Θέσπιση Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης λιμένα και πόλης (City and Port Master Plan), ώστε σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πόλης και του λιμανιού εξαιτίας της συνύπαρξης.