ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Οι θέσεις τους συνδυασμού: "Τώρα για την Πάτρα"
του υποψήφιου Δημάρχου Γιάννη Δημαρά
1. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ
Η απώλεια κοινόχρηστων χώρων αναδεικνύει ένα μόνο μέρος του προβλήματος της διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος. Η διασφάλιση του χαρακτήρα της Βιώσιμης Ανοικτής Πόλης πρωτίστως διέρχεται μέσα από τους αγώνες για την κατάκτηση ενός σύγχρονου, περιβαλλοντικού, χωρικού σχεδιασμού και τη διαχείριση με πρωτοβουλίες, τόλμη και πιέσεις προς την κεντρική εξουσία, στο βαθμό που το θεσμικό πλαίσιο αποτελεί ευθύνη της. Μέσα στο συγκεκριμένο πολεοδομικό περιβάλλον που μας κληροδοτείται, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης μελετών, ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης μέτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και την περιφρούρηση του «δημόσιου χώρου».
Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελής χώροι του Σχεδίου Πόλης Πατρών εντάσσονται σε δύο κατηγορίες:
α) Αυτούς που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με τον Ν.1337 και οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποδώσουν σε κοινή χρήση χωρίς απαίτηση αποζημίωσης.
β) Αυτούς που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης με παλαιότερο θεσμικό καθεστώς και έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστοι αλλά ο Δήμος επιβάλλεται να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες.
Για την πρώτη κατηγορία στοχεύουμε στη διασφάλιση και απόδοση σε κοινή χρήση των εδαφικών τμημάτων κοινόχρηστων χώρων, τα οποία αυθαίρετα παραμένουν στην κατοχή των αρχικών ιδιοκτητών τους.
Για την δεύτερη κατηγορία θα συντάξουμε δυναμικό ετήσιο πρόγραμμα ιεραρχημένων προτεραιοτήτων απαλλοτρίωσης κοινόχρηστων χώρων σε επίπεδο πόλης και συνοικιών.
Για τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων θα διεκδικήσουμε απόδοση των οφειλόμενων πόρων στους δήμους και τη θέσπιση νέων με παρεμβάσεις στην Κεντρική Διοίκηση, ενώ παράλληλα θα προβούμε σε είσπραξη των οφειλόμενων χρηματικών ποσών, που αποτελούν νόμιμες υποχρεώσεις των ωφελούμενων παρόδιων ιδιοκτητών, εγκαταλείποντας πελατειακές τακτικές και μικρομεθοδεύσεις του παρελθόντος.
2. ΧΥΤΑ – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Θεωρούμε ότι στοιχεία του προβλήματος είναι ο κορεσμός του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα, η υπολειτουργία της ανακύκλωσης και η χρονοτριβή στην επιλογή και εγκατάσταση της νέας μονάδας επεξεργασίας. Οι άξονες δράσης για την επίλυση του προβλήματος είναι, ιεραρχικά:
α) η μείωση των παραγομένων απορριμμάτων,
β) η επαναχρησιμοποίηση υλικών και συσκευασιών,
γ) η ανακύκλωση των υλικών,
δ) η ανάκτηση ενέργειας με ήπιες μεθόδους και
ε) η ασφαλής διάθεση του στερεού υπολείμματος.
Πρώτο μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής κατά συνέπεια θα είναι η ενεργός υποστήριξη, επέκταση (γεωγραφικά) και διεύρυνση (ως προς τα υλικά) του προγράμματος ανακύκλωσης. Απαιτείται στενή παρακολούθηση του θέματος και συνεχής συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για τη βελτίωση του υπάρχοντος προγράμματος. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας για το πρόγραμμα ανακύκλωσης τόσο με προβολή του προγράμματος μέσω των τοπικών ΜΜΕ όσο και μέσω της εμπλοκής και ενεργού συμμετοχής σχολείων, υπηρεσιών και τοπικών φορέων. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε οι ίδιες οι Υπηρεσίες του Δήμου να εφαρμόσουν Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) για να μειώσουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες από τη λειτουργία τους και για να δώσουν το σωστό παράδειγμα. Το ΣΠΔ θα πιστοποιηθεί κατά ISO 14001 ή κατά EMAS.