ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Ως προς τη μέθοδο επεξεργασίας: Πρέπει να είναι συμβατή με τη διατήρηση και ενίσχυση του συστήματος ανακύκλωσης (δηλαδή να μην το ανταγωνίζεται), να έχει λογικό κόστος για το δημότη, και να διασφαλίζει πλήρως τη δημόσια υγεία από τη διασπορά ρύπων. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να δούμε τη μέθοδο της καύσης ως πρώτη επιλογή βάσει των ανωτέρω κριτηρίων.
Στη νέα οργανωτική διάρθρωση του Δήμου ο τομέας του Περιβάλλοντος θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, έτσι ώστε να παρακολουθούνται και να υποστηρίζονται αποτελεσματικά οι ανωτέρω δράσεις.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης, μοναδικής πράγματι πολιτιστικής αξίας, υποβαθμίζεται σήμερα, τόσο από την γειτνίαση του με τον ΧΥΤΑ, όσο και από τις ρυπογόνες δραστηριότητες (μάντρες με παλιά αυτοκίνητα και οικοδομικά υλικά, κ.ά.) που αναπτύσσονται κατά μήκος της οδού Μειλίχου, παράλληλα με την ροή του ποταμού. Απαιτείται συνεπώς η επίσπευση των διαδικασιών για την απομάκρυνση του ήδη κορεσθέντος ΧΥΤΑ, όσο και η απομάκρυνση δραστηριοτήτων στην περιοχή που προσβάλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
3. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας για την επίλυση του σημαντικότερου προβλήματος της Πάτρας σήμερα – που είναι η κινητικότητα – απαιτεί ενεργοποίηση σε περισσότερους του ενός τομείς. Απαιτούνται εφαρμογή άμεσων μέτρων και ανάλήψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση θεσμικών θεμάτων, την αποθάρρυνση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου, την ενίσχυση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, τη βελτίωση της απόδοσης του αστικού οδικού δικτύου, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, την προώθηση της κυκλοφοριακής αγωγής
Οι θεσμικού χαρακτήρα ενέργειες στις οποίες δεσμευόμαστε να προβούμε άμεσα είναι η ίδρυση Γραφείου Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών, με επαρκή στελέχωση, κατάλληλη οργάνωση και σύγχρονο εξοπλισμό και η ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Στάθμευσης για την προώθηση κατασκευής χώρων στάθμευσης εκτός οδού. Προϋπόθεση για το τελευταίο είναι η τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος, όσον αφορά στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου, ώστε να επιτραπεί η κατασκευή στεγασμένων χώρων στάθμευσης – φυσικά με κανόνες ως προς τη μορφολογία τους για την αρμονική τους ένταξή – την οποία κατατάσσουμε στις πρώτες μας προτεραιότητες. Μεγαλύτερου βεληνεκούς θεσμικού χαρακτήρα ενέργεια είναι η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών – σε συνεργασία με τους υπόλοιπους περιφερειακούς Δήμους της χώρας – για τη διεκδίκηση της θεσμοθετημένης χρηματοδότησης των δημόσιων συγκοινωνιών από κρατικούς πόρους.
Στο πλαίσιο της αποθάρρυνσης της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου – ιδιαίτερα στην περιοχή του εμπορικού κέντρου – υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, υποχρεωτικά με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Τα προκύπτοντα έσοδά απ’ τη διαχείρισή του θα αποτελέσουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους της Επιχείρησης Στάθμευσης, των έργων αναβάθμισης της υποδομής του οδικού δικτύου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, της ενίσχυσης των δημόσιων συγκοινωνιών.
Όσον αφορά στην ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών – πέραν της θεσμικής πρωτοβουλίας που προαναφέραμε – θα εκπονήσουμε στρατηγική συγκοινωνιακή μελέτη για την ανάδειξη των αναγκών, την εξέταση εναλλακτικών μοντέλων οργάνωσης και μέσων εξυπηρέτησης, τον προσδιορισμό κόστους και λειτουργικών απαιτήσεων και την επέκταση του δικτύου κάλυψης στα όρια του Ρυθμιστικού Σχεδίου (Αντίρριο, Ναύπακτος, κλπ). Με τη συνεργασία του Αστικού ΚΤΕΛ και του συλλόγου ιδιοκτητών TAXI θα προβούμε σε αναβάθμισης της τερματικής τους υποδομής και του αστικού εξοπλισμού των στάσεων, ώστε τα ΜΜΜ να καταστούν περισσότερο ελκυστικά στο επιβατικό κοινό. Τέλος, θα διεκδικήσουμε από τον ΟΣΕ το συνδυασμό του υπό μελέτη νέου υπεραστικού του δικτύου στην αστική περιοχή, με δίκτυο σταθερής τροχιάς (π.χ. rail bus, tram – train, συμβατικός προαστιακός σιδηρόδρομος) και τη σύνδεσή του με το Πανεπιστήμιο, τα ΑΤΕΙ και τις νοτιοανατολικές συνοικίες.