Το μέλλον των δασών

d1

Ερωτήματα προς τους υποψήφιους Βουλευτές Αχαΐας

   Κυρίες και κύριοι υποψήφιοι βουλευτές ,

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ θεωρεί ότι η από όλους επιζητούμενη  ανάκαμψη της οικονομίας , όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των συλλογικών αγαθών αλλά και ότι η διαφύλαξή τους είναι το μόνο μακροχρόνια αξιόπιστο θεμέλιο για βιώσιμη ανάπτυξη. 

Εκκινώντας από αυτή τη θέση  σας, και με την ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος,  θέτουμε υπόψη σας τις εκτιμήσεις μας για την κατάσταση ενός πολύτιμου συλλογικού αγαθού, των δασών και παρακαλούμε για τις τοποθετήσεις σας στα ερωτήματά μας.

  1. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα δάση της περιοχής μας, από πολλά χρόνια έχουν εγκαταλειφτεί  στην τύχη τους. Σε κανένα δάσος δεν έγιναν καλλιεργητικές υλοτομίες για να βελτιωθεί η ποιότητά τους αλλά κυρίως για να προστατευθούν από τις πυρκαγιές. Ούτε καν οι προστατευόμενες περιοχές των Εθνικών Πάρκων Χελμού – Βουραϊκού και Κοτυχίου – Στροφυλιάς, που διαθέτουν και φορείς Διαχείρισης, έχουν δεχθεί κάποια τέτοια φροντίδα.

Προτίθεστε να στηρίξετε την χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων από τις οποίες προκύπτουν και θέσεις εργασίας;

  1. Η προστασία των ελατοδασών και των αναδασωτέων εκτάσεων από την βοσκή των ζώων και ειδικά των γιδιών, είναι υποτυπώδης, παρότι τα Δασαρχεία έχουν επαρκές προσωπικό φυλάξεως ( υλωρικό ). Δεν στελεχώνονται όμως τα Δασοφυλάκια.

Πως προτίθεστε να παρέμβετε για εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις;

  1. Ο ταχύτητα και ορμή των χειμάρρων και ειδικά αυτών του Παναχαϊκού όρους ( Γλαύκος, Διακονιάρης, Χάραδρος κ.λ.π. ) έχουν αυξήθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι τεράστιες ποσότητες των στερεών υλικών, προέρχονται κυρίως από την επιφανειακή διάβρωση δηλαδή από το πολύτιμο γόνιμο έδαφος που χάνεται οριστικά. Η αύξηση της χειμαρρικότητας εκτιμούμε οφείλεται κυρίως στην έλλειψη φυσικής βλαστήσεως που και αυτή οφείλεται στην έντονη και ανεξέλεγκτη βοσκή.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Δασική υπηρεσία εκτελούσε έργα διευθετήσεως των λεκανών των χειμάρρων ( τεχνικά και φυτοκομικά έργα ), που όμως σήμερα δεν γίνονται, αλλά και εκείνα που έγιναν, δεν συντηρούνται.

Νομίζετε ότι μπορεί και πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα η προστασία των εδαφών από τη διάβρωση και πώς νομίζετε ότι αυτό πρέπει να γίνει ;

  1. Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, ψηφίστηκε, παρά τις αντιδράσεις μας και την υπόδειξη της ουσιαστικής του αντισυνταγματικότητας, ο νόμος 4061/2012 άρθρο 29 ( ΦΕΚ 66Α/22-3-2012 ), σύμφωνα με τον οποίο νομιμοποιούνται καταπατητές δημοσίων εκτάσεων που τις εκχέρσωσαν και τις καλλιεργούν γεωργικώς, πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975, θεωρουμένων των εκτάσεων αυτών μη δασικών. Σημειώνουμε ότι και άλλοι νόμοι, την ίδια περίοδο, έχουν ψηφισθεί με παρόμοιες χαριστικές διατάξεις που προσβάλλουν το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Νομίζετε ότι πρέπει να οι διατάξεις αυτές, ουσιαστικά αντίθετες με το πνεύμα του συντάγματος, πρέπει να αναθεωρηθούν στο άμεσο μέλλον;

  1. Κύριος παράγων της πλημμελούς προστασίας των δασών και ευρύτερα της δημόσιας κτήσης έχει αποδειχθεί διαχρονικά ο πολιτικός, για πελατειακούς λόγους, επηρεασμός της δημόσιας διοίκησης, των αποφάσεών της, της αξιοποίησης και αξιολόγησης ου προσωπικού της. 

Ποια η θέση σας ως προς την θωράκιση της ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης έναντι παρεμβάσεων πολιτικών προσώπων προς εξυπηρέτηση προσώπων και ιδιαιτέρων συμφερόντων; 

 

Για την  ΟΙΚΙΠΑ

 

Ηλίας Νρες

Γιώργος Βασιλακόπουλος