Πραγματοποιήθηκαν οι Γενέθλιες εκδηλώσεις

tee

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι γενέθλιες εκδηλώσεις της ΟΙΚΙΠΑ.

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι γενέθλιες εκδηλώσεις της ΟΙΚΙΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων δράσης της Κίνησης.

Την Τετάρτη 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα του ΤΕΕ με θέμα: «Αλλάζοντας τρόπο ζωής-Εναλλακτικές ενασχολήσεις στην εποχή της κρίσης». Η ημερίδα είχε σαν αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα για εναλλακτικές ενασχολήσεις-κύρια στον πρωτογενή τομέα- προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και να βρουν επαγγελματική διέξοδο όσοι αναζητούν εργασία αλλά και όσοι επιθυμούν να αλλάξουν τρόπο ζωής. Συμμετείχαν ως εισηγητές νέοι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα και εγκαταστάθηκαν στην ελληνική περιφέρεια καταθέτοντας τις εμπειρίες τους για το καινούριο ξεκίνημα της ζωή τους, 

Η νομικός κ. Ράνια Αλεξίου, εκπρόσωπος του κτήματος «Φούγκα» από το ν. Ηλείας, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στο χρονικό και τη φιλοσοφία ίδρυσης του κτήματος που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή μελιού και ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας. Οι ιδιοκτήτες του, έξι νέοι επιστήμονες, εγκατέλειψαν την Αθήνα και τις καριέρες τους και ακολούθησαν το όνειρό τους. 

Στο κτήμα των 20 στρεμμάτων χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους ασχολίες τα λιγότερα δυνατά «αγαθά» του σύγχρονου κόσμου. Το ρεύμα που καταναλώνουν το παράγουν οι ίδιοι με ηλιακή και αιολική ενέργεια, η διατροφή τους προέρχεται από τα αγαθά που οι ίδιοι παράγουν στο κτήμα, ενώ το νερό αντλείται απ’ το παρακείμενο ποτάμι με την πανάρχαια τεχνολογία του υδραυλικού κριού (χωρίς την κατανάλωση ενέργειας). Η κύρια δραστηριότητα του κτήματος σήμερα (λόγω της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες του αμπελιού και της ελιάς απ’ τις φωτιές, το καλοκαίρι του 2007) είναι η βιολογική μελισσοκομία. 

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε και στις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και στην αδυναμία των τοπικών κοινωνιών να δουν με «άλλο μάτι» την προσπάθειά τους, να καλλιεργούν τη γη χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Η επόμενη ομιλήτρια κ. Μένη Χατζηπαναγιώτου, βιοκαλλιεργήτρια και οικοτέχνης από το Συκούριο Λάρισας, αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία της οικοτεχνίας ΡΟΖΜΑΡΙΝΟ που ξεκίνησε το 1998 και παράγει χειροποίητα παραδοσιακά σαπούνια ελαιολάδου με βότανα και αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα βοτάνων με βάση πάντα το ελαιόλαδο και παραδοσιακές κηραλοιφές.

Το εργαστήρι κάνει χρήση ελάχιστης ενέργειας από την παραγωγή έως τη συσκευασία των προϊόντων και χρησιμοποιεί τοπικές πρώτες ύλες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Βρίσκεται στην άκρη του χωριού Πουρνάρι όπου η ιδιοκτήτρια, ο σύντροφός της και τα δύο τους παιδιά μετακόμισαν απορρίπτοντας τη ζωή της πόλης και στοχεύοντας στην αυτάρκεια μέσα από τα ζώα που εκτρέφουν, τα μελίσσια, τα φρουτόδεντρα και τα λαχανικά που καλλιεργούν.

Η Ζαχαρούλα Ξυπολιά, Περιβαλλοντολόγος και μέλος της εναλλακτικής κοινότητας «πελίτι», αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε τη φύση στο διαμέρισμα μας, με την καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών αλλά και λαχανικών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ μίλησε ακόμη και για τη χρήση φυσικών υλικών (λεμόνι, ξύδι κλπ) για καθαριστικά στην καθημερινή μας ζωή.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Αποστολόπουλος, οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στα Προγράμματα στήριξης νέων ανέργων για αγροτικές δραστηριότητες, όπως αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου αγροτική γη διανέμεται σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής, επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα.

Επίσης το Σάββατο 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε παράσταση Καραγκιόζη από το Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών και τον καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Πατρινό με την ξεκαρδιστική (με οικολογικές προεκτάσεις) κωμωδία «Η αυθαίρετη παράγκα του Καραγκιόζη». Στην κατάμεστη αίθουσα του παλαιού Δημοτικού νοσοκομείου μικροί και μεγάλοι φίλοι του Καραγκιόζη παρακολούθησαν τον ήρωα του θεάτρου σκιών, να ξεγελάει τις αρχές και να γλυτώνει το χαράτσι αλλά και την κατεδάφιση της «βίλας» του. 

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται μέχρι τις 31 Μαΐου στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, (απέναντι απ το Δημαρχείο 4ος όροφος) η έκθεση φωτογραφίας «θαλασσογραφίες» που περιλαμβάνει 150 φωτογραφίες 71 ερασιτεχνών φωτογράφων με θέμα τα θαλασσινά τοπία και τις Ελληνικές ακτές.

Η ΟΙΚΙΠΑ ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων της και συγκεκριμένα:

· Τον Πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Πατρέων και το studio φωτογραφίας Sinis , για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση της έκθεσης φωτογραφίας.

· Το Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών και τον καραγκιοζοπαίχτη κ. Χρήστο Πατρινό για την αφιλοκερδή συμβολή του στην παράσταση του Καραγκιόζη.

· Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για την παραχώρηση της αίθουσας, όπου πραγματοποιήθηκες η ημερίδα.

· Τους εισηγητές της ημερίδας, αλλά και τους εκατοντάδες φίλους που την παρακολούθησαν.