Συμμετοχή της ΟΙΚΙΠΑ στο τοπικό συμβούλιο για την κλιματική αλλαγή

d6

Ο Δήμος Πατρέων δια της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πατρών Α.Ε. (ΑΔΕΠ Α.Ε.), υλοποιεί το έργο Adapting Climate in Time –ACT/LIFE+ (Έγκαιρη προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή). Το έργο υποστηρίζει τις Τοπικές Αρχές στη δημιουργία μιας Τοπικής Στρατηγικής Προσαρμογής η οποία λαμβάνει υπόψη της, τις περιβαλλοντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας της πόλης της Πάτρας στην κλιματική αλλαγή.

Βασικό παραδοτέο του έργου είναι η δημιουργία μιας Τοπικής Στρατηγικής Προσαρμογής στη Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα προκύψει μέσα από την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Προσαρμογής της Κλιματικής Αλλαγής (Local Adaptation Action Plan).

Το Τοπικό Σχέδιο Προσαρμογής που εκπονείται από την ΑΔΕΠ, απαιτεί βάση του έργου ACT/LIFE+, να επιβλέπεται από ένα όργανο που θα συσταθεί, το Τοπικό Συμβούλιο για τη κλιματική προσαρμογή, το οποίο πέρα από την επίβλεψη θα έχει και το ρόλο να δίνει κατευθυντήριες γραμμές για την εκπόνηση του Σχεδίου.

Μέλη αυτού του συμβουλίου προβλέπεται να είναι τρεις (3) αντιδήμαρχοι ειδικοτήτων σχετικών με το περιβάλλον (Περιβάλλοντος, Καθαριότητας-Διαχείρισης Απορριμμάτων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού), ένας (1) Δημοτικός Σύμβουλος από τη μείζονα αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας (1) Δημοτικός Σύμβουλος από τη ελάσσονα αντιπολίτευση, ένας (1) εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τρεις (3) καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικών ειδικοτήτων,  ένας (1) εκπρόσωπος του ΤΕΕ-Δυτικής Ελλάδας, ένας (1) εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ-Δυτικής Ελλάδας, ένας (1) εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Αχαΐας,  ένας (1) εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών, ένας (1) εκπρόσωπος της ΑΔΕΠ και ένας (1) εκπρόσωπος μια Τοπική Περιβαλλοντικής ΜΚΟ-ΟΙΚΙΠΑ.

Η ΟΙΚΙΠΑ δέχτηκε να συμμετέχει ενεργά στο Τοπικό συμβούλιο για τη κλιματική προσαρμογή δηλώνοντας ως εκπροσώπους τους το Διονύση Μαμάση ως τακτικό και ως αναπληρωματικό τον Γιώργο Κανέλλη και θα συμβάλλουν με την σειρά τους για την αρτιότατη εκπόνηση του σχεδίου που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη περιβαλλοντική πολιτική της Πάτρας.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Life+ στην ιστοσελίδα του έργου http://www.actlife.eu 

Δ.Μ.