Να γνωρίσουμε και να χαρούμε το βουνό μας!

d4

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου για την Προστασία και την Ανάδειξη του Παναχαϊκού

Πολλοί και καλοί φίλοι βρέθηκαν στην κοπή της πίτας του Συλλόγου για την Προστασία και την Ανάδειξη του Παναχαϊκού Όρους, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στο χώρο του νεοσύστατου Περιβαλλοντικού Κέντρου για το βουνό της Πάτρας, που ιδρύθηκε μετά  και από προτάσεις του Συλλόγου στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στο Πουρναρόκαστρο. Παρά το τσουχτερό κρύο η ατμόσφαιρα μεταξύ των μελών του συλλόγου, και των φίλων του ορειβατών, μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατοίκων της περιοχής  ήταν πράγματι ζεστή. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώρος Αμπατζής και το δραστήριο μέλος του Δ.Σ Κώστας Κωνσταντακόπουλος υποδέχθηκαν πολυμελείς αντιπροσωπείες μελών από τον Ορειβατικό, τον σύλλογο Περιβάλλοντος Ρίου, της Οικολογική Κίνηση Πάτρας, το Αρκτικό Διαμέρισμα και το Δήμο Πατρέων. Ήταν εκεί και ο αειθαλής Βλάσσης Βελλόπουλος, που αξιοποίησε την ευκαιρία για να ανακοινώσει την άμεση χορήγηση μέρους της προσωπικής του βιβλιοθήκης στο Περιβαλλοντικό Κέντρο και την κληροδότηση σ’ αυτό του υπολοίπου της.

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η αθόρυβη αλλά επίμονη και τεκμηριωμένη προσπάθεια των μελών του ΔΣ του Συλλόγου για την προώθηση των θεμάτων του βουνού: Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την προστασία με συγκεκριμένες διατάξεις της περιοχής Νατούρα, που εκτείνεται σε περίπου 120.000 στρέμματα της κεντρικής περιοχής  του βουνού γύρω από την κορυφογραμμή, ανάδειξη της δεντροφύτευσης στην Μακριά Ράχη, καταπολέμηση της λαθρουλοτομίας, των διαβρώσεων, προώθηση της σχέσης των πατρινών και ιδίως των μαθητών με το βουνό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο μέρες που διατίθενται εβδομαδιαίως για την επίσκεψη και ξενάγηση σχολείων έχουν κλειστεί και για τους επόμενους μήνες, ενώ ο αριθμός των μαθητών που έχουν ήδη επισκεφθεί στο κέντρο και ξεναγηθεί στις ορισμένες ορεινές διαδρομές φτάνει τις 2.000 ήδη.

Φυσιολογικά μετά τις ενημερώσεις και τα συναφή ακολούθησε το σχετικό συμπόσιο με εξαιρετικό βραστό, κρασί και δημοτικό τραγούδι στην ταβέρνα που βρίσκεται κάτω από το Περιβαλλοντικό Κέντρο. Η ίδρυση του περιβαλλοντικού κέντρου, η δεντροφύτευση της Μακριάς Ράχης, η έκδοση φυλλαδίων και λευκωμάτων με προτάσεις του Συλλόγου βοηθούν στην ανάδειξη του τόσο κοντινού αλλά και άγνωστου σε πολλούς πατρινούς βουνού της Πάτρας. Είναι δίπλα μας. Ας το γνωρίσουμε κι ας το χαρούμε με σεβασμό πάντα και προσοχή στην χλωρίδα και την πανίδα του !

Γ.Κ.