Διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης των υδατικών πόρων της Βόρειας Πελοποννήσου

d7

Πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 03/02/2012 στο πολυχώρο Αίγλη (Veso Mare) του Δήμου Πατρέων η ανοικτή ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης νερού» για το υδάτινο διαμέρισμα της Βόρειας Πελοποννήσου. Την ημερίδα διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων με παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρεαδάκη και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου. 

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας συμμετείχε στην ημερίδα και στη διαδικασία διαβούλευσης για τη κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών των περιοχών μας ενώ θα υποβληθούν παρατηρήσεις και προτάσεις επί των κειμένων ανάρτησης που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής http://wfd.ypeka.gr.

Στόχος της διαβούλευσης ήταν:

  • Η παρουσίαση του γενικού πλαισίου της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, της εναρμόνισής της με την ελληνική νομοθεσία και του προγράμματος εφαρμογής στην Ελλάδα.
  • Η παρουσίαση των τρόπων συμμετοχής στο δημόσιο κοινωνικό διάλογο, του χρονοδιαγράμματος και του προγράμματος εργασιών.
  • Η προβολή των σημαντικότερων ζητημάτων για το νερό καθώς και των προτεινόμενων λύσεων για τη διαμόρφωση των Προσχεδίων Διαχείρισης.
  • Η συζήτηση και η καταγραφή των απόψεων και των παρατηρήσεων του κοινού και των εμπλεκομένων φορέων.

Το Υδατικό Διαμέρισμα Βόρειας Πελοποννήσου αποτελείται από τις Λεκάνες Πείρου – Βέργα – Πηνειού (GR28), τη Λεκάνη Ρεμάτων Παραλίας Β. Πελοποννήσου (GR27) και τη Λεκάνη Κεφαλλονιάς – Ιθάκης – Ζακύνθου (GR45).

Οριοθετείται στο χερσαίο τμήμα του από τον υδροκρίτη που ξεκινά από το ακρωτήριο Κατάκωλο, συνεχίζει στους ορεινούς όγκους Φολόη, Λάμπεια, Ερύμανθο, Αροάνεια, στο υψίπεδο Καλαβρύτων, στο νότιο όριο της κλειστής λεκάνης Φενεού, στους ορεινούς όγκους του Ολιγύρτου, Λύρκειου και Ονείων, και καταλήγει στο ακρωτήριο Τραχήλι μέσω των κορυφών Τραπεζώνα και Πολίτη στην Κορινθία. Περιλαμβάνει επίσης και τα νησιά Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Παρόλο που η διαχείριση των υδατικών πόρων είναι υπόθεση όλων των φορέων, το ΥΠΕΚΑ έρχεται με δώδεκα χρόνια καθυστέρηση για την απόκτηση εθνικών και περιφερειακών σχεδίων. Το ερώτημα που όμως τίθεται για άλλη μια φορά είναι “γιατί να ξεκινήσει η διαχείριση των υδaτικών πόρων κατόπιν εορτής και αφού μας έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου η Ευρωπαϊκή Ένωση;;;”

Δ.Μ.