Απολογισμός δράση της ΟΙΚΙΠΑ για το 2011

d5

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

 

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων φίλων μας, που γέμισαν ασφυκτικά τη φιλόξενη αίθουσα του Παμπελοποννησιακού σταδίου, κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας και κάναμε τον απολογισμό της δράσης μας για το 2011. Στην εκδήλωσή μας που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου, εκ μέρους των αρχών και φορέων της πόλης, πήραν μέρος και απηύθυναν χαιρετισμό, ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Νίκος Τσούκαλης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βίβιαν Σαμούρη οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Βαφέας, Βασίλης Λοτσάρης και Γιώργος Σιγαλός, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Πολίτης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Νίκος Κοντοές, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΟΛΠΑ κ. Γιώργος Ζεπάτος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλανδρίτσας και εκ μέρους της εταιρίας προστασίας τοπίου και περιβάλλοντος ο κ. Λεονάρδος Τηνιακός. Χαιρετισμό στην εκδήλωσή μας έστειλε και ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Νίκος Νικολόπουλος.

 

Τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε έκανε το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Καλλίνικος, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, μετά την προσφορά σπιτικών γλυκισμάτων και αναψυκτικών, ο Μάκης Γεωργόπουλος παρουσίασε σειρά διαφανειών από την καλοκαιρινή εκδρομή της ΟΙΚΙΠΑ στις Δαλματικές ακτές αλλά και τα χιουμοριστικά παραλειπόμενα της εκδρομής.

 

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο του απολογισμού για το 2011

Αγαπητοί εκπρόσωποι αρχών και φορέων,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σε νέο και εκτός κέντρου πόλης περιβάλλον, στο φιλόξενο χώρο του Παμπελοποννησιακού Σταδίου σας υποδεχόμαστε φέτος. Η χαρά μας όμως για την παρουσία μαζί μας των φίλων και υποστηρικτών της δράσης μας είναι η ίδια όπως πάντα. Αν η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ Κίνηση Πάτρας κατορθώνει να ενισχύει χρόνο με το χρόνο την εγκυρότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των δράσεών της για το φυσικό και αστικό περιβάλλον, αυτό δεν το οφείλει μόνο στο στενό κύκλο των ενεργών μελών της αλλά και στον ευρύτερο κύκλο των ανθρώπων που μας τροφοδοτούν με πληροφορίες, στηρίζουν εθελοντικές πρωτοβουλίες μας, διαβάζουν και διαδίδουν την μηνιαία εφημερίδα μας, την ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, λαμβάνουν υπόψη τους τις δημόσιες θέσεις μας.Θέσεις που προσπαθούμε πάντα να είναι ριζοσπαστικές αλλά και μετριοπαθείς και χαμηλότονες, τεκμηριωμένες στον μέγιστο εφικτό βαθμό και πάντα μακριά από κοντόφθαλμες, τοπικιστικές ή δημαγωγικές επιρροές.

Μπορεί να σας φανούμε επαναλαμβανόμενοι, αλλά για μια ακόμη χρονιά θα αρχίσουμε την αναφορά μας στην χρονιά που πέρασε από τα διεθνή.

Η θεμελιώδης οικολογική αρχή «σκέψου παγκόσμια–δράσε τοπικά» δεν μας αφήνει να λησμονήσουμε ότι το μέγιστο ιστορικό πρόβλημα των καιρών, μεγαλύτερο ακόμη και από την οικονομική κρίση (με την οποία βέβαια συνδέεται) είναι η ανθρωπογενής μεταβολή του κλίματος σε πλανητική κλίμακα που απειλεί με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ίσως και κατά 4 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα, οδηγώντας σε ακραία καιρικά φαινόμενα, απώλεια ειδών και ειδικότερα την εύκρατη ζώνη σε ξηρασίες που θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των εδαφών και ερημοποίηση.

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του Ντέρμπαν ήταν φτωχά. Αποφασίστηκε μεν η ίδρυση ενός Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα με πενιχρή ωστόσο χρηματοδότηση. Σημαντικές αποφάσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο αναβλήθηκαν. Ότι καλύτερο μπορούμε να κρατήσουμε είναι μια ασαφής δέσμευση που ανακοινώθηκε για παγκόσμια συμφωνία από το 2020. Εννοείται ότι το περιβαλλοντικό Κίνημα και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό θα κάνουμε τα πάντα για να επιταχυνθούν διαδικασίες και να μετατραπούν οι ασαφείς αποφάσεις σε ρητά χρονοδιαγράμματα με επαρκείς στόχους. Ακόμα και με στενά οικονομικά κριτήρια αν το δούμε – όπως απέδειξε η έκθεση της διακυβερνητικής του ΟΗΕ ήδη από το 2007- μια βαριά και μη αντιστρέψιμη διαταραχή του κλίματος θα πλήξει βαρύτατα και μόνιμα την παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή τροφίμων.

Η χώρα μας μέσα στις οδυνηρές συνθήκες κρίσης ελλειμμάτων, χρεών και βαθιάς οικονομικής ύφεσης πρέπει να βρει το κουράγιο να κάνει τις βαθιές τομές που απαιτούνται για να επενδύσει ταυτόχρονα στην έξοδο από την αξιακή, την οικονομική, την ενεργειακή και την περιβαλλοντική κρίση. Να επενδύσει σε νέους θεσμούς, άφθαρτους ανθρώπους έχοντας κατά νουν ότι το μέγιστο κεφάλαιό μας είναι το φυσικό μας περιβάλλον.

Αν εξαιρέσουμε την επιτάχυνση του ρυθμού εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και την αύξηση των σχετικών προτάσεων που δείχνουν ότι η ενεργειακή αυτάρκειά μας και αειφορία είναι ρεαλιστικά επιτεύξιμος στόχος, ξεκινώντας από την εφικτή πλέον παραγωγή του 20% του ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ μέχρι το 2020, κατά τα άλλα οι ακολουθούμενες πολιτικές στο πλαίσιο του μνημονίου έθεσαν συστηματικά την περιβαλλοντική πλευρά εκτός προτεραιοτήτων αν όχι σε πλήρη περιφρόνηση.

Οι κυριότερες όψεις της αντιπεριβαλλοντικής διάστασης της πολιτικής που ακολουθήθηκε είναι:

  • Η Εξαφάνιση του «πράσινου» ταμείου(που προκύπτει από τα περιβαλλοντικά πρόστιμα) και η απορρόφησή του (κατά 95%) από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Το «Κούρεμα» των διαδικασιών περιβαλλοντικής δανειοδότησης.
  • Η έμφαση σε περιβαλλοντικά προβληματικές μεγάλες επενδύσεις (όπως του Αστακού)
  • Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, παντού, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές
  • Η προώθηση ενεργειών για βεβιασμένη και ανεξέλεγκτη πώληση δημόσιας γης
  • Η αποδυνάμωση δημόσιων υπηρεσιών με αντικείμενο την προστασία της δημόσιας γης και των δασών
  • Η εμμονή σε επιβαρυντικές για το κλίμα πηγές ενέργειας

Τα πράγματα σκουραίνουν και οι ευθύνες του περιβαλλοντικού κινήματος για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και την αειφορία γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Ας πάμε τώρα στα του οίκου μας, στην περιοχή μας.

Πέραν της γενικότερης συρρίκνωσης των παραγωγικών μας δυνατοτήτων, φαινόμενο που αφορά όλη τη χώρα, το 2011 ήρθε και έφυγε μέσα σε κρίση απορριμμάτων. Από τις 3 περιφερειακές ενότητες της Δυτική Ελλάδας η Αχαΐα (ακολουθούμενη από την Ηλεία) έχει το ασφυκτικότερο πρόβλημα.

Ευρισκόμενοι μπροστά σε στρατηγικές επιλογές που θα μας δεσμεύσουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφείλουμε να επιμείνουμε για μεν το μέλλον σε οικονομικές και οικολογικές λύσεις και τέτοιες είναι μόνο αυτές που βασίζονται στην αρχή της ευθύνης του πολίτη, που σημαίνει διαλογή του οργανικού στην πηγή και γενικευμένη ανακύκλωση σε όλα τα ρεύματα και όχι μόνο στις συσκευασίες. Για δε το παρόν με δεδομένη την έλλειψη προϋποθέσεων για μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων ιδιαίτερα της Πάτρας σε άλλο ΧΥΤΑ, οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ορθής λειτουργίας του κορεσμένου ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας ώστε να περιοριστεί η όχληση που προκαλεί. Να προσθέσω ότι χωρίς αναβολή και υποχωρήσεις σε τοπικισμούς και αγκυλώσεις οφείλουμε να αναζητήσουμε τοπικές λύσεις στα θέματα της λυματολάσπης του βιολογικού του Δ. Πατρέων και της παραλαβής και επεξεργασίας των βοθρολυμάτων. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την νόμιμη (σύμφωνα με την αρχή της ευθύνης του παραγωγού) διαχείριση και ανακύκλωση των μπάζων.

Θα αναφερθούμε σε μερικά ακόμη κεντρικής σημασίας θέματα για το αστικό περιβάλλον της πόλης μας:

Η παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου που φαίνεται να πηγαίνει καλά δεν μπορεί να αφεθεί ανολοκλήρωτη. Στη συνέχεια με μελέτη, διαβούλευση και περίσκεψη να βρούμε την λειτουργικότερη λύση για να γίνει πνεύμονας αναψυχής και ελπίδα ενίσχυσης του τουρισμού.

Στο τραγικό θέμα της απώλειας κοινοχρήστων χώρων λόγω αδυναμίας αποζημίωσης ζητάμε για μια ακόμη φορά να εξαντληθούν με σωστές προτεραιότητες οι υπάρχουσες δυνατότητες αλλά και να μελετηθούν δραστικές λύσεις τόσο στο νομικό όσο και στο οικονομικό πεδίο.

Θα προχωρήσουμε παρουσιάζοντας κάποιες από τις δράσεις και παρεμβάσεις μας στην χρονιά που πέρασε:

  • Επανηλλειμένα χρειάστηκε να παρέμβουμε είτε τοπικά είτε σο Υπ. Πολιτισμού για την αποτροπή της σαλαμοποίησης του Κήπου του Σκαγιοπουλείου, μόνου πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Πάτρας, προκειμένου να οικοδομηθεί εκεί κλειστό γήπεδο μπάσκετ, για να φτάσουμε στην έκδοση τελικά απόφασης του Υπ.Πολιτισμού κ. Γερουλάνου που απορρίπτει μια τέτοια οικοδόμηση ως ασύμβατη με τον χαρακτήρα του χώρου. Επιβάλλεται πλέον όχι μόνο η επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς αυτών των σχεδίων αλλά κυρίως θετικές πρωτοβουλίες και συνεννόηση όλων των πλευρών για την αξιοποίηση του κεντρικού διατηρητέου κτιρίου του που δέκα χρόνια τώρα μένει κλειστό και έρημο.
  • Για τα απορρίμματα οι παρεμβάσεις και η αρθρογραφία μας είναι συνεχείς.

Με στόχο την βιώσιμη διαχείρισή τους, συμμετέχουμε στην ομάδα ανακύκλωσης που έχει συσταθεί από την αντιδημαρχία καθαριότητας. Εκεί με άλλες ΜΚΟ και στελέχη του Δήμου προχωράμε στο σχεδιασμό δράσεων που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών προκείμενου να αναβαθμιστεί ουσιαστικά ο σημαντικός θεσμός της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

  • Εδώ πρέπει να αναφέρουμε την ανταπόκριση που είχε από τους συμπολίτες, η περσινή μας συμμετοχή στο παιχνίδι του Κρυμμένου θησαυρού με την υλοποίηση δράσης που είχε σαν θέμα την ανακύκλωση του τηγανόλαδου και των κινητών τηλεφώνων.
  • Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις για το θαλάσσιο μέτωπο συμμετέχοντας με εκπρόσωπο μας στην επιτροπή διεκδίκησης του παραλιακού μετώπου. Συμβάλαμε στη συλλογή υπογραφών και συμμετείχαμε ενεργά στην κεντρική εκδήλωση που έγινε στις 8 Μαΐου στο μόλο της Αγ.Νικολάου
  • Συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις μας για την προστασία της Στροφυλιάς όπου συμβάλαμε στην έκδοση θετικών δικαστικών αποφάσεων σχετικά τις καταπατημένες εκτάσεις στα Σαμαρέικα. Στον ίδιο χώρο αναδείξαμε και καταγγείλαμε παράνομες περίφραξης από ιδιώτες αμμοθινών και τμήματος των Μαύρων Βουνών
  • Η κεντρική μας επετειακή εκδήλωση πέρσι τον Μάιο ήταν αφιερωμένη σε ένα από τα μέγιστα προβλήματα του πλανήτη μας την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Οι εισηγητές της εκδήλωσης τόνισαν την αναγκαιότητα στροφής σε εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας ως μονόδρομο αποφυγής ενός πυρηνικού εφιάλτη. Για τον ίδιο λόγο, στηρίξαμε στηρίξαμε η συλλογή υπογραφών από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου κατά της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο γειτονικό μας Ακούγιου.
  • Συμμετείχαμε στην ομάδα φορέων για την προώθηση μέτρων κατά της αστικής ηχορρύπανσης μαζί με την ΠΡΟΤΑΣΗ, την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, τους Πολίτες εν δράσει, την Κίνηση για την μείωση της ηχορρύπανσης και σχεδιάζουμε και νέες πρωτοβουλίες για φέτος.
  • Συνεχίσαμε για μια ακόμα χρονιά την καθιερωμένη έκθεση φωτογραφίας την Πρωτομαγιά στα Ψηλαλώνια. Η έκθεση που συνδιοργανώθηκε με την ΚΟΙ_ΝΟΤΟΠΙΑ και υποστηρίχτηκε από τον Δήμο, είχε σαν θέμα την ορεινή φύση της Ελλάδος είχε πολύ μεγάλη επιτυχία παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες
  • Μιλήσαμε στους συμπολίτες μας, μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, την 5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση που έγινε στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου είχε το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής όλων μας ώστε να έχουμε «μια βιώσιμη πόλη σ΄ένα ζωντανό πλανήτη».
  • Συνδιοργανώσαμε με την ΚΟΙΝ_ΤΟΠΙΑ την προβολή οικολογικών ταινιών και για τους υγροτόπους και το νερό. Συμβάλαμε επίσης στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Πάτρα Πράσινη Πόλη…περίπου» από τον πατρινό σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη που προβλήθηκε και στην πόλη μας.
  • Σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρία, συμμετέχουμε σε πρόγραμμα παρατήρησης πουλιών ( birdwatching) στα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής μας. Στο πρόγραμμα αυτό μπορείτε όσοι επιθυμείτε, να συμμετάσχετε
  • Κληθήκαμε και παρεμβήκαμε ακόμα και για προβλήματα περιοχών εκτός της πόλης μας όπως η κακή χωροθέτηση ΧΥΤΑ αδρανών στο δάσος της Βελβίνας Ναυπάκτου και τα απόβλητα αμιάντου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο
  • Συμμετείχαμε σε δράσεις όπως συγκεντρώσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων για ανακύκλωση και συνεχίσαμε τη συγκέντρωση βιβλίων προς επανάχρηση και διανομή τους σε ιδρύματα, φυλακές, βιβλιοθήκες (κάτι που επαναλαμβάνουμε και φέτος)
  • Συνεχίσαμε τις επισκέψεις μας σε σχολεία στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις μας σε δημοτικά σχολεία της πόλης μας σχετικά με την ανακύκλωση και την επίσκεψη μας στο νυκτερινό λύκειο Αιγίου όπου στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούσαν οι μαθητές συζητήσαμε μαζί τους και προβάλαμε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό
  • Έχοντας την πεποίθηση ότι για την ευόδωση των στόχων μας είναι σημαντική η παρουσία μας σε θεσμικά όργανα της περιοχής μας, συμμετέχουμε με άλλους φορείς στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Πατρέων που αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης αποδεχθήκαμε την πρόσκληση για συμμετοχή της ΟΙΚΙΠΑ στο εταιρικό σχήμα που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για την ανάπλαση των περιοχών γύρω από την Κανακάρη.
  • Αυτή τη χρονιά επίσης:

Είδαμε μαζί με τα παιδιά την οικολογικού περιεχομένου ταινία «Ένα δέντρο μια φορά» και μετά ζωγραφίσαμε το δάσος μας

Συμμετείχαμε σε δεντροφύτευση στο χώρο του Πανεπιστημίου

Χορέψαμε καρναβαλικά στο στέκι μας και θα το ξανακάνουμε και φέτος το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς στις 25 Φεβρουαρίου όπου είστε όλοι προσκεκλημένοι γιατί … η κρίση θέλει καλοπέραση!

  • Η φετινή χρονιά ξεκινά με μια φιλόδοξη και καινοτόμο πρωτοβουλία. Να διαμορφώσουμε μια πλατεία της πόλης μας με οικολογικές προδιαγραφές και συμμετοχικές διαδικασίες από τους περιοίκους. Ο χώρος που επιλέγηκε είναι πίσω από το γήπεδο της Παναχαικής, η ανταπόκριση του Δήμου είναι θετική και ευελπιστούμε σε σύντομο χρόνο να έχουμε θετικά βήματα υλοποίησης
  • Τελειώνοντας να αναφέρουμε τις πολιτιστικές και οικοτουριστικές μας εξορμήσεις όπως αυτή που βλέπετε στην Ευρυτανία, και την καθιερωμένη καλοκαιρινή μας εκδρομή που είχε την συνήθη πια επιτυχία. Μετά το διάλειμμα θα αναφερθούμε περισσότερο σε αυτές.

Θα κλείσουμε με την υπόσχεση ότι η συμπλήρωση το 2011, 25 ετών ανοδικής πορείας της ΟΙΚΙΠΑ και 20 ανελλιπούς έκδοσης της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, μας βρήκε αισιόδοξους για νέους αγώνες και για την συνέχιση μιας τεκμηριωμένης, έγκυρης και αποτελεσματικής δημόσιας δημόσιας δράσης για τα πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα της Δυτικής Ελλάδας και για την διάσωση και βελτίωση των δημόσιων αγαθών στην πόλη μας.

Να είστε πάντα καλά, μην το βάζετε κάτω. Τώρα περισσότερο από ποτέ η χώρα μας και η περιοχή μας έχουν ανάγκη από πολίτες υπεύθυνους, συνετούς, ενεργούς , που αξιοποιώντας τα μέσα που μας παρέχει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και μόνον αυτά, οικοδομούν ένα ασφαλέστερο μέλλον σε μια παραγωγική και βιώσιμη οικονομία και ένα ακέραιο και ζωντανό φυσικό περιβάλλον.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ) ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ.