Ο ΝΗΡΕΑΣ συμμετείχε στο FORUM Ανάπτυξης

 Έξυπνη λύση οι συνέργειες στην αλιεία

 

Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού σ’ όλη την Ελλάδα, οι συνέργειες με τα υπουργεία και τους φορείς, η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας άυλης ή υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η εφαρμογή πολιτικών βιωσιμότητας στην πόλη, είναι ορισμένες από τις έξυπνες λύσεις, που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν παντού.

 

Το μήνυμα αυτό έστειλαν τα μέλη της Ένωσης Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού Κόλπου «Ο ΝΗΡΕΑΣ», κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στο 22ο FORUM Ανάπτυξης.

 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο μηχανολόγος μηχανικός, συνιδρυτής της πλατφόρμας Ταξίδια Ψαρέματος www.fishingtrips.gr, Γεώργιος Λουρδής, ο οποίος τόνισε πως η χώρα μας μπορεί να γίνει Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός, καθώς σήμερα διαθέτει περισσότερα από 150 Επαγγελματικά Αλιευτικά με Άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, μόλις τον τέταρτο χρόνο, από τότε που βγήκε το Νομικό Πλαίσιο. Στόχος μας είναι να έχουμε 500 – 600 ή και περισσότερα Επαγγελματικά Σκάφη Ψαρέματος με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, σε κάθε περιοχή της Πατρίδας μας και αυτό να προβάλλεται στο Εξωτερικό. Ο Αλιευτικός Τουρισμός – Ψαροκάικο, μπορεί να συνδυαστεί με τον τουρισμό, τα αγροτικά προϊόντα μας, την ιστορία μας στη θάλασσα, αλλά και τα Μουσεία Αλιείας. Έτσι, θα προσελκύσουμε επιπλέον τουρίστες και θα υπάρχει παραμονή νέων στο επάγγελμα του ψαρά, αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων και ταυτόχρονα ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων.

 

Αν αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας (π.χ. μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, ήπιο κλίμα και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς), θα έχουμε 50 με 60 ταξίδια τον πρώτο χρόνο και θα αυξάνονται κατά 10-15% το χρόνο.

 

«Στη χώρα μας σήμερα δεν έχουμε λιμάνια, για να υποστηρίξουν την καινοτόμα ιδέα του αλιευτικού τουρισμού» συνηγόρησε ο Κωνσταντίνος Κουμούτσος, ο οποίος από την σκοπιά του επαγγελματία ψαρά χαρακτήρισε ως έξυπνη λύση τη συνέργεια των τεσσάρων Υπουργείων που επιβλέπουν την αλιεία, προκειμένου να μην αφανιστεί ένας κλάδος, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αποτελεί η παράνομη αλιεία, ιδίως στις προστατευόμενες περιοχές, η υπεραλίευση και η ερασιτεχνική αλιεία και τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι χωρίς ασάφειες, παρεμβάσεις και δικλείδες ασφαλείας.

 

Την αναγκαιότητα συνεργασίας ακόμα και με τους φορείς της εκπαίδευσης με τις εφορείες αρχαιοτήτων και με αναπτυξιακές εταιρείες, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάδειξη και προστασία της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, με γνώμονα την ήπια ανάπτυξη, επεσήμανε ο Γεώργιος Παλαμάρης, ο οποίος έκανε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

 

Τις έξυπνες λύσεις για μια καλύτερη πόλη ανέπτυξε ο Γεώργιος Κανέλλης, εστιάζοντας στα πεδία της ενέργειας, των μεταφορών, των αποβλήτων, της διαχείρισης των ποταμών, της ψηφιακής διακυβέρνησης, αλλά και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

 

 Οι «Έξυπνες λύσεις» για τις πόλεις μας δεν εστιάζουν μόνο στην απαραίτητη γενίκευση της ψηφιοποίησης και της εφαρμογής τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά πολλές φορές (όπως στην περίπτωση των ποταμών) οι εξυπνότερες λύσεις προκύπτουν όταν ακολουθήσουμε και σεβαστούμε τις ισορροπίες της φύσης, την αρχαία εντολή του «μέτρου», την επιστροφή σε πρακτικές προσαρμοσμένες στον άνθρωπο, την αποφυγή φαραωνικών επιλογών, την προσήλωση στη βιωσιμότητα τοπικά και παγκόσμια».

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, εκτός των άλλων, εκπρόσωποι των οργανώσεων – μελών του ΝΗΡΕΑ (Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Εξωραϊστικός Σύλλογος Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ», «Λύσιππος» Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών, «Φιλοξενία» Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση) και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

 

Οργανώσεις – μέλη του ΝΗΡΕΑ :

 

1) Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας www.sylpyp.gr

2) «Κοινο_Τοπία» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού www.koinotopia.gr

3) Οικολογική Κίνηση Πάτρας www.oikipa.eu 

4) Εξωραϊστικός Σύλλογος Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ»

5) «Λύσιππος» Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών

6) «Φιλοξενία» Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση www.filox.org