Οι κοινωνικές οργανώσεις μπροστά στα νέα δεδομένα

Ο ΝΗΡΕΑΣ (ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 
ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ-ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ) 
συμμετείχε στο 23ο Φόρουμ Ανάπτυξης με θέμα

«Οι κοινωνικές οργανώσεις μπροστά στα νέα δεδομένα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 Δεκεμβρίου 2020

Για μια ακόμη φορά η Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού ο ΝΗΡΕΑΣ, έλαβε μέρος στο ετήσιο κοινωνικό και επικοινωνιακό γεγονός της Πάτρας FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, αυτή τη φορά λόγω των εκτάκτων περιστάσεων που ζούμε, διαδικτυακά.

Το θέμα ήταν «Εναλλακτικοί τρόποι δράσεων και αντιδράσεων των Οργανώσεων για την Υγεία, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία σύμφωνα με τα νέα, μετά την πανδημία, δεδομένα».

O Γιώργος Κανέλλης, Εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) εξήγησε ότι πλέον έχει αλλάξει η μορφή του αγώνα, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πρόληψη της Πανδημίας. <<Οι κοινωνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιμετώπισαν πρωτόγνωρο πρόβλημα λόγω καραντίνας. Η έρευνα και η δράση περιορίζονται στο διαδίκτυο που μπορεί μόνο ως ένα βαθμό να αντικαταστήσει τη δια ζώσης. Παράλληλα παρατηρεί τη δυσκολία στο να τεθούν κάποια ζητήματα στη Δημόσια Διοίκηση και στην αποστολή αναφοράς. Κι αυτό γιατί απαιτείται διπλάσιος χρόνος σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. <<Έχουμε μια οπισθοδρόμηση των δυνατοτήτων γιατί απαιτείται να κλείσεις ραντεβού με τον εκάστοτε υπηρεσιακό παράγοντα προκειμένου να του θέσεις το ζήτημα>> τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος, Εκπρόσωπος Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας εξήγησε ότι ο Σύλλογος ακολουθούσε τις παραδοσιακές δράσεις με ημερίδες και εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κοινού, όμως πλέον αναζητά εναλλακτικές. Απεύθυνε το μήνυμα προς τους πολίτες καλώντας τους να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως σωστή άσκηση και διατροφή και να τηρούν τα πρωτόκολλα. Σημείωσε ότι χωρίς καθαρό περιβάλλον υποβαθμίζεται η ζωή των πολιτών, ενώ ανέφερε ότι η προσφορά κοινωνικού έργου δε θα πρέπει να σταματήσει.

Ο Γιώργος Παλαμάρης, Εκπρόσωπος Εξωραϊστικού Συλλόγου Πύργου Κορινθίας «Ο ΕΡΜΗΣ» στην τοποθέτηση του περιέγραψε τις προσπάθειες που γίνονται από τον Νηρέα μια σύμπραξη οργανώσεων για την προστασία του Πατραϊκού και Κορινθιακού κόλπου. Μίλησε για τη σημασία του Ελληνικού Πολιτισμού διαχρονικά και για την αδυναμία διάδοσης του. Με δεδομένες τις συνθήκες που ζούμε αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ένα τέτοιο εγχείρημα έχει στηριζόμενο στο διαδίκτυο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Γιώργος Νικόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ανέφερε <<Λόγω της πανδημίας η κάθε οργάνωση οφείλει να κάνει: Ενδοσκόπηση (γιατί υπάρχει η οργάνωση), Αξιολόγηση (με βάση τις νέες συνθήκες), Αναθεώρηση (με βάση τα μέσα και τους ανθρώπους), Στοχοθέτηση (με βάση τη συζήτηση και την κατάταξη προτεραιοτήτων), Προώθηση στόχων (με βάση τις δυνατότητες και τη δημιουργικότητα των μελών). Εξήγησε ότι απαιτούνται επίσης: τροποποίηση καταστατικού, ανάπτυξη προγραμμάτων, συνεργασίες με ειδικούς, καθιέρωση ψηφιακής επικοινωνίας.

 

Οι οργανώσεις – μέλη του <<ΝΗΡΕΑ>>

 

Οργανώσεις – μέλη του ΝΗΡΕΑ: 1) Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, www.sylpyp.gr 2) «ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού www.koinotopia.gr, 3) Οικολογική Κίνηση Πάτρας, www.oikipa.eu 4) Εξωραϊστικός Σύλλογος Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ» 5) «Λύσιππος», Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών 6) «Φιλοξενία», Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση www.filox.org

 

Επικοινωνία: nireasorg@gmail.com, τηλ. 6972.880774