Μείωσε – επαναχρησιμοποίησε – ανακύκλωσε

Σε επιστολή της προς τους μαθητές της περιοχής αναφέρει σχετικά:
Αγαπητές µας μαθήτριες, αγαπητοί µας μαθητές,
Αποφασίσαμε να τυπώσουμε αυτά τα ιδιαίτερα ετικετάκια για τα τετράδιά σας για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να σώσουμε τον πλανήτη µας και να καλυτερέψουμε την καθημερινή µας ζωή.
Τα ετικετάκια αυτά έχουν πάνω τρία μηνύματα:
ΜΕΙΩΣΕ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ
Τί εννοούμε µε αυτές τις λέξεις;
ΜΕΙΩΣΕ: Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών, δηλαδή των πραγμάτων που πετάμε σαν άχρηστο. Πώς θα γίνει αυτό;
* Να µην αγοράζουμε συσκευασία; μιας χρήσης, όπως είναι αναψυκτικό που έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλό γιο την υγεία µας.
"’ Να έχουμε ένα παγούρι για το νερό µας και να µην αγοράζουμε πλαστικό μπουκάλια.
"’ Να µην κάνουμε σπατάλες, όπως π.χ. να κόβουμε φύλλο από τα τετράδιά µας για να κάνουμε σαϊτες ή να ξύνουμε συνέχεια χωρίς λόγο τα μολύβια µας.
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ: Για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε ότι μπορούμε, όπως π.χ. ένα τετράδιο της προηγούμενης χρονιάς που έχει άδεια φύλλα το επαναχρησιμοποιούμε την επόμενη χρονιά. Δεν το πετάμε. Δεν αφήνουμε κενό χώρο στα τετράδιά µας αλλά και αν σε ένα χαρτί είναι γραμμένη η μια μεριά μπορούμε να γράψουμε και στην άλλη π.χ. να μάθουμε την ορθογραφία µας ή να κάνουμε ασκήσεις μαθηματικών.
Μπορούμε ακόμα να συστήσουμε στη μητέρα µας να επαναχρησιμοποιεί τις πλαστικές σακούλες από τα ψώνια. Την επόμενη φορά που θα ψωνίσει να τις πάρει μαζί της και ακόμα καλύτερα, να της κάνουμε δώρο μια μεγάλη πάνινη τσάντα για τα ψώνια γιατί έτσι κι αλλιώς τα πλαστικά «πληγώνουν» τον πλανήτη µας.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ: Αν μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών και αν επαναχρησιμοποιήσουμε ότι μπορούμε, μετά θα φτάσει και η ώρα της ανακύκλωσης. Υπάρχουν στο δήμο µας ειδικοί κάδοι – μπλέ – για την ανακύκλωση. Ένας τέτοιος κάδος είναι έξω από το σχολείο µας και είμαστε σίγουροι ότι κάποτε-θα- -µπει κι ένας κοντά στο σπίτι σας. Εκεί λοιπόν, θα βάζετε τα άχρηστα – χρήσιμα  πλέον χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά και αλουμίνια.
Ακόμη μπορείτε να βάλετε στην τάξη σας ένα μεγάλο χαρτοκιβώτιο, να γράψετε πάνω µε χοντρό μαρκαδόρο «ανακύκλωση» και να βάζετε εκεί τα άχρηστα-χρήσιμα υλικά.
Αυτά σκεφτήκαμε εμείς οι μεγάλοι. Είμαστε σίγουροι ότι εσείς έχετε να µας προτείνετε και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για τη μείωση-επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση.
Μπορείτε µας γράψετε τις σκέψεις σας και µε μια ωραία ζωγραφιά να µας τις στείλετε στη διεύθυνση:
Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου, Αγίου Γεωργίου 35, 26504 Ρίο, τηλ. – φαξ 2610 994362
Σας αγαπούμε πολύ και περιμένουμε νέα σας,
Το Διοικητικό Συμβούλιο