ΚΥΑ Στροφυλιάς: Εκτός προστασίας τα «Σαμαρέικα»

 Από μια πρώτη ανάγνωση και εκτίμηση των διατάξεών της, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

1) Η υπογραφείσα ΚΥΑ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη μια από τις δύο μεγάλες «πληγές» της Στροφυλιάς τα Λατομεία του Αράξου. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη δίνεται χρόνος 2 ετών για την  αποκατάσταση του χώρου και στις 31.12.2010 σταματάει κάθε λατομική δραστηριότητα και τα λατομεία κλείνουν οριστικά. Όπως είναι φυσικό για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση πρέπει μέχρι τότε να βρεθούν τόποι για νέα λατομεία στο νομό.

2) Δυστυχώς δεν αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά τη δεύτερη μεγάλη «πληγή» του δάσους, τα «Σαμαρέικα».
Η υπογραφείσα ΚΥΑ εξαιρεί  από την προστατευόμενη περιοχή την επίμαχη και πολύπαθη περιοχή για την οποία υπάρχει η παρακάτω ασαφής διατύπωση. «Των ανωτέρω εξαιρείται η περιοχή Σαμαρέικα για την οποία  επιβάλλεται οριοθέτηση και ρύθμιση των υπαρχουσών χρήσεων και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και μετά από έγκριση σχετικής μελέτης και γνωμοδότησης του φορέα Διαχείρισης. Απαγορεύεται κάθε επέμβαση στην περιοχή  μέχρι την παραπάνω οριοθέτηση και ρύθμιση».

Η ανωτέρω διατύπωση δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών για τη σκοπιμότητά της μιας και είναι γνωστό ότι στην περιοχή έχουν γίνει εκτεταμένες καταπατήσεις, ανέγερση αυθαιρέτων (που νομιμοποιήθηκαν μετά από 11 χρόνια από την πολεοδομία Αμαλιάδας) ενώ εκκρεμεί  προσφυγή στο ΣτΕ της Εκκλησίας της Ελλάδας (Μονή Μεγάλου Σπηλαίου)  κατά της απόφασης του Γ.Γ. της περιφέρειας κ. Καββαδά που  χαρακτήρισε αναδασωτέα έκταση 540 στρεμμάτων.
 
Η συγκεκριμένη διάταξη αφήνει εκτός προστασίας εκτάσεις του δάσους που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες για τις οποίες υπάρχουν πάνω από 50 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Να σημειώσουμε ότι η ΚΥΑ του ΄93 προέβλεπε επί λέξει τα παρακάτω:
«Ειδικότερα  για την περιοχή Σαμαρέικων εντός του δάσους Στροφυλιάς Ν. Αχαΐας και σε συνέχεια της 1777/12.6.90 απόφαση Νομάρχη Ηλείας «περί ανάκλησης οριοθέτησης οικισμού Σαμαρέικων» απαγορεύεται η οριοθέτηση οικισμού και επιβάλλεται η αναδάσωση όλων των παράνομα εκχερσωθεισών δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και η απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών»
 Αλήθεια, η «απαγόρευση κάθε επέμβασης στην εν λόγω περιοχή μέχρι την οριοθέτηση και ρύθμιση» περιλαμβάνει και την αναδάσωση της παραπάνω έκτασης;
 Την ώρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να καθορίσουν ούτε τα όρια των δύο νομών, την ώρα που οι καταπατητές  καλλιεργούν την αναδασωτέα περιοχή, ποιος θα εκπονήσει τη «σχετική μελέτη» που προβλέπει η υπογραφείσα ΚΥΑ για την οριοθέτηση και ρύθμιση των χρήσεων και των δραστηριοτήτων;
Τα παραπάνω είναι κρίσιμα ερωτήματα που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις .

Η ΟΙΚΙΠΑ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διάταξη της ΚΥΑ για τα «Σαμαρέικα» αφήνει ανοιχτό το θέμα της νομιμοποίησης των παρανομιών και ανοίγει τεράστια πόρτα για την οικοπεδοποίηση μιας περιοχής που βρίσκεται στην καρδιά του βιοτόπου της Στροφυλιάς. Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση που σέβεται το Σύναγμα και τους νόμους είναι η επαναφορά της διάταξης της ΚΥΑ του 1993 που προαναφέραμε.

ΟΙΚΙΠΑ