Τα πευκοδάση σε κίνδυνο – Η τύχη του δασυλλίου της Πάτρας

Το έντομο αυτό τρέφεται από χυμούς  που αποζυμά από το φλοιό των πεύκων και ιδίως της τραχείας και της Χαλεπίου Πεύκης (όπως η βδέλλα στον άνθρωπο).
Παλαιότερα το έντομο αυτό υπήρχε στα πευκοδάση της Θάσου και της Χαλκιδικής χωρίς να δημιουργεί εκεί προβλήματα, επιβίωσης των πεύκων. Εκτιμούμε ότι εκεί λόγω τμηματικών και εδαφικών συνθηκών τα πεύκα ήταν ακμαία (γερά) και υπήρχαν αρκετοί χυμοί για να τραφούν και τα έντομα χωρίς βλάβη των πεύκων .
Ασφαλώς θα υπήρχαν και αρκετοί εχθροί του εντόμου που δημιουργούσε μια βιολογική ισορροπία.
Οι μελισσοτρόφοι της Νότιας Ελλάδας, βλέποντας την χρησιμότητα του εντόμου αυτού στην παραγωγή μελιού, επιδίωξαν την διασπορά του και στην λοιπή Ελλάδα. Λέγεται μάλιστα ότι το υπουργείο Γεωργίας είχε ενθαρρύνει την διασπορά και ότι επιδότησε την προσπάθεια αυτή των μελισσοτρόφων.
Η επέμβαση όμως αυτή του ανθρώπου, στην εξάπλωση του εντόμου, έγινε χωρίς καμία μελέτη για τις τυχόν συνέπειες που θα είχε η επέμβαση αυτή στην βιολογική ισορροπία του οικοσυστήματος, σε άλλα διαφορετικά περιβάλλοντα.
Έτσι οι εχθροί του εντόμου αυτού δεν διαδόθηκαν με την ίδια ταχύτητα που μεταδόθηκε το έντομο και ενδεχομένως οι συνθήκες για την ανάπτυξη των εχθρών στα νέα περιβάλλοντα, να μην είναι ευνοϊκές.
Ακόμη, τα εδάφη όπου φύονται τα πευκοδάση στην περιοχή μας, είναι κατά κανόνα άγονα και οι τροφές που έχουν στην διάθεσή τους είναι ελάχιστες που δεν αρκούν να θρέψουν και το έντομο και το φυτό. Η ξηρασία δε που υπάρχει στη Νότια Ελλάδα, επιτείνει την δυσμενή θέση που βρίσκονται τα φυτά (πεύκα) λόγω και του αγόνου εδάφους.
Συγκεκριμένα για το δασύλλιο της Πάτρας όπου το έδαφος είναι αβαθές και άγονο, τα πεύκα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την προσβολή του εντόμου και ήδη μεγάλος αριθμός από αυτά έχει ξηρανθεί ήδη, ενώ ακόμη μεγαλύτερος έχει προσβληθεί από την ασθένεια και κινδυνεύει να ξηρανθεί.
Οι πληροφορίες μας λέγουν ότι υπάρχουν τέσσερα σκευάσματα (φυτοφάρμακα) που μπορούν να καταπολεμήσουν την Marcalina hellenica, και μπορούν να χρησιμοποιούνται και σε κατοικημένους χώρους.
Η καταπολέμηση που θα γίνει με ψεκασμούς, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 15 Ιουνίου.
Ο Δήμος Πατρέων, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι το δασύλλιο πρέπει να δράσει αμέσως.
Σχετικά έχει ενημερωθεί ο Δασάρχης κ. Κανταρτζόπουλος που είναι και ο αρμόδιος επί του πρασίνου και Δημοτικός Σύμβουλος. Αναμένουμε τις ενέργειές του.
Ηλίας Ντρες
Δασολόγος