Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντιδράσεις

 Είναι όμως αδικαιολόγητο να εξαπολύεται γενικευμένη επίθεση κατά των επενδυτικών σχεδίων για Α.Π.Ε. με χρήση όχι επιχειρημάτων αλλά οξύτατων συνθημάτων, να υιοθετείται κάθε φήμη ή και τερατολογία, στα πλαίσια λογικών ενός ανορθόλογου τοπικισμού, που περίπου θεωρεί ότι κάθε δήμος ανεξάρτητο κράτος.
   Ασφαλώς δεν μπορεί να δεσμεύονται νερά μικρών ποταμών ή να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες με αποκλειστικό γνώμονα τι βολεύει τον επενδυτή. Ούτε όμως και να ματαιώνονται τα απαραίτητα αυτά έργα τόσο από τη σκοπιά της καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου όσο και από τη σκοπιά της στοιχειώδους ενεργειακής ανεξαρτησία της χώρας, επειδή κυριαρχούν προκαταλήψεις ή ενοχλούνται οι ιδιοκτήτες δύο ή τριών εξοχικών.
  Που βρίσκεται η χρυσή τομή;
  Ο καλύτερος τρόπος για την ανεύρεσή της, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, περιλαμβάνει τον διάλογο όλων με όλους, αλλά όχι την κωλυσιεργία,  περιλαμβάνει τη εκπόνηση πλήρων και καλά τεκμηριωμένων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιλαμβάνει ασφαλώς την άσκηση ηγεσίας εκ μέρους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και όχι υιοθέτηση στάσης Ποντίου Πιλάτου, περιλαμβάνει ουσιαστική και με όλα τα διαθέσιμα μέσα ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, περιλαμβάνει εξαντλητική διαβούλευση.
   Ιδιαίτερη σημασία έδει η εξ αρχής αντιμετώπιση του όλου «παιγνίου» όχι ως παιγνίου μηδενικού αθροίσματος (ότι κερδίζει ο ένας το χάνει  ο άλλος) αλλά ως παιγνίου θετικού αθροίσματος (όλοι κερδίζουν από μια συμφωνημένη λύση).
   Για παράδειγμα, ο δήμος Αιγίου όχι μόνο έχει δικαίωμα αλλά και προτεραιότητα έναντι κάθε άλλου ενδεχομένου να ζητεί τη χρήση των νερών του Σελινούντα για ύδρευση. Τούτο όμως δεν δικαιολογεί τη στάση ορισμένων δημοτικών του παραγόντων που έσπευσαν a priori να απορρίψουν αίτημα για ίδρυση μικρού υδροηλεκτρικού στον ποταμό. Είναι πολύ πιθανό, ως βέβαιο, ότι συστηματική διαβούλευση και μελέτη μπορεί να δώσει λύση που να συνδυάζει όλες τις χρήσεις.
   Τα ίδια ισχύουν και για τις ανεμογεννήτριες στο Παναχαϊκό σήμερα, στον Κλωκό αύριο, σε άλλα βουνά της  Πελοποννήσου μεθαύριο.
   Και ασφαλώς για τη γεωθερμία, την οποία αστοχίες προ εικοσαετίας δεν μπορεί να κρατούν ες αεί στη ναφθαλίνη.
   Είτε μας αρέσει είτε όχι το τοπικό συνδέεται με το γενικό και ο συνδυασμός των λύσεων με διαβούλευση και ευελιξία είναι κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας.