ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Ο εθελοντισμός παράγει μια νέα κουλτούρα που προωθεί την ειρήνη, την αποδοχή, την κοινωνική ανάπτυξη και τις ανθρώπινες αξίες, δημιουργεί δίκτυα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης και ενήμερους ενεργούς πολίτες, που δραστηριοποιούνται οι ίδιοι για να αποκτήσουν οι κοινωνίες μας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Είναι μια πράξη που γίνεται με γνώση, γενναιοδωρία και ανάγκη προσφοράς. Οι νέοι ενισχύουν δυναμικά την ιδέα του εθελοντισμού, που εκτείνεται σήμερα πέρα από τα όρια της φιλανθρωπίας κυρίως στον τομέα της οικολογίας, των δικαιωμάτων, του κοινωνικού αποκλεισμού και τον πολιτισμό και πολύ λιγότερο στην υγεία και πρόνοια, ιδίως όσον αφορά στην φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο εθελοντισμός εμφανίζεται ως μια νέα μορφή πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής για τους νέους ανθρώπους, που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του εθελοντισμού. Μέσω της εθελοντικής προσφοράς ο νέος μετατρέπεται σε ενεργό πολίτη. Οδηγείται στην πολιτικοποίησή του με πιο υγιή τρόπο από τη συμμετοχή του στα κόμματα ή συνδικάτα, αφού δεν αποβλέπει στην ατομική του προβολή ή ανέλιξη, αλλά στην ανιδιοτελή προσφορά.

Στην πόλη των Πατρών δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός εθελοντικών οργανώσεων. Μερικές από αυτές είναι : « Οι Γιατροί του κόσμου», «Η Διεθνής Αμνηστία», «Ελληνικός Ερυθρός Σταρός», « Οικολογική Κίνηση Πάτρας», «Πατραϊκή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών», « Πρόταση», «Το χαμόγελο του παιδιού», «UNISEF» και πολλές άλλες.

Μέσα από τη συμμετοχή τους οι νέοι στο εθελοντικό κίνημα βιώνουν την χαρά της δέσμευσης, την ευχαρίστηση της συμμετοχής, την ικανοποίηση από τα αποτελέσματα κάποιας παρέμβασης, την ένταση των συναισθημάτων της κοινότητας, αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, ασκούνται στο να βλέπουν τα διάφορα θέματα από διάφορες οπτικές γωνίες. Έτσι θα είναι ικανοί να ζήσουν και να διαμορφώσουν μια αυριανή κοινωνία που θα τη διέπει η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση των ανθρώπων, η αμοιβαία εκτίμηση και ο αλληλοσεβασμός.

Γιώργος Ζάγκος