Coffeeco: Η startup που ανακυκλώνει τα απορρίμματα του καφέ!

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φοιτητές δημιούργησαν startups επιχειρήσεις βάζοντας σε εφαρμογή καινοτόμες ιδέες σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, από τις εφαρμογές διαστημικής τεχνολογίας μέχρι το gaming και την αγροτική παραγωγή. Κάποιες από αυτές επένδυσαν στον «πράσινο τρόπο ζωής», με τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρία Coffeeco, που ασχολήθηκε με το θέμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων καφέ.

 Σε όλους μας ή σχεδόν σε όλους μας, αρέσει ο καφές. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι από τα εκατοντάδες «καφεδάκια», που πίνουμε ο καθένας κάθε χρόνο, παράγονται 30.000 τόνοι απορριμμάτων καφέ – τα γνωστά κατακάθια που μένουν στις μηχανές – κι αυτό μόνο από τον γνωστό εσπρέσο καφέ, με όποιον τρόπο και αν τον προτιμάμε.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι απορρίπτονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικής ταφής, περίπου έξι εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων καφέ, τιμή που ενισχύει την ανάγκη για άμεση διαχείριση. Η άμεση απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον, καθίσταται καταστρεπτική λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου και της παρουσίας τοξικών για τα φυτά ενώσεων, όπως η καφεΐνη και οι τανίνες, ενώ η καύση τους ενισχύει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τέσσερα νέα παιδιά, φοιτητές σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, σκέφτηκαν ότι είναι κρίμα και κυρίως αντιοικολογικό να πηγαίνει στα σκουπίδια τόση πρώτη ύλη, η οποία θα μπορούσε, σε μια δευτερογενή αγορά, να δώσει άλλα προϊόντα. Έτσι, οι Μάριος Βλαχογιάννης, Αλέξης Πάντζιαρος, Λευτέρης Γούναρης και ο Σταύρος Τσομπανίδης δημιούργησαν την Coffe-eco, μια startup που στόχο έχει να συλλέγει όλα αυτά τα υποπροϊόντα και να φτιάξει από αυτά αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες για τη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, φαρμάκων και σε δεύτερη φάση δομικά υλικά.

Στην πορεία, έμειναν στην εταιρία οι Μάριος Βλαχογιάννης και Αλέξης Πάντζιαρος. Όπως λέει ο Μάριος Βλαχογιάννης στο CNN Greece, η ιδέα τους παρουσιάστηκε σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς διαγωνισμούς ενώ φιλοξενήθηκε στην θερμοκοιτίδα του Invent ICT, από όπου η ομάδα πήρε σημαντική βοήθεια. Σημαντικότερη όμως ήταν η βοήθεια που πήρε η ομάδα από μεγάλη πολυεθνική εταιρία τροφίμων, με μεγάλη εμπειρία και θέση στην αγορά του καφέ, η οποία μπήκε στο project ως partner.

Όπως λέει ο Αλέξης Πάντζιαρος, το 2019 η εταιρία κέρδισε τη 2η θέση σε ένα διαγωνισμό, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Enterprise Greece και τη Nestle Hellas. Μέσω αυτού του βραβείου, η εταιρία κατάφερε να τρέξει τον πρώτο πιλότο παραγωγής και έτσι βελτιστοποίησε τις πρώτες της υποθέσεις.

Το 2019 επίσης κέρδισε την 3η θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ΕΙΤ Food και τη 1η θέση στο EIT Jumpstarter. Το 2020, μέσα στην πανδημία, είχε το πρώτο ενδιαφέρον για το προϊόν της από την εταιρία APIVITA, ενώ προς το τέλος του ίδιου έτους, εγκρίθηκε χρηματοδοτικό grand ύψους 290.000 ευρώ από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή της Πάτρας.

Φέτος η εταιρία διακρίθηκε στον διαγωνισμό του ClimAccelerator ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Impacthub και το Circle the Med και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την υπογραφή στρατηγικής επένδυσης από μια μεγάλη εταιρία του χώρου.

 

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr