Στη φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται τα έργα στο έλος της Αγυιάς

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Η ΞΥΛΙΝΗ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

 

 

Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκονται τα έργα ανάδειξης του έλους Αγυιάς από τον εγκατεστημένο εργολάβο, προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο άθλησης και αναψυχής, αλλά και πάρκο οικολογικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με προστασία του υγροτοπικού του χαρακτήρα.

 

Η πιο εντυπωσιακή (και πολύ-φωτογραφισμένη) από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, είναι η κατασκευή της ξύλινης πεζογέφυρας που διασχίζει τον καλαμιώνα του έλους, αλλά και τα καλαίσθητα ξύλινα παρατηρητήρια της άγριας ζωής, που φυσικά θα πρέπει να διαφυλαχτούν από κακόβουλες επιβουλές, για να τα χαίρονται οι επισκέπτες του πάρκου. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό θέμα τη ΦΥΛΑΞΗ του πάρκου, από το Δήμο Πατρέων, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες και δοθεί ο χώρος σε χρήση.

 

Χρήσιμη, αλλά και απαραίτητη, θα ήταν και η δημιουργία ενός χώρου πληροφόρησης των επισκεπτών (μαθητών και ενηλίκων) για τις οικολογικές αξίες του έλους, κάτι που, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν έχει προβλεφθεί να γίνει στην παρούσα φάση των έργων. Η ΟΙΚΙΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό με την εθελοντική συμμετοχή των μελών της.

 

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο περιβαλλοντολόγος και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Διονύσης Μαμάσης, «ο μικρός παράκτιος υγρότοπος του Έλους Αγυιάς παραμένει μια «μονάδα της φύσης» δίπλα σε έναν αστικό ιστό, που δέχεται μεγάλες πιέσεις. Μπορεί για μερικούς να μοιάζει με νεκρή ζώνη, όμως το παράκτιο οικοσύστημα αντέχει την έντονη ανθρώπινη επίδραση και η βιοποικιλότητα μαγνητίζει τα βλέμματά μας.

 

Ο υγρότοπος καλύπτεται από καλαμώνα, όπου υγροτοπικά πουλιά φωλιάζουν, ενώ κατά τη μεταναστευτική περίοδο αποτελεί καταφύγιο ανάπαυσης και διατροφής για διάφορα προστατευόμενα είδη της ορνιθοπανίδας. Τώρα με την αξιοποίηση και διαμόρφωση της δημοτικής αρχής (ξύλινα μονοπάτια, παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας, κιόσκια, κτλ.) οφείλουμε να προστατέψουμε τον οικολογικό παράδεισο της πόλης μας και να σεβαστούμε το βιοτικό περιβάλλον του έλους Αγυιάς ως ενεργοί πολίτες».

 

Η ΠΡΩΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΥΙΑΣ

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας διοργάνωσε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 ξενάγηση στο Έλος της Αγυιάς, στο νέο Οικολογικό Πάρκο του Δήμου Πατρέων με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Ήταν η πρώτη οργανωμένη ξενάγηση στον χώρο, που έγινε από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ενέργειας & Πρασίνου του Δήμου Πατρέων.

 

Στην ξενάγηση παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο των κέντρων Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Δήμου, Κων/νο Κωνσταντακόπουλο, η φιλοσοφία, ο τρόπος λειτουργίας, αλλά και η αξία του Οικολογικού Πάρκου για την πόλη. Συγκεκριμένα, τονίσθηκε πόσο σημαντική είναι η διάσωση του υγροτόπου, ο οποίος με τις επεμβάσεις που έκανε ο δήμος θα αποτελεί στο εξής κεντρικό χώρο άθλησης, αναψυχής, εκδηλώσεων και παράλληλα ένα ζωντανό εργαστήριο στη φύση, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν την αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα του χώρου.

 

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς – Τερψιθέας είχαν τη χαρά και την τιμή να διασχίσουν πρώτοι την πεζογέφυρα του Οικολογικού Πάρκου και να θαυμάσουν αυτό το σύγχρονο έργο για την περιοχή, αλλά και την ομορφιά αυτού του σημαντικού υγροβιότοπου. 

 

Στην αρχή της δράσης, ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Μαγιάκης ανέφερε ότι «ο βάλτος της Αγυιάς αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς των κατοίκων της Αγυιάς, καθώς επηρέασε την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, όπως επίσης και την ψυχαγωγία τους. Στα όρια του βάλτου εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια σημαντική, αλλά αφανής, δραστηριότητα, αποτελώντας έτσι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Αγυιωτών διαχρονικά».

Στο τέλος της ξενάγησης μοιράσθηκε στους συμμετέχοντες μία μικρή δέσμη με άνθη και φυτά από το έλος ως αναμνηστικό, δημιουργία του μέλους του Δ.Σ., Κατερίνας Σκαρπέλου.

 

Θωμάς Κουτρούμπας

default