Να παταχθεί η λαθροθηρία στη Στροφυλιά και το Κοτύχι!

Όπως καλά γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, η λαθροθηρία ήταν πάντα, και δυστυχώς παραμένει, μια ανοικτή πληγή για το Εθνικό μας Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Κατά καιρούς οι αρμόδιες αρχές έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις καταστολής του περιβαλλοντικού αυτού εγκλήματος, αλλά οι λαθροθήρες θεωρώντας ότι «παίζουν στην έδρα τους», μετά λίγο διάστημα επανέρχονται θρασύτεροι. Μιλάμε για ολιγομελείς ομάδες και όχι για τον ευρύτερο πληθυσμό των κοντινών στους υγροτόπους περιοχών, όμως οργανωμένους και χωρίς όρια στη δράση τους, μια και συχνά φτάνουν στο σημείο της μαζικής εξόντωσης προστατευόμενων πουλιών με στόχο την εμπορία.

Πολύ ανησυχητικό ήταν πρόσφατο επεισόδιο οργανωμένης λαθροθηρίας στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου με χρήση πλωτών μέσων, με σκοπό το «κλείσιμο» των πουλιών. Ελπίδα ότι θα δοθεί ένα ισχυρό πλήγμα στις ομάδες αυτές έδωσε η σύλληψη και παραπομπή σε δίκη, στα μέσα Νοεμβρίου, με τη διαδικασία του αυτοφώρου προσώπου, που μετείχε σε ομάδα λαθροθηρίας και επιχείρησε μάλιστα να διαφύγει χρησιμοποιώντας υπό κατάσχεση δίκυκλο. Δυστυχώς, αβλεψίες ή παραλείψεις του δικαστηρίου οδήγησαν στην απαλλαγή του εν λόγω κατηγορουμένου.

Η ΟΙΚΙΠΑ ζήτησε εμπρόθεσμα από τον Εισαγγελέα Εφετών την άσκηση έφεσης, προκειμένου να επανακριθεί η υπόθεση με κλήση βασικού μάρτυρα (δασικού υπαλλήλου) που δεν εκλήθη να καταθέσει και την ανάγνωση σημαντικού εγγράφου της δικογραφίας που δεν αναγνώστηκε.

Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη, σημειώνουμε όμως τα παρακάτω:

  • Πρώτον, ότι η δική μας προσπάθεια για συμβολή στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας στις προστατευόμενες περιοχές θα συνεχιστεί αμείωτη.
  • Δεύτερον, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να συστηματοποιήσουν τη συνεργασία και τις μεθόδους τους για την επ’ αυτοφώρω σύλληψη δραστών.
  • Τρίτον, εκφράζουμε την ελπίδα η Δικαιοσύνη να είναι στο μέλλον αυστηρότερη με τα κρούσματα λαθροθηρίας σε προστατευόμενες περιοχές που φτάνουν ενώπιόν της.

Η πραγματική εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων είναι θέμα όχι μόνο εσωτερικής νομοθεσίας, αλλά και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Γ. Κανέλλης