ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΡΟΔΟΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΣΤΗ Λ/Θ ΚΟΤΥΧΙΟΥ

TF2Ένα πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο για την περιοχή επισκέπτη κατέγραψε πρόσφατα το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Στις 16 Μαρτίου 2017 εντοπίστηκε ένα άτομο Ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus) στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Ο Ροδοπελεκάνος βρισκόταν μέσα σε μια μεγάλη ομάδα Αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) και ξεχώριζε από μακριά λόγω του απαλού ροζ χρώματός του! 

Η παρατήρηση επιβεβαιώθηκε μέσω τηλεσκοπίου, στο πλαίσιο του έργου παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας και ενημερώθηκε σχετικά η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Η εμφάνιση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, εφόσον οι καταγραφές του είδους στη Δυτική Ελλάδα είναι πολύ λίγες. 

Οι Ροδοπελεκάνοι αποτελούν μεταναστευτικό είδος, που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Εξαπλώνονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα με τη μεγαλύτερη αποικία τους να βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα. Κατά τη μετανάστευσή τους κινούνται από τη Δυτική Μακεδονία προς τη Θράκη και στη συνέχεια ακολουθούν τα παράλια του Ανατολικού Αιγαίου, προς Κύπρο και Μέση Ανατολή. Τέλος, περνούν στην Αίγυπτο και ακολουθούν τον ποταμό Νείλο προς τα Νότια. 

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους, που ο Ροδοπελεκάνος βρέθηκε στη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, ωστόσο το προσωπικό του ΦΔ θα συνεχίσει την παρακολούθησή του για όσο διάστημα παραμείνει στο Εθνικό Πάρκο.