Η «Ώρα της Γης» στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα

TF3H «Ώρα της Γης» είναι μια μεγάλη, παγκόσμια, συμβολική κινητοποίηση, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι γύρω από την ανάγκη να συγκρατηθεί η κλιματική αλλαγή. Υποστηρίζεται από διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF. Οι τρόποι για να ανακόψουμε την κλιματική αλλαγή είναι δύο: η εξοικονόμηση ενέργειας από τον καθένα μας και η πολιτική μας υποστήριξη στη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφήνοντας τα ορυκτά καύσιμα στο υπέδαφος, όπου και ανήκουν. Σβήνουμε τα φώτα για 60 λεπτά και παράλληλα οργανώνουμε ευρηματικές εκδηλώσεις.

 

Και φέτος η Πάτρα ήταν μια από τις πόλεις, που πήραν μέρος στην διεθνή αυτή κινητοποίηση πλανητικής συνείδησης. Στην κεντρική Πλατεία Γεωργίου και μπροστά από το εμβληματικό για την πόλη θέατρο «Απόλλων» οι “Patrinistas” οργάνωσαν για μια ακόμη φορά μια πετυχημένη «Ώρα της Γης», σχηματίζοντας με κεράκια το σύμβολο 60+ μέσα σε κύκλο, γύρω από τον οποίο συγκεντρώθηκαν οι φίλοι της οργάνωσης. Λίγο μετά τις 20.30 χαμήλωσαν τα φώτα του Δημοτικού Θεάτρου. Η εκδήλωση κράτησε πράγματι 60 λεπτά και πλέον, μια και είχε προβλεφθεί και μουσικό μέρος από μουσικούς φίλους των Patrinistas, το Ηλία Νεκτάριο και το Νίκο Φορλίδα.

 

Όσο και αν αυτές οι εκδηλώσεις φαίνονται στα μάτια κάποιων «ανώδυνες», η συνεχής ανοδική πορεία τους τόσο από πλευράς συμμετοχών, όσο και από πλευράς πολυμορφίας, είναι αξιοσημείωτη συμβολή στην εδραίωση μιας ενεργειακής στροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ιδέες, όταν κατακτούν τις «μάζες», γίνονται υλική δύναμη, είχε πει πριν από περίπου δύο αιώνες ένας γερμανοεβραίος φιλόσοφος.

 

Γ. Κανέλλης