ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Παρουσία πλήθους μελών και φίλων της ΟΙΚΙΠΑ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25-1-2023 η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της οργάνωσης, στην «Αγορά Αργύρη». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ο απολογισμός των δράσεων για το 2022 ενώ  παρουσιάστηκαν και τα δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus στα οποία συμμετέχει η ΟΙΚΙΠΑ, το «RecyclART» και το «Agents of Change: Young Voices for the Environment»

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Θωμάς Κουτρούμπας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ευχαρίστησε για την πολυπληθή συμμετοχή τους, μετά από την αναγκαστική διακοπή τριών ετών, λόγω των προβλημάτων του κορονοϊού. Αναφερόμενος στις δράσεις της οργάνωσης  ο κ. Κουτρούμπας ανέφερε πως η ΟΙΚΙΠΑ διανύει ως συλλογικότητα το 37ο έτος παρουσίας για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, αλλά και για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, και αυτό έγινε με την ενεργό συμμετοχή και ενίσχυση των φίλων της οργάνωσης. Για τη νέα  χρονιά η οποία θα είναι εκλογική, ανέφερε πως η ΟΙΚΙΠΑ θα παραμείνει σταθερά στο ρόλο της κοινωνικής συμπολίτευσης σε κάθε δημιουργική δράση και σ’ αυτόν της κοινωνικής αντιπολίτευσης σε κάθε παράλειψη ή επιβαρυντική παρέμβαση για το περιβάλλον, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Στη συνέχεια το μέλος της κίνησης Γιώργος Κανέλλης παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων της ΟΙΚΙΠΑ τη χρονιά που πέρασε εστιάζοντας τόσο στα θέματα διαφύλαξης του φυσικού αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος και δη των Εθνικών Πάρκων της περιοχής (Χελμός-Βουραϊκός και Κοτύχι-Στροφυλιά) όσο και σε αυτά που αφορούν το δομημένο περιβάλλον της πόλης (Διαχείριση απορριμμάτων, ηχορύπανση, πράσινο, ανακλύκλωση κλπ)

Τέλος το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Μέλπω Κορδιστού, παρουσίασε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus στα οποία συμμετέχει η οργάνωση. Το πρώτο, το RecyclART, είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα που στοχεύει στην παροχή δεξιοτήτων, ώστε η δημιουργική ανακύκλωση των υλικών, να αποτελέσει ευκαιρία σταδιοδρομίας και νέων προοπτικών για τους συμμετέχοντες. Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Agents of Change: Young Voices for the Environment» (Παράγοντες αλλαγής: Νεανικές φωνές για το περιβάλλον) είναι μια ακόμη διεθνής συνεργατική δράση της ΟΙΚΙΠΑ που επικεντρώνεται στην προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την παραγωγή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση απ’ το Δήμο Πατρέων ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και  Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ασπράγγαθος, οι Δημοτικό Σύμβουλοι και επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ Γιώργος Ρώρος, Πέτρος Ψωμάς και  εκπρόσωπος του κ. Κώστα Σβόλη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων κ. Βασίλης Αϊβαλής, εκπρόσωπος του Βουλευτή Αχαΐας κ. Ιάσωνα Φωτήλα, καθώς και οι εκπρόσωποι της κίνησης « Πρόταση» κ. Αλέξης Μουζακιώτης, της «ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑΣ» κ. Ανδρέας Σπηλιώτης και του  Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας κ. Βασίλης Κοτσώνης.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν σπιτικά γλυκίσματα και αναψυκτικά, ενώ ο τυχερός που βρήκε το φλουρί ήταν το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Οδυσσέας Ξεριζωτής.