Πραγματοποιήθηκε η φύτευση 370 δενδρυλλίων Κουκουναριάς στη Στροφυλιά.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΚΑ, ΤΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Το πρωί της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ (ΟΙ.ΚΙ.Π.Α) και τους Πεζοπόρους της Πάτρας, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου Πατρών και τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ), η φύτευση νεαρών δέντρων Κουκουναριάς (Pinus pinea) στο Δάσος της Στροφυλιάς.

Συνεπείς όλοι στην ώρα τους, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της δενδροφύτευσης. Ο Δασάρχης Πατρών κ. Σταύρος Βαρβατσούλης ενημέρωσε τους εθελοντές για τη σημασία της δενδροφύτευσης και την ιδιαίτερη αξία της σε μια προστατευόμενη περιοχή, όπως είναι το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, και τους επαίνεσε για αυτή τους την πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του Δασικού Φυτωρίου στο Λάππα κ. Λιάπης υπέδειξε τον σωστό τρόπο φύτευσης των νεαρών δένδρων, δίνοντας το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την δενδροφύτευση. Μικροί και μεγάλοι πραγματοποίησαν με περισσό ενθουσιασμό τη φύτευση περίπου 370 νεαρών δένδρων Κουκουναριάς.

   Τα νεαρά δέντρα Κουκουναριάς διατέθηκαν δωρεάν από το Δασικό Φυτώριο Λάππα του Δασαρχείου Πατρών και μεταφέρθηκαν με τα οχήματα του Φορέα Διαχείρισης στο χώρο της δενδροφύτευσης. Ακόμα, το προσωπικό του Δασαρχείου, είχε φροντίσει ήδη να πραγματοποιήσει τη διάνοιξη των λάκκων για την δεντροφύτευση, ενώ την επόμενη μέρα ολοκληρώθηκε η δράση με την τοποθέτηση περίφραξης από το Δασαρχείο Πατρών για την προστασία των νεαρών δενδρυλλίων κουκουναριάς από τα ζώα.

Μετά το πέρας της δράσης, το προσωπικό του Φορέα είχε την ευχαρίστηση να ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στη λιμνοθάλασσα του Προκόπου, όπου μπόρεσαν να παρατηρήσουν, με κιάλια και τηλεσκόπια, τα πουλιά που βρίσκονταν εκεί, ενώ η μέρα ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη πεζοπορική διαδρομή στο Δάσος της Στροφυλιάς, παρά το βροχερό καιρό. Οι επιβλητικές Κουκουναριές εντυπωσίασαν με την ομπρελοειδή καταπράσινη κόμη τους. Ενώ το δρυοδάσος από ήμερες βελανιδιές (Quercus ithaburensis subsp. Macrolepis) έδωσε ένα πιο φθινοπωρινό τόνο, με τα καφέ τους φύλλα.

Η εμπειρία που αποκομίστηκε απ’ όλους ήταν εξαιρετική. Ο ΦΔΥΚΣ&ΚΚ με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τους Πεζοπόρους της Πάτρας και την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. για αυτή την εθελοντική τους δράση και ευελπιστεί και σε άλλες συνεργασίες μελλοντικά.

 

Από τη μεριά μας ως ΟΙΚΙΠΑ να τονίσουμε την άψογη συνεργασία που είχαμε με το Δασαρχείο Πατρών και ιδιαίτερα το Δασάρχη κ. Σταύρο Βαρβατσούλη, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στην επιτυχία της δράσης την οποία με μεγάλη χαρά θα επαναλάβουμε στο προσεχές μέλλον.