Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΕ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ – ΟΠΕΡΑ

Η προγραμματισμένη από καιρό εκδρομή μας στην Αθήνα για τις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε από την οικο-παρέα με πολύ καλή διάθεση και καλό καιρό.
Ξεκινώντας το πρωί κάπως αργά, φτάσαμε στην είσοδο της πρωτεύουσας, όπου ήταν και η πρώτη μας στάση, στον Βοτανικό κήπο, πρωτόγνωρο για πολλούς, καθώς, παρ’ όλο που περνάμε κοντά του, δεν τον έχουμε επισκεφθεί. Δωρεά της Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της χώρας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Βρίσκεται στο Χαϊδάρι με έκταση 1.860 στρεμμάτων στις πλαγιές του Αιγάλεω. Το μεγαλύτερο μέρος του Κήπου καλύπτεται από φυσική βλάστηση με 500 είδη. Την παρέα μας ακολουθούσε γεωπόνος-ξεναγός, ο οποίος μας έδειχνε ποικιλίες δέντρων και φυτών και εξηγούσε ιδιαιτερότητές τους. Μια πραγματική όαση, με ένα μικρό ξύλινο περίπτερο για καφέ και ανάπαυλα 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ιδιαίτερα την άνοιξη με τα ολάνθιστα μονοετή φυτά και γεώφυτα!
Αναχωρούμε για το κέντρο της Αθήνας, όπου η ώρα (μεσημέρι πια) είναι κατάλληλη για φαγητό και βόλτα. Το σούρουπο μας βρίσκει στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου, μετά από σύντομη περιήγηση στο χώρο («Βιβλιοθήκη», «Φάρο» και «Στέγη-πάρκο», φωτισμένα), κατευθυνόμαστε στην εντυπωσιακή Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος, για να παρακολουθήσουμε την όπερα του Βέρντι «Σιμόν Μποκκανέγκρα», παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, με την ορχήστρα της Ε.Λ.Σ.
Η όπερα γράφτηκε το 1857 και ο Βέρντι επανήλθε το 1881 αναθεωρώντας την και προσθέτοντας ορισμένες αριστουργηματικές σκηνές. Μέσα από το στόμα του ιστορικού δόγη της Γένοβας ο Βέρντι μπόρεσε να εκφράσει την πολιτική του σκέψη και τα ιδανικά του για μια Ιταλία ενωμένη μακριά από αδελφοκτόνους πολέμους. Σήμερα πλέον «ο Σιμόν Μποκκανεγρα» συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες όπερες του συνθέτη.
Η ερμηνεία, τα σκηνικά, τα κοστούμια, μας καθήλωσαν. Ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα σε όλους όσους συνετέλεσαν σ’ αυτή την εμπειρία.
Σας ευχαριστούμε για την παρέα σας και Καλή Χρονιά με επόμενες όμορφες αποδράσεις.
Α.Τ.