ΠΟΛΙΤ-ΟΙΚΟΚΑΖΑΜΙΑΣ 2024

A voice screaming in the desert

Το 2023 πέρασε τόσο γρήγορα, που μερικοί νόμισαν ότι αυξήθηκε η ταχύτητα περιστροφής της Γης! Πυκνό σε γεγονότα οικολογικού ενδιαφέροντος και πολιτικές εξελίξεις (πόλεμοι,  πυρκαγιές, τυφώνες, πλημμύρες, εκλογές, επιθέσεις αυτοκτονίας και λυκοφιλίας) κάνουν ορατή πλέον την μεγάλη προσπάθεια του παγκόσμιου οικοσυστήματος να απαλλαγεί από τον άνθρωπο και τις επεμβάσεις του στο βιοτικό και αβιοτικό περιβάλλον.

Ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας (ονομασία σημειολογικά παραπέμπουσα σε τραυματισμούς και επίδεση τραυμάτων με γάζες, που τώρα, λείπουν κι αυτές από τα πεδία των μαχών…), ακυρώνει και το συμβολικό μήνυμα των Χριστουγέννων. Ως εκ τούτου, οι συντάκτες Καζαμιών έχουν πέσει σε βαριά κατάθλιψη και μελαγχολία και συνέρχονται μόνον όταν βλέπουν εν δράσει τους εξαίρετους κωμικούς της ελληνικής πολιτικής σκηνής, εφόσον είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις καθημερινές παραστάσεις τους!

Και φέτος πάντως, ο γνωστός σας SODRANOEL SOLFARAK είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση – συνέντευξη με τον ειδικό συνεργάτη της ΟΙΚΙΠΑ, τον NAME  ANDNOVILLAGE, στον χώρο της καινοτόμου ψαροταβέρνας “VEGAN SHARK” (χορτοφάγος καρχαρίας).

Ακολουθεί η συνέντευξη με τις εκτιμήσεις για το 2024, αρχίζοντας από την πρωτιά (;) της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη, όπως δημοσιεύτηκε προσφάτως στο έγκυρο περιοδικό ECONOMIST.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς κρίνετε την είδηση του περιοδικού ECONOMIST ότι η Ελλάδα ήταν στη λίστα 35 χωρών η πρώτη χώρα στον κόσμο ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας;

SOLFARAK: Για μας είναι μια κλασική περίπτωση βρετανικού χιούμορ, και οι συντάκτες του άρθρου φαίνεται αγνόησαν μερικούς απλούς, αλλά σοβαρούς δείκτες οικονομικής προόδου:

-Η χώρα δια μέσου των μνημονίων κ.λπ., δεν έχει πλέον αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρόμους, ιδιοκτησίες κρατικές και άλλα «ασημικά», που έχουν ξεπουληθεί για ευτελή ποσά.

-Οι κάτοικοί της, ακόμα κι αν έχουν μισθό, κατοικία, αυτοκίνητο και άλλα στοιχειώδη αγαθά, αισθάνονται ότι ανά πάσαν στιγμήν μπορεί να τους τ’ αρπάξουν, κατασχέσουν ή απαλλοτριώσουν.

-Στις λαϊκές αγορές αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που ψωνίζουν την τελευταία ώρα ή μαζεύουν τα μισοάχρηστα φρούτα και λαχανικά που ξεμένουν στο δρόμο.

-Η αλήθεια είναι ότι έχουν αυξηθεί σε αριθμό οι απασχολούμενοι στην παραοικονομία, τον τζόγο, τα στοιχήματα και άλλες σκοτεινές δραστηριότητες, που όντως αποφέρουν πλούτο σε κάποιους eagle-nailed (αετονύχηδες) τύπους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς βλέπετε το ζήτημα του ελαιόλαδου και της ξέφρενης πορείας των τιμών; Διαβλέπετε εναλλακτικές λύσεις;

SOLFARAK: Είναι η χρυσή ευκαιρία για τους προμηθευτές σπορελαίων να ξεχάσουμε το ελαιόλαδο. Το χειρότερο όμως είναι η προσπάθεια κάποιων να αξιοποιήσουν τα καμένα λάδια αυτοκινήτων και μηχανών και να τα «εξευγενίσουν», ώστε να είναι βρώσιμα, αποκρύπτοντας την προέλευσή τους, με παράλληλη προώθησή τους στο «καλάθι του νοικοκυριού», που έτσι κι αλλιώς είναι τρύπιο!

Η εναλλακτική λύση: καθολική αποχή των θυμάτων – καταναλωτών από περιττές σκουπιδοτροφές (αναψυκτικά, βιομηχανικά γλυκίσματα, εισαγόμενα είδη πολυτελείας) και δυναμική απαίτηση να πληρώνονται όσοι επιμένουν να τα θέλουν!

Στη φωτογραφία βλέπουμε συνάντηση του Πρωθυπουργού με ιερείς, για το φλέγον θέμα της χρήσης του ελαιολάδου στα ευχέλαια. Φυσικά τα καντήλια πρόκειται να μετατραπούν άμεσα σε ηλεκτρικά, με λάμπες  LED.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα νέα χρωματιστά τιμολόγια των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πώς τα σχολιάζετε;

SOLFARAK: Είναι μια καθαρώς ρατσιστική επίθεση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας σε συμπαιγνία με την Κυβέρνηση εις βάρος των συμπολιτών μας με αχρωματοψία. Επιπλέον, είναι σαν να σε βάλουν να επιλέξεις ποιος ληστής ή μαφιόζος στη γειτονιά σου θέλεις να σου ληστέψει το σπίτι: Ο Έλληνας; Ο Αλβανός; Ο γνωστός ανήκων σε «ευαίσθητη κοινωνική ομάδα» (στην πραγματικότητα εντελώς αναίσθητος και ρατσιστής εις βάρος των λοιπών συμπολιτών του);

Οι περισσότεροι πάροχοι – VGALTON, ΔΕΗΣΗ, ELPEGDYSON, PROPETEIA, ΕΙΡΩΝ, NADIR – έχουν επιτύχει ώστε ακόμη  και οι σπασίκλες – καλοί γνώστες των Μαθηματικών να μην έχουν καταλάβει πώς πραγματικά να επιλέξουν. Ο στόχος όλων είναι πάντως να εκμεταλλευτούν το φόβο των πολιτών προς όφελος δικό τους, ώστε οι πολίτες να μην έχουν πλέον δυνάμεις ν’ ασχοληθούν με τα χόμπυ τους (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φάρμακα για τους ηλικιωμένους γονείς τους, φροντιστήρια της δήθεν δωρεάν παιδείας κ.λπ.)

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επομένως προκύπτει ζήτημα ενεργειακής κρίσης, γι’ αυτό και δεχόμαστε να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης;

SOLFARAK: Αυτό είναι σωστό, η πυρηνική ενέργεια είναι όντως φιλική στο περιβάλλον, αφού δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου, θειούχα καυσαέρια κ.λπ. ανεπιθύμητα υλικά. Τρανή απόδειξη το Τσερνομπίλ: Η ραδιενέργεια, που διαχύθηκε σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο, συνέβαλε στην ολική απομάκρυνση του πληθυσμού και σταδιακή ανάκαμψη της πυκνής δασικής βλάστησης. Επιπλέον, μεγάλα άγρια ζώα του οικοσυστήματος, όπως αρκούδες, λύκοι, αλεπούδες κ.λπ. έκαναν κατάληψη στα άδεια κτίρια κι είναι πανευτυχή! Το κυριότερο, η ραδιενέργεια ανέστειλε για πολλά χρόνια τη δυνατότητα επανεγκατάστασης, πράγμα που είναι τεχνικώς το ζητούμενο για το οικοσύστημα, το οποίο είναι καταπράσινο!

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το μεταναστευτικό και την έλλειψη εργατικών χεριών στην χώρα μας διαβλέπετε σύντομα κάποια λύση;

SOLFARAK: Σήμερα, με την παράλληλη έκρηξη των ερευνών στον τομέα της Γενετικής Μηχανικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης, δρομολογούνται θαύματα. Η Ελληνική Μυθολογία ενέπνευσε Έλληνες ειδικούς να σχεδιάσουν το πρόγραμμα «Εκατόγχειρες»: Αφού χρειαζόμαστε χέρια, γιατί να περιοριζόμεθα σε ανθρώπους με 2 μόνο χέρια και όχι περισσότερα; Στο πρόγραμμα “100 HAMON” (=100-Handed-Monsters) θα παραχθούν με κλωνοποίηση τέτοια όντα, που θα κάνουν το καθένα εργασίες 50 ανθρώπων, έχοντας ενσωματωμένο ειδικώς προγραμματισμένο λογισμικό γι’ αυτές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κλιματική υπάρχει πραγματικά ή μήπως είναι ένας ακόμη μύθος;

SOLFARAK: Δεν προβλέπουμε με ακρίβεια καιρικά φαινόμενα, πέραν των ολίγων ημερών. Οι κακοκαιρίες DANIEL και ELIAS ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα, που είχαμε ή νομίζαμε ότι γνωρίζαμε, και όλες τις στατιστικές προβλέψεις για το σχεδιασμό των έργων υποδομής. Επειδή στη χώρα μας ο μόνος νόμος που πραγματικά ισχύει είναι ο Νόμος του Μέρφυ (όταν είναι πιθανό να γίνουν πολλά πράγματα στραβά, θα γίνουν όλα ταυτόχρονα ή με μικρή χρονική διαφορά εκδήλωσης και με τη χειρότερη  δυνατή σειρά προτεραιότητας), οι ειδικοί εκπονούν το ακραίο σενάριο για την περιοχή μας ως εξής:

  1. Μεγάλης έκτασης και έντασης χιονοκάλυψη στα βουνά, με πάχος χιονιού 2-3 μέτρων.
  2. Αμέσως μετά γυρίζει ο καιρός σε νοτιά, άνοδος θερμοκρασίας και ισχυρή βροχόπτωση 30ωρης διάρκειας με ποσότητα υετού 1000 mm. Λιώνουν τα χιόνια πολύ γρήγορα, τεράστιες πλημμύρες, κατολισθήσεις.
  3. Σεισμός 7 Ρίχτερ και συνακόλουθο τσουνάμι. Είμαστε τυχεροί που η γεωλογική δομή της περιοχής μας δεν διαθέτει ηφαίστεια!

Η θετική πλευρά αυτής της πιθανής εξέλιξης θα είναι η δημιουργία νέων δέλτα στις εκβολές των ποταμών με «χτίσιμο» νέας παραλίας και εξασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με την ανοικοδόμηση σε νέες βάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξεχάσατε μήπως και την πτώση μεγάλου μετεωρίτη ή αστεροειδούς;

SOLFARAK: Αυτό θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αλλά δεν θα έμενε κανείς για να διορθώσει ή να δει τις συνέπειες. Αν ήταν εγκαίρως γνωστά όλα τα παραπάνω, θα είχαν όλοι μια δικαιολογία για ν’ αναστείλουν κάθε δραστηριότητα, πληρωμή φόρων, αγοραπωλησία και ό,τι συνιστά την οικονομική ζωή, έστω και την στρεβλή που έχουμε.

Είμαστε όμως αισιόδοξοι, οι ομορφιές της χώρας μας, τα ωραία τοπία, η βιοποικιλότητα, η εναλλαγή των φυσικών συνθηκών από τις παραλίες προς τα βουνά έχουν μια μοναδική αισθητική αξία, παρά την ύπαρξη των Ελλήνων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για την Πάτρα θεωρείτε απαραίτητη την κατασκευή νέας γραμμής με τραμ; Γιατί όχι υπόγειο μετρό για την πόλη μας;

SOLFARAK: Με την υπάρχουσα υποδομή σε στενούς δρόμους και την νοοτροπία χρήσης του ΙΧ σε κάθε μας μετακίνηση, μάλλον θα αυξηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η λύση θα ήταν αντί για τραμ να τοποθετήσουμε μικρά τραινάκια, όπως τα τουριστικά, σαν και αυτά που έχουν στην Αθήνα ή στο Ναύπλιο, όπου οι συρμοί θα είναι κάτι ανάμεσα σε κανονικό τραμ και τραινάκι του λούνα-παρκ, με χαμηλές ταχύτητες και σαμπρέλες περιμετρικά σε κάθε βαγονάκι, ώστε να μην τραυματίζονται οι απρόσεκτοι πεζοί.

Όσο για το υπόγειο μετρό, είναι μια πολύ δαπανηρή ιδέα, που θα κάνει για αρκετά χρόνια δύσκολη την ζωή μας. Εδώ μάλλον θα έπρεπε να ρωτήσουμε τους ειδικούς της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που έφτιαξαν ένα περίτεχνο δίκτυο υπόγειων σηράγγων και αποθηκών, χωρίς κανείς να αντιληφθεί επί τόσα χρόνια, τον τρόπο εκσκαφής και κατασκευής. Αν και η ονομασία HAMASH πιθανότατα παραπέμπει στην ελληνική λέξη ΧΑΜΟΣ (δηλαδή αυτό που βλέπουμε τώρα να συμβαίνει εκεί), θα μπορούσε η τεχνογνωσία τους να δώσει διέξοδο σε εργατικά χέρια και σε άλλες χώρες, για ειρηνικούς σκοπούς, και να επιταχύνει τις εργασίες του μετρό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε αναγκαία την ύπαρξη ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας;

SOLFARAK: Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει πλέον την τηλε-εκπαίδευση χωρίς να χρειάζονται μετακινήσεις και μετεγκαταστάσεις φοιτητών. Κάθε συνοικία της Πάτρας, της Αθήνας της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποκτήσει ιδιωτικό ΑΕΙ, όπου ο καθένας θα μπορεί να ψωνίσει το πτυχίο που επιθυμεί σε ειδικότητες που δεν καλύπτουν τα κρατικά ΑΕΙ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε συνεργασία με τις μεγάλες αλυσίδες fast food και σούπερ μάρκετ, που παρέχουν υποδομές σε ψηφιακή διασύνδεση με τους προμηθευτές και μεταξύ τους.

Η γνώση μετεξελίσσεται σε αγοραίο προϊόν και δεν πρέπει να είναι προνόμιο μιας κλειστής κάστας. Το πρόβλημα που θα γιγαντώνεται, όμως, είναι ότι κανείς πλέον δεν θα θέλει να ασχοληθεί με την πρωτογενή παραγωγή και τις σχετικές χειρωνακτικές εργασίες σε χωράφια, εργοστάσια, βιοτεχνίες, κατασκευές: έτσι ερχόμαστε αναγκαστικά στις λύσεις με τους Εκατόγχειρες και τους εισαγόμενους μετανάστες, ενώ εκατομμύρια νέων «πτυχιούχων» θα καμαρώνουν στον τοίχο του σπιτιού τους (αν έχουν σπίτι!) το πτυχίο τους σε γνήσιο πάπυρο, λιμοκτονώντας και τρώγοντας φαγητό μόνον από ψηφιακές εικόνες τηλεμαγειρικής ή από τον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με αυτές τις αισιόδοξες εικόνες θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε κύριε SOLFARAK για την εποικοδομητική μας συζήτηση και την ελπίδα που αποπνέει.

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2024!

SODRANOEL SOLFARAK… και για την αντιγραφή-αποδελτίωση: Λεονάρδος Τηνιακός