ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Παρουσία πλήθους μελών και φίλων της ΟΙΚΙΠΑ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25-1-2023 η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της οργάνωσης, στην «Αγορά Αργύρη». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ο απολογισμός των δράσεων για το 2022, ενώ  παρουσιάστηκαν και τα δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, στα οποία συμμετέχει η ΟΙΚΙΠΑ, το «RecyclART» και το «Agents of Change: Young Voices for the Environment».

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Θωμάς Κουτρούμπας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ευχαρίστησε για την πολυπληθή συμμετοχή τους, μετά από την αναγκαστική διακοπή τριών ετών, λόγω των προβλημάτων του κορονοϊού. Αναφερόμενος στις δράσεις της οργάνωσης ο κ. Κουτρούμπας ανέφερε πως η ΟΙΚΙΠΑ διανύει ως συλλογικότητα το 37ο έτος παρουσίας για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, αλλά και για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, και αυτό έγινε με την ενεργό συμμετοχή και ενίσχυση των φίλων της οργάνωσης. Για τη νέα  χρονιά, η οποία θα είναι εκλογική, ανέφερε πως η ΟΙΚΙΠΑ θα παραμείνει σταθερά στο ρόλο της κοινωνικής συμπολίτευσης σε κάθε δημιουργική δράση και σ’ αυτόν της κοινωνικής αντιπολίτευσης σε κάθε παράλειψη ή επιβαρυντική παρέμβαση για το περιβάλλον, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Στη συνέχεια το μέλος της κίνησης Γιώργος Κανέλλης παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων της ΟΙΚΙΠΑ τη χρονιά που πέρασε εστιάζοντας τόσο στα θέματα διαφύλαξης του φυσικού αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος και δη των Εθνικών Πάρκων της περιοχής (Χελμός-Βουραϊκός και Κοτύχι-Στροφυλιά) όσο και σε αυτά που αφορούν στο δομημένο περιβάλλον της πόλης (Διαχείριση απορριμμάτων, ηχορύπανση, πράσινο, ανακύκλωση κ.λπ.)

Τέλος, το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Μέλπω Κορδιστού, παρουσίασε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus στα οποία συμμετέχει η οργάνωση. Το πρώτο, το RecyclART, είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα που στοχεύει στην παροχή δεξιοτήτων, ώστε η δημιουργική ανακύκλωση των υλικών, να αποτελέσει ευκαιρία σταδιοδρομίας και νέων προοπτικών για τους συμμετέχοντες. Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Agents of Change: Young Voices for the Environment» (Παράγοντες αλλαγής: Νεανικές φωνές για το περιβάλλον) είναι μια ακόμη διεθνής συνεργατική δράση της ΟΙΚΙΠΑ, που επικεντρώνεται στην προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την παραγωγή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση από τον Δήμο Πατρέων ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και  Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ασπράγγαθος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κυριάκος Γαλάνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Γιώργος Ρώρος, Πέτρος Ψωμάς και  εκπρόσωπος του κ. Κώστα Σβόλη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων κ. Βασίλης Αϊβαλής, εκπρόσωπος του Βουλευτή Αχαΐας κ. Ιάσωνα Φωτήλα, καθώς και οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πρόταση» κ. Αλέξης Μουζακιώτης, της «ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑΣ» κ. Ανδρέας Σπηλιώτης και του  Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας κ. Βασίλης Κοτσώνης.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν σπιτικά γλυκίσματα και αναψυκτικά, ενώ ο τυχερός που βρήκε το φλουρί ήταν το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Οδυσσέας Ξεριζωτής.

 

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Αγαπητοί φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, χαιρόμαστε, και το λέμε αυτό με την πιο έντονη κυριολεξία, που σας ξαναβλέπουμε κοντά μας στην καθιερωμένη εκδήλωση της ΚΟΠΗΣ της ΠΙΤΑΣ μας. Για τρία χρόνια η εισβολή της πανδημίας του κορονοϊού στη ζωή μας, μια υπόθεση που χωρίς  αμφιβολία σχετίζεται με την διατάραξη της σχέσης μας με τα άλλα είδη, δεν επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωσή μας αυτή, αναγκαία για μας τόσο σε επίπεδο απολογισμού όσο και σε επίπεδο της απλής ανθρώπινης φιλικής συνάντησης.

Πράγματι, ο κορωνοϊός δοκίμασε πολλά που φαίνονταν σταθερά. Δοκίμασε την ανέμελη βεβαιότητα ότι όλα βαίνουν καλά με ένα γραμμικό τρόπο, ότι είμαστε γενικώς ασφαλείς και το κύριο είναι να αυξήσουμε απλώς το ΑΕΠ και το επίπεδο ευημερίας. Δοκίμασε τα συστήματα υγείας, αλλά και τα αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας όλων. Και η υπόθεση αυτή δεν έχει τελειώσει: ήδη η Κίνα μετακινείται από τον παρανοϊκό αυταρχισμό στην χωρίς έλεγχο χαλάρωση, απειλώντας με νέα παγκόσμια κύματα της πανδημίας.

Η πανδημία βέβαια, είναι μόνο μια όψη των μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων που μας αφορούν συνολικά όλους τους λαούς της γης, προηγμένους και μη, αν και κατά έναν άνισο τρόπο: της διατάραξης του κλίματος και της ραγδαίας μείωσης της βιοποικιλότητας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, η 6η μεγάλη εξαφάνιση ειδών είναι εδώ και είναι και τα δύο, πέραν πάσης αμφιβολίας, ανθρωπογενή.

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος για την κατάκτηση εδαφών, που πιστεύαμε ότι, τουλάχιστον για το Βόρειο Ημισφαίριο, είχε εκλείψει μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επανήλθε κι αυτός με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και επιδεινώνει τις προοπτικές της περισσότερο από ποτέ αναγκαίας διεθνούς συνεννόησης και συντονισμού πολιτικών για την αντιμετώπιση των δυο μεγάλων προβλημάτων που προαναφέραμε.

Ως αποτέλεσμα οι δύο μεγάλες παγκόσμιες συνδιασκέψεις για την βιοποικιλότητα και το κλίμα, που διεξήχθησαν περίπου ταυτόχρονα τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου που πέρασε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στον Καναδά και την Αίγυπτο αντίστοιχα, δεν είχαν τα αποτελέσματα που οι περιστάσεις απαιτούν και, το κυριότερο, δεν χαρακτηρίστηκαν από την βαρύτητα που αντιστοιχεί στη σημασία τους.

Η Συνδιάσκεψη για την Βιοποικιλότητα

Σε γενικές γραμμές η Συνδιάσκεψη που έγινε στο Μόντρεαλ του Καναδά, το Δεκέμβριο 2022, για την προστασία της Βιοποικιλότητας, εν όψει του αναμφισβήτητου γεγονότος ότι ήδη ζούμε την 6η Μεγάλη Εξαφάνιση ειδών, ανθρωπογενούς αιτίας, ικανοποίησε περισσότερο επιτυγχάνοντας σημαντικά σημεία μιας συμφωνίας – πλαίσιο, τα κυριότερα από τα οποία είναι:

* Η προστασία και βιώσιμη διαχείριση για το 30% της στεριάς, των θαλασσών και των υδατικών πόρων.

* Η αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων

και άλλες σημαντικές δεσμεύσεις για τα αγροχημικά, τα ξενικά είδη, τις βλαπτικές για τη βιοποικιλότητα επιδοτήσεις, τη σπατάλη τροφίμων, την αύξηση της διεθνούς βοήθειας στα φτωχότερα κράτη.

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο στόχο προστασίας, γιατί έχει (τυπικά τουλάχιστον) προστατεύσει το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας επικράτειάς της, παραμένει πάντα πρόβλημα η εφαρμογή.

Η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα

Αντιθέτως η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ολοκληρώθηκε στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα ή νέες ισχυρές δεσμεύσεις, όπως ήλπιζαν πολλοί.

Πολύ σημαντική είναι η ανάδειξη, για πρώτη ίσως φορά, της ανάγκης για έμπρακτη αλληλεγγύη των πλουσιότερων χωρών (που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αλλαγή του κλίματος) προς τις φτωχότερες (και πιο ευάλωτες), μέσα από τις δεσμεύσεις για ένα Ταμείο για «Απώλειες και αποζημιώσεις».

Η κατάσταση στη χώρα.

Στη χώρα μας το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την πολιτική περιβάλλοντος παραμένει η εφαρμογή των διατάξεων προστασίας. Η λαθροθηρία, η αλιεία με καταστροφικά εργαλεία, η αυθαίρετη δόμηση, η σοβαρή υστέρηση στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα απορρίμματα παραμένουν. Σημειώσαμε όμως επιτυχίες στην διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα με την ισχύ των νέων έργων «πράσινης» ενέργειας, που συνδέθηκαν με το ηλεκτρικό δίκτυο το περασμένο έτος, να φτάνει το 2022 το 1,6 GW (κυρίως λόγω της συνεισφοράς των φωτοβολταϊκών), ενώ συνολικά τα έργα ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ξεπέρασαν τα 10 GW, οδηγώντας μας στην 6η θέση παγκοσμίως στην πρόοδο εφαρμογής ΑΠΕ.

Καθυστερεί όμως μια αναθεώρηση του Χωροταξικού των ΑΠΕ, ώστε με αξιοποίηση της ως τώρα εμπειρίας να περιορίσουμε τις επιπτώσεις τους στην ορνιθοπανίδα ιδίως. Από την άλλη το λόμπυ του φυσικού αερίου πιέζει για προγραμματισμό νέων μονάδων, πάνω από 5 γιγαβάτ δυναμικότητας, πράγμα που θα είναι εις βάρος των ΑΠΕ και της αποθήκευσης. Είναι μια μάχη, που πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί υπέρ των δεύτερων.

Ας πάμε όμως τώρα στα περιφερειακά μας και τα τοπικά μας.

Η δράση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας τη χρονιά που πέρασε περιστράφηκε, όπως πάντα, στην υπεράσπιση των εθνικών μας πάρκων και των άλλων προστατευόμενων περιοχών, στην βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και την προώθηση οικολογικών ιδεών και λύσεων στα ζητήματα της ενέργειας, των μεταφορών, της διατροφής, του αστικού περιβάλλοντος. Δεν είμαστε πια, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, στα ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού και Στροφυλιάς Κοτυχίου, με την αντικατάσταση αυτών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά συνεχίζουμε να δρούμε με κάθε τρόπο για τις πολύτιμες προστατευόμενες περιοχές μας.

Ξεκινήσαμε τη χρονιά που πέρασε, το 2022, επισημαίνοντας το ασύμβατο των αγώνων  μηχανοκίνητων οχημάτων μέσα σε ευαίσθητες περιοχές, και συγκεκριμένα το δρυοδάσος της Φολόης.

Παρεμβήκαμε με αναλυτικές προτάσεις στο θέμα της διάβρωσης των ακτών ζητώντας ολοκλήρωση μελετών, εφαρμογή υπαρχουσών, συμπερίληψη του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, έγκριση του Σχ. Πόλεως Ρίου. Στο ζήτημα αυτό αφιερώσαμε και την διαδικτυακή μας ημερίδα του Απριλίου, με συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας.

Θέταμε συνεχώς, τόσο στις αρχές όσο και στη δημοσιότητα, το θέμα της εφαρμογής της μελέτης για την ήπια και βιώσιμη προστασία της λουρονησίδας του Κοτυχίου, και, επιτέλους, υπάρχει μια πρώτη καλή είδηση: Ο ΟΦΥΠΕΚΑ υπέγραψε με το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ μια ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Σύμβαση, ώστε να γεννιέται η ελπίδα ότι αυθαίρετες πανικόβλητες ενέργειες των αλιέων για να τη σώσουν όπως όπως δεν θα ξανασυμβούν.

Η όπως πάντα πετυχημένη φωτογραφική μας έκθεση την Πρωτομαγιά, στα Ψηλαλώνια, είχε ως θέμα της την άγρια πανίδα, ενώ διοργανώσαμε και πάλι Repair café στα Γραφεία μας της οδού Τσαμαδού 21. Δυο φορές συνεργαστήκαμε με την «ΚΟΙΝΣΕΠ ανακυκλώνω στην πηγή», γεμίζοντας δύο μεσαία φορτηγά με παλιές συσκευές προς ανακύκλωση.

Καταγγείλαμε με αδιάψευστα φωτογραφικά ντοκουμέντα το περιβαλλοντικό έγκλημα της δηλητηρίασης τσακαλιών μέσα στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς, ενώ με κινητοποίηση μελών και φίλων σώσαμε από την υλοτομία 3 από τα 4 δέντρα δρυός, ενός σπάνιου για μας υποείδους, κοντά στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη κοντά στο χωριό τ’ Αποστόλου στη Δυτική Αχαΐα.

Επιδοθήκαμε, παρότι αντικυνηγοί(!), στο κυνήγι των μικροπλαστικών καθαρίζοντας, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Clean up the Med, τμήμα της ακτής της πλαζ Αγυιάς και συνεργαζόμενοι, σ’ αυτό το κυνήγι, με επιστήμονες του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ζητήσαμε για δεύτερη φορά να αποκατασταθεί ο ισοπεδωμένος χώρος, πολύτιμος για την αναπαραγωγή αμφιβίων, μπροστά στην πύλη της πλαζ, στο Έλος της Αγυιάς, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση.

Σε σχέση με το έργο για την ανάπλαση του όλου χώρου του Έλους, που εκτελείται και αναμένεται στο προσεχές διάστημα να ολοκληρωθεί, σημειώνουμε ότι παρατηρήσεις μας, που με επιμονή και με επανειλημμένα έγγραφα και προφορικά διαβήματά μας είχαμε θέσει υπόψη των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου, το 2018, πριν την έναρξη της εκτέλεσης του έργου, έχουν σε σημαντικό βαθμό υλοποιηθεί. Αυτά αφορούσαν το ΦΑ5, μικρό αλλά πολύτιμο για την αναπαραγωγή των αμφιβίων τμήμα, τον εντός του Έλους φωτισμό των διαδρομών τρεξίματος. Η επικοινωνία των υδάτων πάνω και κάτω από τον εντυπωσιακό πεζοδιάδρομο παρατήρησης διατηρήθηκε. Πρέπει όμως να δούμε το θέμα του φωτισμού των δρόμων που περιβάλλουν το Έλος, πρέπει να περιοριστεί εν μέρει, για να περιοριστεί η όχληση των μετακινούμενων πτηνών.

Ως μέλος του Δικτύου για την ηχορύπανση η ΟΙΚΙΠΑ ζήτησε δημόσια, για μια ακόμη φορά, μια συστηματική και πάγια πολιτική για τον έλεγχο της ηχορύπανσης και τη διαφύλαξη της κοινής ησυχίας. Ενώσαμε επίσης τη φωνή μας με πρόσωπα και φορείς που ζητούν να μη γίνει λατομείο μαρμάρου στους Κάτω Λουσούς.

Θέσαμε για μια ακόμη φορά δημόσια και στις αρμόδιες αρχές σε όλα τα επίπεδα το θέμα της ανοιχτής πληγής του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς Κοτυχίου, που ονομάζεται Σαμαρέικα. Μια περιοχή 803 στρεμμάτων, σταδιακά και επί δεκαετίες καταπατημένη, παραμένει στα χέρια των καταπατητών της, παρότι υπάρχουν δύο αποφάσεις, αμετάκλητες πλέον, για την αναδάσωσή τους και παρότι τα κτίσματα (περίπου 10), που έχουν κτισθεί εκεί έχουν κριθεί, επίσης αμετάκλητα από τα Δικαστήρια, αυθαίρετα και κατεδαφιστέα. Προκαλέσαμε δημοσιεύματα ακόμη και σε αθηναϊκές εφημερίδες, ενώ έγινε μια ακόμη σχετική ερώτηση στη Βουλή. Εν όψει και της νέας εκτελούμενης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που θα γίνει βάση για το οριστικό προεδρικό διάταγμα της περιοχής, ενημερώσαμε σχετικά και τους μελετητές της υπό εκπόνηση οριστικής ΜΠΕ για το πρόβλημα. Η εφαρμογή εκκρεμεί, ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Ολοκληρώνοντας, θα αναφερθούμε στα προγράμματα ERASMUS που εκτελούμε, το RecyclART, με θέμα την δημιουργική ανακύκλωση, στο οποίο έχουμε και την ευθύνη του συντονισμού, και τη φέρουμε επιτυχώς εις πέρας και το Agents of Change με θέμα την Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση. Πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια του πρώτου ένα επιτυχημένο εργαστήριο δημιουργικής ανακύκλωσης στα Γραφεία μας, ενώ συμμετείχαμε σε ανάλογα στην Ιταλία, την Αλβανία και την Τουρκία.

Τέλος, σιγά σιγά ξαναρχίσαμε τις εκδρομές μας. Μονοήμερες (Στυμφαλία, πολιτιστική), διήμερη (Μονεμβασιά), πολυήμερη για το καλοκαίρι (Γαλλία).

Και πάλι θα πω, κλείνοντας, πόσο χαρούμενοι είμαστε που βρισκόμαστε και πάλι από κοντά, σε μια μέρα γιορτής, με σας τους φίλους και υποστηρικτές μας. Σας ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή σας στους αγώνες και τις εκδηλώσεις μας. Θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά να είμαστε μέρος του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος, ενός ειρηνικού κινήματος, που με όπλο την επιστημονική γνώση και την δράση των ενεργών πολιτών επιδιώκει να συνεισφέρει στον πιο σημαντικό σκοπό σήμερα: τη συμφιλίωσή μας με τη φύση. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή μας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!