Παρατείνεται η λειτουργία των Λατομείων Αράξου

 

 


From: ΟΙΚΙΠΑ [mailto:oikipa@otenet.gr

 

oikipaΕΝ ΑΙΘΡΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Βύρωνος 20Α, 26222 ΠΑΤΡΑ

Τηλ – fax: 2610 321010

email: oikipa@otenet.gr  

url: www.oikipa.gr

Πάτρα 14- 10- 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαράδεκτη τροπολογία παρατείνει την λειτουργία των Λατομείων Αράξου

 

Την ίδια στιγμή που –ίσως όχι τυχαία- ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν βρήκε χώρο για να προβλέψει άρθρο για την υποχρεωτική κατά νόμο διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων στο νέο  νόμο περί οικοδομικών αδειών, βρήκε τον τρόπο να ακυρώσει την γενναία απόφαση της προκατόχου του για παύση της λειτουργίας των λατομείων Αράξου.

Μιας εξορυκτικής μονάδας που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας, σε επαφή με την Α΄ζώνη του, και η οποία κατατρώγει βαθμιαία ένα από τα στοιχεία του,  τα Μαύρα Βουνά.

Φυσικά η επανάληψη της λειτουργίας των Λατομείων γίνεται με πρόσχημα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από την εξόρυξη του παρελθόντος, θα κρατήσει όμως μέχρι την 31-12-2014.

Ο υπουργός επέλεξε την κατάθεση τροπολογίας και όχι την έκδοση ΚΥΑ κατά πάσα πιθανότητα για να παρακάμψει το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και τούτο παρότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αποκατάσταση του χώρου των λατομείων.

Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση τόσο στην ουσία όσο και στην παράνομη πρακτική της απόφασης αυτής.

Τα Μαύρα Βουνά είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ποικιλίας οικοτόπων που συγκροτούν το οικοσύστημα Σροφυλιάς – Κοτυχίου, φιλοξενούν σπάνια ενδημικά φυτά και αρπακτικά πτηνά και πρέπει, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, να διατηρηθούν χωρίς επιπλέον πλήγματα.

Μόνη μακροχρόνια αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος προμήθειας αδρανών είναι η ανεύρεση νέας λατομικής ζώνης ή μικρότερων λατομείων αφενός και η συστηματική ανακύκλωση των Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων αφετέρου.