Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα: οι στόχοι σαφείς, τα προγράμματα δράσης ανεπαρκή!

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Δράσης της Νέας Υόρκης για το Κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης, δε επιτρέπει ούτε απαισιοδοξία, αλλά ούτε και την αισιοδοξία, που ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτιέρες επιθυμούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα τόσο των ξεκάθαρων στόχων που ο ίδιος έθεσε, όσο και των ελπίδων για πιο δραστικά προγράμματα δράσης.

Σύμφωνα με τους New York Times, 65 χώρες ανήγγειλαν προγράμματα δέσμευσης για μηδενικές εκπομπές αέριων ενώσεων του άνθρακα μέχρι το 2050, ένας αξιοσημείωτος αριθμός στελεχών ταμείων διαχείρισης κεφαλαίων δήλωσαν ότι δεσμεύονται για επενδύσεις μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα την ίδια ημερομηνία και κάποιες δεκάδες εταιριών δεσμεύτηκαν να συμβαδίσουν με τους στόχους της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού του 2015.

 Όμως, παρά την παρουσία του προέδρου Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν διακηρύξει ότι θ’ αποχωρήσουν από την εν λόγω Συμφωνία, δεν είπαν τίποτα ουσιαστικό και η Κίνα δεν παρουσίασε τίποτα νέο σε ό,τι αφορά δραστικότερα μέτρα πολιτικής για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ηγέτες του κόσμου κλήθηκαν να μεταβούν στον ΟΗΕ με συγκεκριμένα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών μέχρι μηδενισμού.

Αλλά τη Δευτέρα, οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των μεγαλύτερων οικονομιών, υπεύθυνων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, σκόνταψαν σε ό,τι αφορά τα «συγκεκριμένα». Κάτι που έδειξε πόσο δύσκολη είναι η δράση για την πραγματική μείωση των αερίων ενώσεων του άνθρακα σε σύγκριση με τον καθορισμό στόχων.

Οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, που τέθηκαν με την υποστήριξη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες και της πλειοψηφίας των εθνών του κόσμου, απαιτούν την επίτευξη καθαρών μηδενικών παγκόσμιων εκπομπών έως το 2050.

Ο Γκουτιέρες είχε ζητήσει από τους ηγέτες των κρατών μελών του ΟΗΕ να έρθουν στην έδρα του, στη Νέα Υόρκη, και να ενημερώσουν τον κόσμο όχι για το ΑΝ, αλλά για το ΠΩΣ θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Ένας συνασπισμός από 77 μικρότερες χώρες δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και 70 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να θέσουν ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα το επόμενο έτος, κάτι που κατά τη γνώμη του δείχνει «ορμή και  φιλοδοξίες».

Ενώ υπήρχαν «ενθαρρυντικά σημάδια προόδου», με «τον ιδιωτικό τομέα και τους μη κρατικούς φορείς να κινούνται ταχύτερα από τις εθνικές κυβερνήσεις», «οι περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες υπολείπονται κατά πολύ από το επίπεδο που θα στήριζε τις φιλόδοξες δηλώσεις τους», δήλωσε ο Andrew Steer, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Πόρων.

Στη διάσκεψη έγινε φανερό το έλλειμμα συγκεκριμένων και αξιόπιστων τρόπων, για να έλθει κοντά ο στόχος της πλήρους απαλλαγής της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα, ένα τεράστιο έργο, ακόμη και για τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με την κ. Ελίνα Μπάρντραμ, επικεφαλής της μονάδας κλιματικής δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «οι αριθμοί και τα συνθήματα είναι πολύ εύκολο να περάσουν, αλλά η σκληρή δουλειά της πραγματικής εφαρμογής είναι αυτό που ωθεί τη διαδικασία προς τα εμπρός».

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γαλλία, οι οποίες έχουν ήδη θεσπίσει νομοθεσίες για να καταστούν ουδέτερες από άποψη εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς νέα και ισχυρά μέτρα μείωσης του άνθρακα δεν θα επιτευχθεί ο στόχος μέχρι το 2050.

Η υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας Σβένγια Σούλτσε αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή της «δεν ξέρει ακριβώς πώς θα επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα», στόχος που έθεσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής.

«Ξέρουμε πώς να φτάσουμε στο 2030, αλλά για το τελευταίο “μίλι”, για να φθάσουμε στην ουδετερότητα του άνθρακα, χρειαζόμαστε περισσότερες τεχνικές, χρειαζόμαστε νέες ιδέες», δήλωσε,  προσθέτοντας ότι «κανείς στον κόσμο δεν το γνωρίζει ακριβώς».

«Το σημαντικό είναι να πούμε ότι θέλουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Πώς συμβαίνει με το τελευταίο ποσοστό, θα δούμε στο δρόμο», πρόσθεσε.

Η Κίνα, αντιθέτως, φαίνεται να είναι επιφυλακτική όσον αφορά στους στόχους, που δεν γνωρίζει αν και πότε  μπορεί να επιτύχει. Οι κλιματικοί στόχοι της κινούνται στα επίπεδα των «συνήθων», κάτι που είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει.

Αλλά τα χρονικά περιθώρια για δράση μειώνονται. Οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται σε ετήσια βάση, αυξάνοντας το χάσμα μεταξύ του στόχου 1.5C0 και της πραγματικής σημερινής κατάστασης.

Είναι σαφές επομένως ότι ο πολύμορφος παγκόσμιος αγώνας, με πρωτοπόρους τους νέους, παραμένει η μεγαλύτερη ελπίδα ότι ο στόχος για την αναχαίτιση της κατάρρευσης της ισορροπίας του κλίματος θα επιτευχθεί. Μαζί με την ακροποίηση των καιρικών φαινομένων, που κοστίζει άμεσα και πολύ, ελπίζουμε ν’ αποτελέσουν τους παράγοντες, που θα σπρώξουν τους ηγέτες των κυριότερων χωρών στη μετάβαση σε πολιτικές όχι απλώς στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και τόσο δραστικές όσο απαιτείται.

 

 

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!

Στις 27 του Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε για τη ζωή μας!

(Συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας Πάτρας, 25/9)

 

Διανύουμε μία εβδομάδα μεγάλων κινητοποιήσεων για το ΚΛΙΜΑ, που κορυφώνονται αυτή την Παρασκευή 27 του Σεπτέμβρη.

Ποια είναι η δεδομένη κατάσταση:

Η κλιματική κρίση δεν είναι εφεύρημα κάποιων επιστημόνων ούτε σήμα κινδύνου για ένα απώτερο μέλλον.

 Απλώς ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!

Μόλις τις προηγούμενες μέρες είχαμε τροπικές καταιγίδες στο Τέξας, φονικές πυρκαγιές  στην Ινδονησία, καταστρεπτικές πλημμύρες στην Καμπότζη και ο κατάλογος διευρύνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα.

Ανεκτίμητες οι απώλειες όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά και στο φυτικό-ζωικό κεφάλαιο του πλανήτη…

Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον εφιαλτικές!

Ακόμα και αν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στο +1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050 (ευοίωνο σενάριο), θα έχουμε: Αύξηση 40% των πυρκαγιών στη Μεσόγειο, δεκάδες εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, μισό δισεκατομμύριο επιπλέον πολιτών να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της λειψυδρίας.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, όπως εκφράστηκαν στη Διακυβερνητική για το Κλίμα, είναι σαφείς: Αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες πολιτικές, θα έχουμε αύξηση θερμοκρασίας πάνω από 3,5%, που σημαίνει, κατ’ ουσίαν, μη βιώσιμο πλανήτη στο μεγαλύτερο μέρος του. Ποιος είναι ο παραλογισμός; Ότι πολλά κράτη, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ, ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για αλλαγή των πολιτικών τους, για την αντιστροφή του εφιαλτικού αυτού σεναρίου.

Δεν μιλάμε για ανευθυνότητα ή κοντόφθαλμες λογικές. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά του μέλλοντος των επόμενων γενιών!

Θα τους το επιτρέψουμε;

Η ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που έγινε πριν από 2 μέρες στη Νέα Υόρκη με φόντο τις  μαζικές κινητοποιήσεις για την κλιματική κρίση, κατέληξε σε κάποιες  θετικές  προτάσεις  για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα ότι 66 χώρες προσχωρούν στο στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Προκύπτει όμως το ερώτημα, αν είναι επαρκείς για να αντιστρέψουν πραγματικά αυτή την αδιέξοδή μας πορεία, όταν μάλιστα δεν είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη, ορισμένα εκ των οποίων είναι και οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη.

Από την άλλη χαιρετίζουμε, βεβαίως, ως θετική την προχθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.

Να επισημάνουμε όμως ότι οι διακηρύξεις αυτές δεν συμβαδίζουν απόλυτα με την παραχώρηση τεράστιων εκτάσεων σε Ιόνιο και Κρήτη για εξόρυξη υδρογονανθράκων, που εντείνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και εγκυμονούν μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Πρέπει να επιβάλλουμε στους κρατούντες τη δική μας βούληση, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα: «Αλλάξτε πολιτική – Όχι το Κλίμα».

Είναι δύσκολος ο αγώνας και πανίσχυροι οι αντίπαλοι.

Γι’ αυτό ακριβώς δεν υπάρχει  πλέον το περιθώριο εφησυχασμού ή αδράνειας.

Για να αλλάξουμε το σύστημα, πρέπει να αλλάξουμε και τον δικό μας τρόπο ζωής, το καταναλωτικό μας μοντέλο.

Ο τρόπος που μετακινούμαστε, οι διατροφικές μας συνήθειες, οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε,  αφήνουν το δικό τους ενεργειακό αποτύπωμα, που συνεισφέρει σημαντικά στο πρόβλημα.

Από μέρος του προβλήματος, να γίνουμε μέρος της λύσης με το δικό μας παράδειγμα!

Ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται σήμερα από ολόκληρο τον κόσμο;

 Ανεπανάληπτες κινητοποιήσεις δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων, όπου Γης, που διατρανώνουν την αντίθεσή τους και απαιτούν ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΤΩΡΑ, Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Από τη Νέα Υόρκη, με αυτή την απίστευτη διαδήλωση ενός εκατομμυρίου κόσμου έξω από τον ΟΗΕ, μέχρι τις μαχητικές συγκεντρώσεις στη μακρινή Αυστραλία, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι γιγαντώνεται και ταρακουνά το σαθρό οικοδόμημα αυτής της αδιέξοδης ανάπτυξης!

Πρωτοστατούν οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι, εμπνευσμένοι από την εμβληματική παρουσία της 17χρονης Γκρέτα Τούνμπερκ, που με τον δυναμισμό και τα ευρηματικά τους συνθήματα δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Αυτή την Παρασκευή, 27 του Σεπτέμβρη, η Πάτρα δίνει το δικό της παρόν σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα!

Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου ενώνουμε τις φωνές μας στο πανανθρώπινο αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, απαιτώντας ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Καλούμε τους συμπολίτες και πρώτα από όλα τους γονείς με τα παιδιά τους, μαθητές, φοιτητές, να διαδηλώσουν αυτή τη φορά για το περιβάλλον, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ!

Γιατί τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

Επιμέλεια αφιερώματος: Γιώργος Κανέλλης

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Συμμετέχουν οι φορείς

– Ανακυκλώνω στην Πηγή, ΚΟΙΝΣΕΠ
– ΑΣΤΟ Επικοινωνούμε
– Εθελοντική ομάδα Πυρόσβεσης και Διάσωσης
– Ελεύθεροι Ποδηλάτες Πάτρας
– Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου
– Κίνηση «Πρόταση»
– Κοινοτοπία
– Οικολογική Κίνηση Πάτρας
– Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπ/ση (ΠΕΕΚΠΕ) – Παράρτ. Δυτ. Ελλάδος
– Πολίτες Πάτρας «Εν Δράσει»
– Πολιτιστικός σύλλογος Περιβόλας
– Πρόσκοποι Δυτικής Πελοποννήσου
– Πρωτοβουλία Πάτρας κατά των εξορύξεων Υ/Α
– Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας
– Φίλοι Προαστιακού σιδηρόδρομου Πατρών