Οι νεροκολοκύθες του Παναγιώτη Χαλούλου

Στα πλαίσια των γενεθλίων εκδηλώσεων της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. στο στέκι μας, στις 28 Απριλίου, εγκαινιάστηκε η έκθεση «Οι πολλαπλές μεταμορφώσεις της νεροκολοκύθας» με εικαστικές δημιουργίες του Παναγιώτη Χαλούλου.

Γράφει η Παναγιώτα Λάμπρη:

«Ως παιδί θυμάμαι κρεβατίνες, όπου έθαλλαν κληματαριές, αλλά και δέντρα σε αυλές σπιτιών, να κοσμούνται με νεροκολοκύθες διαφόρων μεγεθών, αφού άλλοτε στρουμπουλές, με ίσιο ή περίτεχνα στρεβλό λαιμό, κι άλλοτε κυλινδρικές και μακριές σαν παχουλά φίδια έδιναν τον τόνο της αισθητικής των ενοίκων. Κάποιες εξ αυτών έμεναν στη θέση τους μέχρι που έπεφταν τα φύλλα των κληματαριών και των δέντρων, αλλάζοντας χρώμα και γενόμενες χαριτωμένα αθύρματα των ανέμων, ενώ άλλες συλλέγονταν και μεταβάλλονταν σε χρηστικά αντικείμενα, όπως φλασκιά για τη μεταφορά νερού, ποικίλα σκεύη φαγητού, ανθοδοχεία,…

Η νεροκολοκύθα, άλλωστε, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς της καθημερινής ζωής και της καλλιτεχνικής έκφρασης πολλών κοινωνιών σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει, εκτός από οικιακά σκεύη, μουσικά όργανα, καπέλα, μάσκες, κουδουνίστρες, φωλιές, φωτιστικά,…, καθώς και να ευφρανθεί με την επινοητικότητα των δημιουργών τους.

Στους εμπνευσμένους δημιουργούς μεταμορφωτές νεροκολοκυθών εντάσσεται και ο εγνωσμένης αξίας εικαστικός Παναγιώτης Χαλούλος, του οποίου η καινούργια καλλιτεχνική κατάθεση με θέμα «Οι πολλαπλές μεταμορφώσεις της νεροκολοκύθας» αναμένει στο στέκι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, Σαχτούρη 64, κάθε φιλότεχνο, και όχι μόνο. Βέβαια, όσοι παρακολουθούν την καλλιτεχνική του πορεία, γνωρίζουν πως στον ίδιο χώρο εξέθεσε πριν δύο χρόνια μια σειρά δημιουργιών από νεροκολοκύθες, των οποίων τα θέματα ήταν εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον, το στεριανό, το εναέριο και το θαλάσσιο.

Αυτή τη φορά ο ζωγράφος Παναγιώτης Χαλούλος ανανέωσε τη θεματική του, που έχει ως αφετηρία το φυσικό περιβάλλον, πρόσθεσε καινούργια θέματα και, φυσικά, αξιοποίησε εμπνευσμένα το βασικό του υλικό, το οποίο κυριολεκτικά μεταμόρφωσε, κάνοντας χρήση νέων τεχνικών, όπως της πυρογραφίας, και ενσωματώνοντας με περισσή μαεστρία υλικά, όπως τον χαρτοπολτό, τα φτερά, το φυτικό σφουγγάρι…»

Η θεματική των εικαστικών δημιουργιών αφορά σε ζώα (γάτες, καμηλοπαρδάλεις κ.λπ.), σε πουλιά (τσαλαπετεινούς, πάπιες, φλαμίνγκο, κύκνους, παγόνια κ.λπ.), σε πινόκιο, σε κούκλες, σε αρχαία αγγεία, σε κοχύλια, σε φωτιστικά…