ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

d2Γοητευτική χώρα, με πανέμορφες πόλεις και υπέροχα φυσικά τοπία, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ, περιγράφουν με λίγες λέξεις την Πορτογαλία, που επισκέφθηκε η ΟΙΚΙΠΑ αυτό το καλοκαίρι. Ένα οδοιπορικό πλούσιο σε εμπειρίες και εντυπώσεις, σε ένα όμορφο κλίμα, που για μια ακόμα φορά οι συνταξιδευτές της οικο-παρέας μας δημιούργησαν. 

ΠΟΡΤΟ

Πρώτος σταθμός του προορισμού μας το Πόρτο, όπου φτάνουμε αεροπορικώς μέσω Ζυρίχης. Μετά την εγκατάστασή μας στο ξενοδοχείο, κάνουμε υπό βροχή (!) μια πρώτη βόλτα, στα γραφικά δρομάκια της μεσαιωνικής πόλης, που σιγά σιγά μας αποκαλύπτει τη γοητεία της. Αιωνόβια κτήρια, μπαρόκ ναοί, πλακόστρωτα καντούνια, συνθέτουν ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο, που δικαιολογημένα η UNESCO έχει συμπεριλάβει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Σήμα κατατεθέν της πόλης ο ποταμός Ντούρο, που ζωγραφίζει τα δύο πρόσωπα της πόλης. Από τη μια πλευρά η γραφική Ριμπέιρα μπροστά από την παλιά πόλη με τα παραδοσιακά πολύχρωμα σπιτάκια των ψαράδων, τις πλακόστρωτες πλατείες και τα στενά δρομάκια. Από την άλλη πλευρά η «μεθυστική» περιοχή της Gaia με τα κελάρια παλαίωσης του περίφημου κρασιού πόρτο και τη σύγχρονη πόλη στα μετόπισθεν.

Φυσικά τους τοίχους πολλών κτηρίων – όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα – καλύπτουν διαφορετικές εκδοχές των αζουλέζου (παραδοσιακά διακοσμητικά πλακίδια σε διάφορα σχέδια και χρωματισμούς), μια πρακτική που εισήγαγαν στη χώρα οι Μαυριτανοί, τον 16ο αιώνα.

Την επόμενη μέρα το πρωί, με ξεναγό μας την Τάνια, διασχίζουμε με το λεωφορείο μας την πανέμορφη λεωφόρο Μπόα Βίστα, για να καταλήξουμε στην ομώνυμη ακτή, όπου απολαύσαμε μια επιβλητική θέα στον Ατλαντικό. Στη συνέχεια διασχίζουμε την εντυπωσιακή γέφυρα PONTE LUIS (μνημείο και αυτή πολιτιστικής κληρονομιάς) και πηγαίνουμε στην ονομαστή κάβα ΚΑΛΕΜ, όπου είχαμε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα κελάρια, σχετικά με την παραγωγή και ωρίμανση του φημισμένου κρασιού από σταφύλια της κοιλάδας του Ντούρο. Εντυπωσιάζει η υποδομή και οργάνωση των εσωτερικών χώρων σε αντίθεση με την εγκατάλειψη της «δικής μας» ΑCHAIA CLAUS… 

Μετά την απαραίτητη οινογευσία και το σχετικό shopping από την Κάβα, επιστρέφουμε στο ιστορικό κέντρο, για να συνεχίσουμε την ξενάγησή μας πεζή ξεκινώντας από τον επιβλητικό καθεδρικό ναό με την εκπληκτική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Συνεχίζουμε με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, που θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους στον κόσμο. Η εσωτερική διακόσμηση με 20000 πλακάκια αζουλέζου αναπαριστά διάφορα μέσα μεταφοράς, αγροτικές εκδηλώσεις και ιστορικές στιγμές της χώρας.

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στο εκπληκτικό κέντρο της πόλης με τα μπαρόκ κτίρια και το εντυπωσιακό Δημαρχείο να δεσπόζει στην κορυφή της κεντρικής πλακόστρωτης πλατείας. Στον ελεύθερο χρόνο που ακολουθεί ανακαλύπτουμε τις μοναδικές ομορφιές της πόλης, όπως η πολύχρωμη παραδοσιακή κεντρική Αγορά, η χρυσοποίκιλτη εσωτερικά εκκλησία του Σαν Φραντσίσκο, οι φανταστικοί κήποι Κρυστάλ Παλλάς κλπ.

ΜΠΡΑΓΚΑ – ΓΚΙΜΑΡΑΕΣ

Τρίτη μέρα του οδοιπορικού μας με μια ημερήσια εκδρομή στη Βόρεια Πορτογαλία. Πρώτη επίσκεψη στο φημισμένο θρησκευτικό κέντρο Μπομ Ζέζους ντου Μόντε με την γιγάντια μπαρόκ σκάλα, κατασκευασμένη το 1811 από γρανίτη, να οδηγεί σε ένα όμορφο ναό και άλλους υπαίθριους χώρους. Πολλοί εξ ημών ανεβήκαμε τα εκατοντάδες σκαλοπάτια με τα γραφικά παρεκκλήσια, όπου αναπαριστώνται με ωραία αγάλματα στιγμές από τα πάθη  του  Χριστού, στοιχειοθετώντας ένα πνευματικό ανοδικό ταξίδι ως την ανάσταση. 

Ακολουθεί  περιήγηση στην ονομαστή Μπράγκα, όπου εκτός των άλλων εντυπωσιάζει ο κήπος Σάντα Μπάρμπαρα (17ος αι) με τα  πλακόστρωτα μονοπάτια και τα ανθοστολισμένα παρτέρια του. Η επίσκεψη στο γραφικό Γκιμαράες (γενέτειρα του πρώτου βασιλιά της χώρας) ξεκινά από την μεσαιωνική κεντρική πλατεία Λάργκο ντε Ολιβέιρα, ένα πραγματικό κόσμημα, που σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Ακολουθώντας τον όμορφο στενό πεζόδρομο, εντοπίζουμε πολλά όμορφα σημεία της πόλης, για να καταλήξουμε στο Καστέλου Σάου Μιγκέλ (10ος αι) με τους 8 επιβλητικούς πύργους του και την μοναδική θέα στην πόλη.

Επιστρέφουμε στο Πόρτο για μια τελευταία βόλτα, που καταλήγει βεβαίως στα γραφικά ταβερνάκια της Ριμπέιρα με ψαρομεζέδες και άλλες παραδοσιακές λιχουδιές, εν μέσω εορταστικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση της …νέας φανέλας της ομώνυμης ομάδας!

ΚΟΪΜΠΡΑ

Τέταρτη μέρα και αποχαιρετάμε το Πόρτο, με τις καλύτερες εντυπώσεις από την «αγαπησιάρικη» αυτή πόλη. Τόπος προορισμού μας η Λισαβόνα με ενδιάμεση ολιγόωρη στάση στην Κοΐμπρα. Γενέτειρα 6 βασιλέων και έδρα του παλιότερου Πανεπιστήμιου της Πορτογαλίας, η Κοΐμπρα τιμάται από τους Πορτογάλους όσο καμία άλλη πόλη, αφού εδώ θεωρούν ότι βρίσκονται οι ρίζες του έθνους τους.

 Πρώτη επίσκεψη στον παλιό καθεδρικό ναό, που θεωρείται το ωραιότερο ρομανικό κτίριο της Πορτογαλίας, όπου βιώσαμε για λίγο την κυριακάτικη λειτουργία. Μέσα από γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, καταλήγουμε στην αυλή του φημισμένου Πανεπιστημίου (ιδρύθηκε το 1290) με την ονομαστή βιβλιοθήκη, την πανέμορφη Καπέλα ντε Σάου Μιγκέλ, και το μπαρόκ κωδωνοστάσιο – σύμβολο της πόλης. 

Ολοκληρώνουμε τη βόλτα μας σε άλλα αξιοθέατα, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς την πρωτεύουσα. Μετά την εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας, επισκεπτόμαστε το μουσείο Καλούστε Γκουλμπενκιάν, που διαθέτει μια από τις ωραιότερες συλλογές έργων τέχνης στην Ευρώπη. Το παλιό αρχοντικό, με τον υπέροχο κήπο που το περιβάλλει και τα πλούσια εκθέματα, είναι δωρεά στην πόλη του Αρμένιου μεγιστάνα του πετρελαίου Γκουλμπεκιάν.

Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο κέντρο για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Κάποιοι εξ ημών πήραν το περίφημο τουριστικό τρενάκι «28» για μια πιο ξεκούραστη περιήγηση.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ

Η πέμπτη μέρα είναι αφιερωμένη στην πρωτεύουσα. Η επτάλοφη πόλη, στη βόρεια όχθη του ποταμού Τάγου, θεωρείται από πολλούς ως η πιο νοσταλγική πόλη της Ευρώπης! Διαθέτει είκοσι αιώνες ιστορίας, συνδυάζοντας μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με μια αύρα από το παρελθόν. Ο μεγάλος σεισμός του 1755 ήταν η αφορμή για την πλήρη ανοικοδόμηση του ιστορικού κέντρου Μπάιξα με όμορφους συμμετρικούς δρόμους, εντυπωσιακά ομοιόμορφα νεοκλασικά κτίρια και επιβλητικές πλατείες και αλέες.

Η βόλτα μας, με ξεναγό τη Σοφία, ξεκινά από την  Αλφάμα, την παλαιότερη γειτονιά της Λισαβόνας. Τα παμπάλαια κτίρια επενδυμένα με τα αζουλέζου, τα πλακόστρωτα δρομάκια κάτω από τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια με τις πολύχρωμες μπουγάδες, καταλήγουν σε μικρές πλατείες και γραφικές ταβερνούλες. Στην περιοχή δεσπόζει ο καθεδρικός ναός με τη ρομανική πρόσοψη των διδύμων πύργων-κωδωνοστασίων. Μετά από μια σύντομη στάση στην Πόρτας ντε Σολ με την εντυπωσιακή θέα, περιδιαβαίνουμε τα καλντερίμια, για να μεταβούμε στη συνέχεια στην Μπάιξα για μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο.

Ακολουθεί ελεύθερος χρόνος με κάποιους από τους συνταξιδευτές να επισκέπτονται το ονομαστό Ενυδρείο της Λισαβόνας (δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου), την επίσης γοητευτική συνοικία Μπάιρου Άλτου και άλλα αξιοθέατα.

Το βράδυ οι περισσότεροι από την παρέα μας είχαμε μια μοναδική εμπειρία. Μια μουσική βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική φάντο, σε παραδοσιακό εστιατόριο της πόλης, μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας! 

Η λέξη φάντο σημαίνει μοίρα με τη μουσική να εκφράζει την επιθυμία και τη θλίψη. Όμορφοι στίχοι για τα πάθη του έρωτα, τις δυσκολίες της ζωής και τη νοσταλγία μιας πόλης, που έχει δεθεί μαζί της εδώ 150 χρόνια. Η διάσημη αυτή μουσική, που συνοδεύεται από την γκιτάρα και τη βιόλα, χρωστάει πολλά βεβαίως στην Αμαλία Ροντρίγκεζ, είδωλο για τους Πορτογάλους και κυριότερη ερμηνεύτρια του φάντο επί 50 χρόνια.

ΠΑΛΑΣΙΟΥ ΝΤΑ ΠΕΝΑ – ΚΑΒΟ ΝΤΕ ΡΟΚΑ – ΚΑΣΚΑΪΣ

Η έκτη μέρα είναι αφιερωμένη στο εθνικό πάρκο Σίντρα – Κασκάις. Πρώτος σταθμός το Παλάσιου ντα Πένα, που δεσπόζει στην ψηλότερη κορφή της Σιέρα ντε Σίντρα. Το εντυπωσιακό αυτό ανάκτορο του 19ου αιώνα (σήμερα μουσείο) αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατο του εθνικού πάρκου. 

Παίρνοντας φρέσκες ανάσες, περιδιαβαίνουμε  τα δρομάκια του όμορφου πάρκου, που το περιβάλλει, και αναχωρούμε για το φημισμένο ακρωτήρι Κάμπο ντε Ρόκα. Μια μικρή βλάβη στο ένα λεωφορείο δεν πτόησε το ηθικό της παρέας μας, που έφτασε αισίως τελικά στο δυτικότερο άκρο της Ευρώπης, σε ένα απόκρημνο ανεμοδαρμένο τοπίο, με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Ατλαντικού ωκεανού. 

Σύντομη στάση για θέαση και φωτογραφίες και αναχώρηση στη συνέχεια για το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Κασκάις, όπου γευόμαστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Επιστροφή το απόγευμα στη Λισαβόνα για μια ακόμα βόλτα στην αρχοντική πόλη.

ΜΠΕΛΕΜ – επιστροφή

Τελευταία μέρα στην Λισαβόνα και Πορτογαλία.

Εκμεταλλευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας μέχρι τη μεσημεριάτικη πτήση για μια επίσκεψη στο Μπέλεμ, στις εκβολές του ποταμού Τάγου. Από εδώ ξεκινούσαν οι εξερευνητές για τις μεγάλες ανακαλύψεις, τη χρυσή εποχή της Πορτογαλίας. Η περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, διαθέτει τρία από τα σημαντικότερα μνημεία της Ευρώπης: τον Πύργο του Μπέλεμ (15ος αι), ένα φρούριο-κόσμημα στη δεξιά όχθη του Τάγου, το Μνημείο των Ανακαλύψεων με τον Ερρίκο το  Θαλασσοπόρο, που κρατά στα χέρια του μια καραβέλα, όπου και φωτογραφηθήκαμε και τέλος τη Μονή των Ιερονυμιτών (15ος -16ος αιώνας) ένα θαυμαστό αρχιτεκτονικό επίτευγμα του μανουελίνο (τοπικό στυλ), που χαρακτηρίζεται από θαλασσινά μοτίβα και περίτεχνη διακόσμηση. Αυτό το τελευταίο δεν μπορέσαμε να το επισκεφθούμε λόγω …δοκιμών για την ορκωμοσία των μελλοντικών πορτογάλων αστυνομικών!

 

 

Κάπου εδώ τελειώνει το οδοιπορικό της οικοπαρέας μας στην όμορφη Πορτογαλία, με άριστα συναισθήματα και εντυπώσεις.

Επιστρέφουμε στην Ελλάδα με τους στίχους του Νιόνιου να μας συντροφεύουν:

«Να μας έχει ο θεός καλά, πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε», συνταξιδεύοντας βεβαίως-βεβαίως!

Επιμέλεια: Γιώργος Βασιλακόπουλος