Νέα απαγόρευση εντομοκτόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει την οικολογική αλλά και την οικονομική σημασία του αγώνα για τη διάσωση των επικονιαστών, και μάλιστα του γνωστότερου απ’ αυτούς, της κοινής μέλισσας. Είναι γνωστό ότι σε περιοχές της Κίνας, αλλά και της Καλιφόρνιας, όπου οι πληθυσμοί των μελισσών και των άγριων επικονιαστών κατέρρευσαν, αναγκάζονται, με μεγάλο κόστος, να πληρώνουν εργάτες για να αντικαταστήσουν αυτά τα ωφέλιμα έντομα, με αμφίβολα αποτελέσματα.

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και τα ισχυρότερα κινήματα για την διάσωση των εντόμων – επικονιαστών, τα επιχειρήματα για τη διάσωσή τους συμβάλλουν σε νίκες, που θα έχουν ευρύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά στην αναγκαία στροφή προς την εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας ή ηπιότερων εισροών χημικών στη συμβατική.

 

Μια τέτοια επιτυχία σημειώθηκε τον Ιανουάριο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην ανανεώσει την έγκριση ενός παρασιτοκτόνου, που συνδέεται με βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες, του εντομοκτόνου της Bayer θιακλοπρίδη. Η απόφαση ακολουθεί την έγκριση της απαγόρευσης από την πλειονότητα των κυβερνήσεων της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, βάσει προηγούμενης πρότασης της Κομισιόν.

«Υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες, που συνδέονται με τη χρήση αυτού του παρασιτοκτόνου, ιδιαίτερα την επίπτωσή του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και σχετικά με την ανθρώπινη υγεία, στην αναπαραγωγική τοξικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Οι αγρότες δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το εντομοκτόνο, που διατίθεται υπό τα εμπορικά ονόματα σήμερα Calypso και Biscaya, μετά τις 30 Απριλίου φέτος, όταν λήξει η τρέχουσα περίοδος έγκρισής του.

Η Επιτροπή βασίστηκε στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που δημοσιεύθηκαν πέρυσι τον Ιανουάριο. Η υπηρεσία υπογράμμιζε τις ανησυχίες για την ενεργή ουσία, που είναι τοξική για τους ανθρώπους και παρουσιάζει πολύ μεγάλη συγκέντρωση στα υπόγεια ύδατα, ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος της EFSA.

Το παρασιτοκτόνο όχι μόνο σκοτώνει έντομα, αλλά βλάπτει επίσης τις μέλισσες και τους μπάμπουρες αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βλάπτοντας την αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα του EFSA.

Η ΕΕ απαγόρευσε τη χρήση τριών λεγόμενων νεονικοτινοειδών, εκτός από τη χρήση στα θερμοκήπια, τον Απρίλιο του 2018. Η Γαλλία έχει ήδη απαγορεύσει και τα τέσσερα εντομοκτόνα και ένα άλλο, περιλαμβανομένων και των θερμοκηπίων.

Γ. Κανέλλης