Μουσείο Γουλανδρή και …«Ράφτης Κυριών» στην πολιτιστική μας εκδρομή!

Πολύ ενδιαφέρον ήταν και το φετινό πρόγραμμα της πολιτιστικής εκδρομής της οικοπαρέας μας στην Αθήνα. Με καλή διάθεση και χαλαρή ατμόσφαιρα ξεκινήσαμε από τη Πάτρα παλιοί και καινούργιοι συνοδοιπόροι  για το «κλεινόν Άστυ».

 

Πρώτη μας επίσκεψη στο νέο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στεγασμένο σε ένα επιβλητικό κτίσμα στο Παγκράτι, λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο. Το ιδιόκτητο ακίνητο προήλθε από τη σύζευξη και αρμονική συνδιαλλαγή ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μίας σύγχρονης προσθήκης. Η ανέγερση του μουσείου  ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

 

Ένας πραγματικός πλούτος έργων συλλεγμένων με μεράκι στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής, όμορφα εκτεθειμένων στις καλαίσθητες αίθουσες ενός πανέμορφου κτηρίου. Η συλλογή επικεντρώνεται στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβάνοντας σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, όπως Cézanne, van Gogh, Monet, Picasso κλπ., καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής, όπως Παρθένης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά.

 

Για περίπου δύο ώρες περιηγηθήκαμε τα υπέροχα έργα με σημαντικές πληροφορίες, που μας παρείχαν κατάλληλες ακουστικές συσκευές. Στη συνέχεια είχαμε τον καθιερωμένο ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα και φαγητό στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι, περιοχές που σφύζουν πάντα από ζωή και ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Το απόγευμα, απολαύσαμε το διασημότερο έργο του Ζωρζ Φεντώ «Ράφτης Κυριών» στο θέατρο Προσκήνιο. Ήταν μια  απολαυστική κωμωδία γεμάτη απρόοπτα, έξυπνο χιούμορ και καταιγιστική δράση! Η συζυγική απιστία γίνεται το εργαλείο, για να σατιριστούν η υποκρισία, η σεμνοτυφία και τα μικροαστικά ήθη δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης φάρσας. Η ερμηνεία του Γιάννη Μπέζου και των συνεργατών του ήταν υποδειγματική, ενώ η μουσική επένδυση από τον Φοίβο Δεληβοριά, απλώς υπέροχη!

 

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει το πρόγραμμα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής με «φορτισμένες τις μπαταρίες» από τις εικόνες που βιώσαμε και σε αυτή μας την εξόρμηση.

Και του χρόνου!

Γιώργος Βασιλακόπουλος