Ημέρα Υγροτόπων στη Στροφυλιά!

Πολλοί και καλοί συγκεντρώθηκαν, βοηθούντος και του εξαιρετικού καιρού, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στη Στροφυλιά, όχι μόνο για να τιμήσουν την Ημέρα των Υγροτόπων (για την αξία τους για την άγρια πανίδα, αλλά και για μας, έχουμε επανειλημμένα γράψει), αλλά και να ενώσουν τις φωνές τους κατά της λαθροθηρίας, που γίνεται από μικρές, αλλά αδίστακτες ομάδες, στο Εθνικό μας Πάρκο.

 

Βρέθηκαν εκεί μέλη της ΟΙΚΙΠΑ, μέλη της περιφερειακής παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», οι Πεζοπόροι της Πάτρας, μέλη της ANIMA. Οι πεζοπόροι χάρηκαν ξαναβλέποντας τα δέντρα, που πριν ένα χρόνο είχαν φυτέψει, να προοδεύουν, μέλη της ΟΙΚΙΠΑ επισκεύασαν το παρατηρητήριο του Πρόκοπου και την περίφραξη του αναδασωμένου χώρου, η Οικολογική Δυτική Ελλάδα έκοψε την πίτα της. Όλοι μαζί παρατήρησαν την ορνιθοπανίδα του Πρόκοπου, στολίδι του Εθνικού μας Πάρκου.

 

Δυστυχώς, το Εθνικό Πάρκο τελεί υπό την πίεση λαθροθηρών, λαθροϋλοτόμων, καταπατητών και κάθε λογής παραβατικών στοιχείων, μαζί με την ανεύθυνη συμπεριφορά πολλών επισκεπτών, που αφήνουν σκουπίδια και ξεριζώνουν τη βλάστηση. Το πρωί της Κυριακής λαθροθήρες είχαν επισκεφτεί για μια ακόμη φορά τον υγρότοπο, ενώ την ίδια ώρα με την εκδήλωση μότο-κρος και «γουρούνες» όργωναν τους αμμόλοφους και άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα, παρά την αυστηρή απαγόρευση.

 

Όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η σύλληψη λαθροθήρα από την περιοχή, που είχε πυροβολήσει προς την κατεύθυνση μελών της ΟΙΚΙΠΑ και φωτογράφων φύσης πρόσφατα, είναι σημαντικό θετικό βήμα. Ας ξέρουν οι υπονομευτές του Εθνικού Πάρκου ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ευαίσθητοι πολίτες επαγρυπνούν.  Οι πράξεις τους δεν θα μένουν ατιμώρητες.

 

Το Εθνικό Πάρκο και οι υγρότοποί του είναι πολύτιμο δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο θα το διαφυλάξουμε.

Γ.Κ.