ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Δελτίο τύπου

Πάτρα 3-7-12

Αντιδράσεις προκάλεσε πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ, για  την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παγώσει τα πρόστιμα που αφορούσαν τις  παράνομες κατασκευές καταστηματαρχών στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλ. Όλγας) . Με αυτή μας την ανακοίνωση, τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας που οφείλει να λαμβάνει υπ΄όψιν της, πρωτίστως τις κοινωνικές ανάγκες, αποτελεί τον μοναδικό δρόμο προστασίας των κοινόχρηστων χώρων,  σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι αυθαίρετες καταλήψεις και παρεμβάσεις. 

Σε ότι αφορά την εν λόγω πλατεία, είναι αληθές ότι τα επίμαχα στέγαστρα έγιναν το 2002, με σύμφωνη γνώμη και οδηγίες από την τότε Δημοτική Αρχή. Είναι χαρακτηριστικό εκείνης της εποχής ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων έγιναν χωρίς καμία διαδικασία κοινωνικού ελέγχου ( απόφαση δημοτικού συμβουλίου, γνώμη τοπικών φορέων) αλλά και τήρηση των νόμιμων διαδικασιών που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μόνο τυχαίο συνεπώς δεν είναι το αποτέλεσμα, μια από τις  πιο κεντρικές πλατείες της πόλης να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης  από κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα, σε βάρος φυσικά του δικαιώματος των πεζών, να χρησιμοποιούν τον χώρο… 

Υπάρχει σαφώς ένα δίκιο από την πλευρά των καταστηματαρχών, αφού είχαν το «πράσινο φως» από το Δήμο για να προχωρήσουν σε αυτές τις κατασκευές. Από την άλλη είναι εντελώς απαράδεκτο να διαιωνίζεται μια παρανομία εδώ και 10 χρόνια με ευθύνη όλων όσων διοίκησαν τον Δήμο μας, από τότε μέχρι σήμερα. Το χειρότερο όμως είναι το χρόνιο αυτό ζήτημα να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά με πάγωμα προστίμων που στέλνουν λάθος μήνυμα, ότι δηλ. μπορούν ελεύθερα ορισμένοι να καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους  αφού τυχόν πρόστιμα ενδέχεται να μην εισπραχθούν.

Σε ότι αφορά το πρακτέον στην πλατεία Όλγας, θεωρούμε ότι άμεσα η σημερινή Δημοτική Αρχή,  πρέπει να επικαιροποιήσει τον σχεδιασμό του 2002 και να τον θέσει προς έγκριση στο Δημοτικό συμβούλιο αφού εκφράσουν τη γνώμη τους και οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί φορείς. Είναι προφανές για μας ότι ο νέος σχεδιασμός οφείλει να περιορίζει την υφιστάμενη  εγκαταστημένη κάλυψη, ώστε να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι ανάγκες των περιπατητών. Στη συνέχεια, αφού ο σχεδιασμός εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ( Πολεοδομία κλπ), όσες εκ των υπαρχόντων κατασκευών εντάσσονται στο νέο σχεδιασμό να παραμείνουν, με την υποχρέωση των καταστηματαρχών να ξηλώσουν τις υπόλοιπες.