ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27-6-2012

 

Η ΑΝΟΧΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

Πληθαίνουν τα κρούσματα κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια, πλατείες, πεζόδρομοι κ.άλ.) από αυθαίρετες κατασκευές, τραπεζοκαθίσματα, stand κ.λπ. σε βάρος της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών για τους οποίους υποτίθεται ότι πρέπει πρωτίστως να λειτουργούν. Σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, απαιτούσαμε από τη Δημοτική Αρχή να επιβάλλει τη νομιμότητα, εφαρμόζοντας τις σχετικές κυρώσεις για τους παρανομούντες. Δεδομένου ότι  το αίτημα  αυτό σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής του συνόλου των συμπολιτών, θα περίμενε κανείς να στηριχθεί από το σύνολο των οργανωμένων φορέων της τοπικής μας κοινωνίας.

  Αντ’ αυτού, με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι το Δημοτικό μας συμβούλιο με πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που αποδέχθηκε και η Δημοτική Αρχή, αποφάσισε να ζητήσει το  πάγωμα της είσπραξης των προστίμων που είχαν επιβληθεί από την Πολεοδομία και  αφορούσαν τις παράνομες κατασκευές της πλατείας Όλγας. Οι λόγοι που προβλήθηκαν και είχαν να κάνουν με την οικονομική κρίση και την ανάγκη στήριξης των καταστηματαρχών, θεωρούμε ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Είναι αδιανόητο να υποβαθμίζουμε ζωτικά συλλογικά αγαθά προκειμένου να στηρίξουμε τα όποια ιδιωτικά συμφέροντα ακόμα και αν αυτά σχετίζονται με υπαρκτά  οικονομικά προβλήματα μερίδας των επαγγελματιών της περιοχής  μας. 

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κορυφαίου οργάνου της πόλης μας, ανοίγει στην κυριολεξία τον ασκό του Αιόλου αφού δίνει λάθος μήνυμα και σε άλλους καταστηματάρχες ότι μπορούν χωρίς επιπτώσεις να επεκτείνουν παρανόμως τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες , πέραν των συμφωνημένων με το Δήμο ορίων.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας καλεί όλους τους τοπικούς φορείς να τοποθετηθούν στο μείζον αυτό ζήτημα, που έχει προκύψει. Για μας η προστασία και αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση και επιλογή μας.