Καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πάτρα

Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την καμπάνια στελεχών του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΕΙ Πατρών

 

D2Στα πλαίσια των κοινωνικών παρεμβάσεών της μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την προστασία του Περιβάλλοντος και εν γένει της Ποιότητας ζωής η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στηρίζει την πρωτοβουλία των στελεχών του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, που στόχο έχει την ενίσχυση του δικτύου καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας.

 

Η αξιοπρόσεχτη προσπάθεια με την ονομασία ΑΙΘΕΡΑΣ, που έρχεται να συμπληρώσει και αναβαθμίσει τις πληροφορίες από τις καταγραφές, που ήδη γίνονται, αλλά κυρίως να παρέχει μέσω εφαρμογής στοιχεία για τις τρέχουσες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης (on time), χρειάζεται τη στήριξη από την κοινωνία των ενεργών πολιτών.

 

Προς τούτο τα στελέχη της Κοινο_Τοπίας Λουκάς Γεωργίου, Ανδρέας Σπηλιώτης και Δημήτρης Φάκος συναντήθηκαν με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέα Καζαντζίδη και τους δύο Πατρινούς επιστήμονες, συνεργάτες του Εργαστηρίου, Γιώργο Κοσμόπουλο και Βασίλη Σαλαμαλίκη, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να εγκαταστήσουν το σύστημα μέτρησης και ενημέρωσης του κοινού.

 

Κατόπιν της ενημέρωσης και της συζήτησης που ακολούθησε στην οργάνωση η Κοινο_Τοπία αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 400€ από το ταμείο του συλλόγου για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού καλώντας ταυτόχρονα τα μέλη και τους φίλους της να υποστηρίξουν με δωρεές αυτή την προσπάθεια, που στόχο έχει σε πρώτη φάση την καλύτερη ενημέρωση μέσω στοιχείων και σε δεύτερη τη διαβούλευση μέσα στην κοινωνία για το πρόβλημα, αλλά και την άσκηση πίεσης προς τις αρχές να πάρουν μέτρα.

 

Για όσους θα ήθελαν να συμβάλουν στην προσπάθεια – ακόμα και το μικρότερο ποσό είναι σημαντικό – μπορούν να καλούν στη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας στο 2615.002009 ή να επισκεφθούν τα δύο σημεία εξυπηρέτησης του συλλόγου Μαιζώνος 139, 4ος όροφος (Πολυχώρος) και Ρήγα Φεραίου 134 (κατάστημα Ποτά Σπηλιώτη).

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και για ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

 

Το προτεινόμενο σύστημα με την ονομασία ΑΙΘΕΡΑΣ θα αποτελείται από:

 

  • Ψηφιακές κάμερες 180 μοιρών και υψηλής ανάλυσης για την καταγραφή της ορατότητας και των ατμοσφαιρικών συνθηκών στην πόλη της Πάτρας.
  • Μετρητές για την καταγραφή των αιωρούμενων σωματιδίων.
  • Διαδικτυακή πλατφόρμα και app για την παρουσίαση της πληροφορίας στο κοινό σε πραγματικό χρόνο και με φιλικό τρόπο.

 

Το πλήρες σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης, στο νέο λιμάνι, στην περιοχή του Κάστρου και στο Ρίο, ενώ σταθμοί μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων θα εγκατασταθούν σε περισσότερα μέρη μέσα στην πόλη.

 

Σε μια πόλη, που έχει αρκετή ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. κυκλοφορία αυτοκινήτων, τζάκια, πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές) είτε από φυσικούς λόγους (π.χ. σκόνη από τη Σαχάρα) η καταγραφή κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ.

 

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών κατέχει εξοπλισμό και παρέχει σχετικές υπηρεσίες, που αφορούν σε μετεωρολογικά δεδομένα, μετρήσεις και εκτιμήσεις ηλιακής ακτινοβολίας και ενέργειας, προγνώσεις καιρού και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.