Θετική η έκβαση της δίκης του τραίνου

Η υπόθεση αναλυτικότερα: Αιτούντες στην πρώτη από τις δύο υποθέσεις είναι η ανώνυμη εταιρεία «ΑΣΤΙΚΟ Κ.Τ.Ε.Λ. ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.» από κοινού με το πρωτοβάθμιο επαγγελματικό σωματείο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Λεωφορείων Αστικής Περιοχής Πατρών «ο Άγιος Δημήτριος». Η αίτηση αυτή ασφαλιστικών μέτρων ασκήθηκε με αφορμή την καθιέρωση εκ μέρους της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» λεωφορειακών γραμμών από τον τερματικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ρίου και το Πανεπιστήμιο προς την Πάτρα διαμέσου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου και αντίστροφα συμπληρωματικά και για την εξυπηρέτηση των επιβατών του σιδηροδρόμου. Με τη συγκεκριμένη δικαστική της ενέργεια η «ΑΣΤΙΚΟ Κ.Τ.Ε.Λ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.» ζητούσε να υποχρεωθούν με ασφαλιστικά μέτρα οι «ΟΣΕ» και «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» να σταματήσουν τη διενέργεια των παραπάνω αστικών δρομολογίων.
Τη δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είχε ασκηθεί από την εταιρία «ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ Κ.Τ.Ε.Λ. ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ Α.Ε.», ζητώντας τη διακοπή των δύο απευθείας δρομολογίων που έχει καθιερώσει ο «ΟΣΕ» για τη λεωφορειακή σύνδεση Αθήνας και Πάτρας μέσω Κορίνθου καθώς και των τριών απευθείας δρομολογίων που συνδέουν την Πάτρα με την Αθήνα. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως τα ως άνω δρομολόγια έχουν ανατεθεί σε αυτήν κατ’ αποκλειστικότητα και ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δε νομιμοποιείται στη διενέργεια των παραπάνω δρομολογίων.
Οι προαναφερθείσες λεωφορειακές γραμμές έχουν τεθεί εκ μέρους του «ΟΣΕ» και της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» προς συμπλήρωση του συγκοινωνιακού τους έργου και με αποκλειστικό σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των επιβατών του Σιδηροδρόμου. Οι παραπάνω δικαστικές ενέργειες εντάσσονται σε μία διαρκή προσπάθεια σκόπιμης απαξίωσης και λειτουργικής υποβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρόμου τα τελευταία χρόνια, παρά τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για τα έργα εκσυγχρονισμού του, μέσω της συστηματικής αποψίλωσης του δικτύου από δρομολόγια και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να εκδιωχτεί βαθμηδόν η πελατεία από τα μέσα σταθερής τροχιάς προς όφελος ανταγωνιστικών μέσων μεταφοράς με απώτερο στόχο την κατάργηση του σιδηροδρόμου κατά το μεγαλύτερο μέρος του.
Η θετική έκβαση της δίκης, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά τον προαστιακό, είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την οριστική καθιέρωση του σημαντικού αυτού μέσου σταθερής τροχιάς στην συνείδηση του κοινού, την οικονομική του βιωσιμότητα και την βελτίωση και πιθανή επέκτασή του.