Η πανδημία και τα …επακόλουθα της!

Ως γνωστόν η πανδημία δημιούργησε βουνά «νέων» αποβλήτων για τις χωματερές, όπως μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές, γυαλιά προστασίας κ.α. Έτσι, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 1/3 των δομών υγείας αδυνατεί να διαχειριστεί τα απόβλητα της πανδημίας, τα οποία πλέον «απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

   Όμως, ερευνητές στη Ν. Ζηλανδία και τον Καναδά επινόησαν μια διαδικασία υδροθερμικής αποδόμησης και ανάκτησης χωρίς χημικά και κατάφεραν να καταστρέψουν πλήρως τα απόβλητα αυτά παράγοντας τελικά ένα διάλυμα οξικού οξέος, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί στην παραγωγή απολυμαντικών. Επίσης, άλλοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μέθοδο απολύμανσης του προσωπικού προστατευτικού, ώστε να επαναχρησιμοποιείται. Έτσι, σε συνδυασμό, οι δύο τεχνικές θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πλήρη λύση κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» αυτά τα απόβλητα.

  Εντούτοις, η πανδημία επέτεινε και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, που αποτυπώνεται ζοφερά σε μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη ερευνητών του βρετανικού Πανεπιστημίου της Υόρκης, δημοσιευμένη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Σύμφωνα με αυτήν, σε πάνω από ένα στα τέσσερα σημεία ποταμών ανά τον κόσμο, από όπου ελήφθησαν δείγματα, βρέθηκαν φαρμακευτικές ουσίες και άλλα συναφή προϊόντα σε δυνητικά τοξικά επίπεδα για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον!

   Συνολικά έγιναν περισσότερες από 1.000 μετρήσεις σε 258 ποτάμια άνω των 100 χωρών της Γης, μεταξύ των οποίων στον Τάμεση του Λονδίνου, στον Μισισιπί και στον Αμαζόνιο και ανιχνεύθηκε η παρουσία 61 δραστικών φαρμακευτικών ουσιών! Επίσης, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι δραστηριότητες που ευθύνονται κυρίως για τη φαρμακευτική ρύπανση, είναι η απόθεση αποβλήτων στις όχθες των ποταμών, το άδειασμα του περιεχομένου σηπτικών δεξαμενών μέσα στα ποτάμια, ο ανεπαρκής καθαρισμός των αποβλήτων των φαρμακοβιομηχανιών κ.α. Τέλος, επισημαίνουν ότι η φαρμακευτική ρύπανση των ποταμών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα των μικροβίων, τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και σε άλλα φάρμακα!