ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΟΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΙΤΩΛΙΚΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

 

Ημερήσια εκδρομή στο Μεσολόγγι διοργανώνει η ΟΙΚΟ-παρέα Πάτρας την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021. Η εκδρομή, που θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό,  έχει οικολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον, αφού στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η επίσκεψη τόσο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όσο και στην προστατευόμενη περιοχή των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, καθώς και στο βοτανικό κήπο Ζέλιου στη Γαυρολίμνη.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοράνε μάσκα μέσα στο λεωφορείο, σε όλη τη διάρκεια των μετακινήσεων και να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή πρόσφατο (48 ωρών)  Rapid test.

Η Τιμή συμμετοχής είναι 16€ και περιλαμβάνει το λεωφορείο και τις ξεναγήσεις. Δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή η είσοδος στο βοτανικό κήπο, τα μουσεία και τον αρχαιολογικό χώρο. Η μετάβαση και η επιστροφή θα γίνει μέσω του φέρυ-μποτ Ρίου-Αντιρρίου.

Για κράτηση θέσεων απαιτείται προκαταβολή 10€ (ή εξόφληση 16€) στα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ ή κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς: (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

EUROBANK. GR1302600150000710200863817   (ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ)

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR2401108170000081774820781   (ΚΟΡΔΙΣΤΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ-ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ ΘΩΜΑΣ)

Περισσότερες πληροφορίες: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 6-9 μμ, Τετάρτη 12-3 πμ στο στέκι μας, Τσαμαδού 21 Πάτρα. Τηλ. 2610-321010

 

Πρόγραμμα εκδρομής

 

7.30 (Ακριβώς) Αναχώρηση από Πάτρα (Πάρκιγκ Καλεντζιώτη)

9.00 Άφιξη στο Βοτανικό Κήπο Ζέλιου

9.00-10.30 Περιήγηση στον κήπο-καφές

11.00 Άφιξη στην Αρχαία Πλευρώνα

11.00-12.30 Περιήγηση-ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο

12.45 Άφιξη στο Αιτωλικό

12.45-13.45 Επίσκεψη στο Μουσείο Κατράκη-περίπατος στην πόλη

 

14.00 Άφιξη στο Μεσολόγγι

14.00-16.00 Φαγητό-ελεύθερος χρόνος

16.15 Άφιξη στην Τουρλίδα

16.15-17.00 Επίσκεψη στο μουσείο Άλατος

17.15-18.00 Καφές

18.00-18.45 Επίσκεψη στο μουσείο της «Διεξόδου»

18.45 Αναχώρηση για Πάτρα

20.15 Άφιξη στην Πάτρα

 

Αρχηγός εκδρομής:

Κουτρούμπας Θωμάς Κιν.6936511013

Το πρόγραμμα ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις για την καλύτερη διεξαγωγή της εκδρομής

 

 

Τα σημεία ενδιαφέροντος της εκδρομής είναι τα παρακάτω:

 

Γενική είσοδος: 4 €

 

Γενική είσοδος: 3 € (2€ άνω των 65, δωρεάν για εκπαιδευτικούς)

 

Είσοδος: ΔΩΡΕΑΝ

 

Γενική είσοδος: 3 € (1,5 € άνω των 70 και εκπαιδευτικοί, 1€ μαθητές, φοιτητές άνεργοι)

 

Είσοδος: ΔΩΡΕΑΝ

 

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΖΕΛΙΟΥ

Ένας μικρός επίγειος παράδεισος όπου με μεράκι, ξεχωριστή καλαισθησία και μετά από μια δεκαετία εργασιών, δημιούργησε η οικογένεια Ζέλιου. Από την είσοδό του στην κεντρική πύλη του κήπου αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης πως πρόκειται για ένα μοναδικό και ιδιαίτερο χώρο με τις εικόνες και τις μυρωδιές των φυτών να σε μαγεύουν.

Συνολικά σε 100 και πλέον στρέμματα γης δίπλα στον ποταμό Εύηνο, απλώνεται ο Βοτανικός κήπος «Ζέλιος ΓΗ», περιλαμβάνοντας περίπου 3.500 φυτά σε 6 θεματικούς κήπους. Αρωματικά, φαρμακευτικά, αρτυματικά βότανα,  κοινά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας αλλά και κηπευτικά, έχουν το καθένα τους, μια ξεχωριστή θέση στο κήπο. Πινακίδες παρέχουν πληροφορίες στον επισκέπτη για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.

 

Στο κέντρο του κήπου, δεσπόζει ο γυάλινος πύργος της ανακύκλωσης, ο οποίος και συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα των επισκεπτών. Κατασκευάστηκε σε μόλις δύο χρόνια, εξολοκλήρου από τον Βασίλειο Ζέλιο και χρειάστηκε περίπου 12.500 γυάλινα μπουκάλια.

Το αναψυκτήριο του κήπου προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα που επιμελείται ή ίδια η οικογένεια Ζέλιου και αποτελεί σημείο συνάντησης και ξεκούρασης για τον επισκέπτη. Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία της επίσκεψης είναι ξεχωριστή και μένει αξέχαστη στον επισκέπτη του βοτανικού κήπου «Ζέλιος ΓΗ».

ΑΡΧΑΙΑ ΠΛΕΥΡΩΝΑ

Βορειοδυτικά του Μεσολογγίου και σε προνομιακή θέση από άποψης πανοραμικής θέας και απόλαυσης του φυσικού περιβάλλοντος, θα συναντήσει κανείς την αρχαία Πλευρώνα, πιο γνωστή στους ντόπιους και ως κάστρο της κυρά – Ρήνης, όπως αποτυπώνεται σε σχετικό λαϊκό θρύλο.

Πρόκειται ουσιαστικά για δυο πόλεις, την παλιά που είναι ομώνυμη του ήρωα Πλευρώνα γιο του Αιτωλού και γενάρχη της Αιτωλίας και έχει μυθική καταγωγή μιας και συνδέεται με τους Κουρήτες και είναι γνωστή από τον Όμηρο στον «Κατάλογο των πλοίων», αφού έλαβε μέρος με σαράντα πλοία μελανόμορφα (βαμμένα μαύρα), υπό το Θόαντα στον Τρωϊκό πόλεμο.

Αυτήν την παλιά πόλη κατέστρεψε ο Δημήτριος Β‘ το 234 π.Χ. Οι κάτοικοι μετά την καταστροφή της ίδρυσαν την Νέα Πλευρώνα. Η Νέα χτίστηκε πιο ψηλά, σε μέρος που περιβάλλεται από ψηλές επάλξεις τραπεζοειδούς σχήματος και από ένα Τείχος μήκους 3 χιλιομέτρων το οποίο διακόπτουν 25 ισχυροί πύργοι, σε διαστήματα μεταξύ τους ανά 30 έως 70 μ. Το τείχος καταλήγει στο ύψωμα της ακρόπολης που είναι οχυρωμένο με 11 αμυντικούς πύργους. Το νεότερο τείχος είναι Ελληνιστικής κατασκευής και αποτελεί ένα από τα ωραία παραδείγματα τραπεζοειδούς κατασκευής της εποχής.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ

Το Mουσείο Άλατος Μεσολογγίου βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία πολύ κοντά στον οικισμό της Τουρλίδας και απέχει περίπου 5,5 χλμ. από την πόλη του Μεσολογγίου.

Η κτιριακή του υποδομή βρίσκεται δίπλα στις παρακείμενες αλυκές Τουρλίδας. Στεγάζεται σε κτίριο που οικοδομήθηκε το 1946. Ο εκθεσιακός του χώρος απλώνεται σε έξι διαφορετικές θεματικές αίθουσες. Ανήκει στα λεγόμενα θεματικά μουσεία και πρόκειται για το μοναδικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» με έδρα το Μεσολόγγι, από το δικηγόρο Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του Δέσποινα Κανελλή – Κορδόση. Εγκαινιάστηκε ωστόσο το Σεπτέμβριο του 2020. 

Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει «οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία».

Έχει χαρακτηριστεί ως «στολίδι του Μεσολογγίου».

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό

Η Βάσω Κατράκη Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1914 στο Αιτωλικό, ήταν κόρη του κτηματία Γεωργίου Λεονάρδου και της Θεοδώρας Σαρλή και είχε άλλα τέσσερα αδέλφια. Ως χαράκτρια δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας ως υλικό τον ψαμμίτη, ένα υλικό που λίγοι χαράκτες έχουν δουλέψει, γεγονός που της προσέδωσε διεθνή φήμη. Η χαρακτική της συνδυάζει την προσήλωσή της στην πραγματικότητα και την έμφαση στα εξπρεσσιονιστικά στοιχεία.

Στις 25 Ιουνίου 2006, εγκαινιάστηκε στο Νησάκι του Αιτωλικού το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη». Η χαράκτρια κληροδότησε στη γενέτειρά της όλα της τα έργα, τα οποία φιλοξενούνται μόνιμα στη μια αίθουσα του μουσείου.  Η δεύτερη μεγάλη αίθουσα του μουσείου μπορεί κατά περίπτωση να φιλοξενεί έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών. Το υπόγειο του μουσείου έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει αργότερα ως Σχολή Χαρακτικής Τέχνης. Ο ιστορικός της Τέχνης Κώστας Σταυρόπουλος επιμελήθηκε την έκθεση της χαράκτριας.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»

Η «Διέξοδος» βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Μεσολογγίου πάνω σε πεζόδρομο, σε ένα διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα, συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. που ανακαινίστηκε το 1999.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών έχει αναγνωριστεί και λειτουργεί ως Κοινωφελής Ιδιωτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα έχει δε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το «σπουδαίο κοινωφελές, παιδευτικό και πολιτιστικό της έργο «.

Κυρίαρχος σκοπός της «Διεξόδου» είναι η λειτουργία του Ιστορικού της Μουσείου ενώ παράλληλα στους χώρους της πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκθέσεις (ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, video art κ.λ.π.), συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές και φιλολογικές συγκεντρώσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικά συμπόσια και ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου, επιδείξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, εταιρικές παρουσιάσεις, επιχειρηματικές διασκέψεις, επιδείξεις προϊόντων καθώς και οποιεσδήποτε άλλες συναφείς εκδηλώσεις λόγου, τέχνης και πολιτισμού.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΟΙΚΟ-παρέα Πάτρας