Ασυνήθιστος αριθμός εστιών πυρκαγιάς στην Αχαΐα

Δελτίο τύπου

Πάτρα   25- 8-2011

Ασυνήθιστος αριθμός εστιών πυρκαγιάς στην Αχαΐα

Ανάγκη οικολογικής διαχείρισης στα καμένα

Η εκδήλωση πυρκαγιάς για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων στην περιοχή των Μαύρων Βουνών, προς την πλευρά της παραλίας Γιαννισκαρίου, προκαλεί ανησυχίες για πιθανή ύπαρξη κακόβουλων κινήσεων σε βάρος της ιδιαίτερα σημαντικής τόσο ως οικοσυστήματος όσο και ως τόπου αναψυχής, προστατευόμενης αυτής περιοχής.

Οι επίδοξοι επενδυτές, αναπτυξιολόγοι και αναπτυξιολάγνοι που κατά καιρούς εμφανίζονται με προτάσεις «αξιοποίησης» ας έχουν υπόψη τους ότι τα  Μαύρα Βουνά ανήκουν στην Α΄ζώνη προστασίας στην οποία επιτρέπονται πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Κάθε πρωτοβουλία (δημόσια ή ιδιωτική) και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τους συγκεκριμένους περιορισμούς και να μην τρέφει φρούδες ελπίδες για μεγάλες επενδύσεις.

Με δεδομένα ότι αφενός οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να τις ευνοούν, αφετέρου το ότι είχαμε ασυνήθιστα πολλές εκρήξεις πυρκαγιών στο νομό μας (όπως και την γειτονική Αιτωλοακαρνανία) τις τελευταίες ημέρες, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

·        Η πλέον επείγουσα ανάγκη είναι πολίτες και αρμόδιες αρχές να εντείνουμε την προσοχή μας για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση εστιών πυρκαγιών.

·        Πολύ σημαντική είναι ακόμη η εκ  μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντατική έρευνα των αιτίων, ιδίως στις περιπτώσεις ενδείξεων εμπρησμού

·        Η διαχείριση των καμένων εκτάσεων οφείλει να γίνει με έμφαση στην μη επέμβαση με μηχανικά  μέσα, την αποτροπή καταπατήσεων, την ουσιαστική εφαρμογή της απαγόρευσης βόσκησης στα καμένα και την απόδοση προτεραιότητας στην φυσική αναγέννηση των περιοχών αυτών. Ιδιαίτερα για την προστατευόμενη περιοχή των Μαύρων βουνών η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Στροφυλιάς Κοτυχίου οφείλει να είναι καθοριστική.

ΟΙΚΙΠΑ