ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ

Πάτρα   3-8-2011

Άμεσο καθήκον και προτεραιότητα των αρμοδίων αρχών σχετικά με την σοβαρών διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε, αργά το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου, στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, είναι ο έλεγχος και η πλήρης κατάσβεσή της.  Επειδή μια πυρκαγιά σε ΧΥΤΑ συνεπάγεται έκλυση όχι απλώς καπνού αλλά τοξικών και επικίνδυνων αερίων (διοξινών κλπ) είναι άμεσα αναγκαία η παροχή οδηγιών εκ μέρους των υγειονομικών αρχών στον πληθυσμό, ιδιαίτερα του αρκτικού διαμερίσματος.

            Αμέσως επόμενη αναγκαιότητα είναι η διερεύνηση εκ μέρους της Πυροσβεστικής των αιτίων της ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ή να αναζητηθούν οι υπαίτιοι αν κριθεί ότι πρόκειται για εμπρησμό. Ανάλογη ταχεία και εξονυχιστική έρευνα επιβάλλεται να γίνει εκ μέρους του Δήμου Πατρέων σε σχέση με την λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και φύλαξης και αν τεκμηριωθούν ευθύνες να καταλογισθούν. Επιπλέον είναι φανερό, ότι τα μέτρα για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων οφείλουν να ενταθούν.
 

            Η λειτουργία της Ξερόλακκας είναι φανερό πως ήταν και παραμένει προβληματική και για το λόγο αυτό καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα η (έστω και προσωρινή) επιμελημένη επιχωμάτωση των απορριμμάτων και φυσικά η επιτάχυνση των διαδικασιών για την οριστική λύση του προβλήματος.
 

            Μακροχρόνια είναι σαφές ότι μόνο ένα αειφορικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, βασισμένο στην διαλογή στην πηγή, τη δημοτική κομποστοποίηση των οργανικών και την συστηματική και πλήρη ανακύκλωση μπορεί να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο τέτοιων σοβαρών συμβάντων.