Αθωώθηκαν τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ Ηλίας Ντρες και Γιώργος Κανέλλης

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΪΚΩΝ 

 

 Ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας, που παρακολουθούν τη μακρά και δύσκολη πορεία για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς, Κοτυχίου, Κυπαρισσιακού, ότι ένα ακόμη δικαστικό κεφάλαιό της έληξε ευνοϊκά για την ΟΙΚΙΠΑ. Η δίκη, η οποία είχε ξεκινήσει το 2017 μετά από μήνυση  του καθηγητή του Παν/μίου Πατρών Νικολάου Σάμαρη εις βάρος των μελών της ΟΙΚΙΠΑ Ηλία Ντρε και Γιώργου Κανέλλη με την κατηγορία της «ψευδούς βεβαίωσης προς τις αρχές» έληξε με την αθώωσή τους.

Η κατηγορία περιλάμβανε ισχυρισμούς, όπως ότι ψευδώς αναφερόμαστε στις αρχές σχετικά με τα όρια των νομών Ηλείας και Αχαΐας (πράγμα που έχει μεγάλη νομική σημασία για την υπόθεση, διότι τα δεκάδες πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που αφορούν στην περιοχή έχουν επιβληθεί από τις δασικές αρχές της Αχαΐας), σχετικά με το άκυρο των τίτλων των καταπατητών και αυθαιρετούχων της περιοχής των Σαμαρέικων, την ύπαρξη κατοικιών το 1960 στη θέση αυτή και το αν εκδιώχτηκαν πράγματι στις αρχές της 10ετίας του 50 με πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας.

Η δίκη, που έγινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών την 1η Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του ότι το άρθρο του ποινικού κώδικα, στο οποίο βάσιζε τις κατηγορίες του ο κ. Σάμαρης, έχει καταργηθεί. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι και αυτό να μην είχε συμβεί, το αποτέλεσμα μετά βεβαιότητος θα ήταν το ίδιο, μια και τα κατηγορούμενα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ βασίζαμε την υπεράσπισή μας αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις δημοσίων αρχών και προπαντός δικαστικές αποφάσεις, που περιλάμβαναν στο σκεπτικό τους ως αποδεδειγμένους τους ισχυρισμούς μας, ιδίως σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο θέμα των ορίων.

Οι αρχές οφείλουν, εν όψει τρέχουσας απογραφής, να λάβουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα για το άθροισμα αυθαιρέτων, και όχι νόμιμο οικισμό, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατα εκδοθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας των Σαμαρέικων και να χαρακτηρίσουν την περιοχή ορθά ως τμήμα της Αχαΐας.

Προπαντός όμως αποτελεσματικά μέτρα νομικού και πρακτικού χαρακτήρα πρέπει να σχεδιαστούν και να ληφθούν για την εφαρμογή επί του εδάφους των αμετάκλητων αποφάσεων για την αναδάσωση των 803 εκχερσωμένων στρεμμάτων δάσους, μέσα στο Εθνικό πάρκο, λαμβάνοντας παράλληλα μέριμνα για την αποκατάσταση σε δημόσια σχολάζουσα αγροτική γη όσων εκ των καταπατητών είναι επαγγελματίες αγρότες.

Είναι θέμα σεβασμού του νόμου και της δικαιοσύνης η έμπρακτη αποκατάσταση της ακεραιότητας του δάσους της Στροφυλιάς, τμήματος του πολύτιμου Εθνικού μας πάρκου.