ΤΟ ΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι οργανώσεις επεσήμαναν την ευθύνη του Δήμου για το γεγονός ότι θα  έπρεπε να υπάρχει ενιαία ειδική περιβαλλοντική μελέτη για ολόκληρο τον χώρο ( όπως είχε προταθεί και από τον Δήμο από το 1996) που θα καθόριζε τις ζώνες προστασίας γύρω από τον υγροβιότοπο, και θα προσδιόριζε τις χρήσεις γης και τα αποδεκτά έργα τον χώρο αυτό. Κατήγγειλαν επίσης την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής στην προώθηση των διαδικασιών που το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποδεχθεί, για την θεσμική κατοχύρωση του χώρου ως προστατευόμενου υγροβιότοπου, γεγονός που θα κλείσει οριστικά τον δρόμο στις διεκδικήσεις των πρώην ιδιοκτητών στην νοτιοδυτική πλευρά του Έλους.

Ομόφωνα επίσης οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη, πρότειναν

  1. οι κατατεθείσες μελέτες να συμπεριλάβουν με συγκεκριμένες αναφορές όλες τις διεκδικούμενες -από ιδιώτες -περιοχές πέριξ της Κανελλοπούλου και ο Δήμος να τις εντάξει στο υπό διαμόρφωση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Αυτό σε συνδυασμό με την επέκταση των ορίων δυτικά και μέχρι την νέα χάραξη της οδικής αρτηρίας Κ.Καραμανλή  μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική προστασία του Έλους και στον προσδιορισμό χρήσεων γης συμβατών με τον υγροβιότοπο.

  2. Να μην εκδοθούν νέες άδειες για τα βενζινάδικα της Κανελλοπούλου που είναι ρυπογόνα και εντελώς ασύμβατα με την προστασία του χώρου.

Η ΟΙΚΙΠΑ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, πιεζόμένες ουσιαστικά από το ενδεχόμενο να χαθούν τα κονδύλια από την Πολιτιστική ( πρέπει να αρχίζουν να εκταμιεύονται μέσα στο 2006), αποδέχθηκαν αναγκαστικά ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ τις μελέτες, με την προϋπόθεση συγκεκριμένων αλλαγών που συνοπτικά είναι:

Α. Το προβλεπόμενο από την μελέτη Μουσείο Υγροτόπων να μην γίνει μέσα στο Έλος, αλλά να μεταφερθεί στον χώρο του Κάμπινγκ

Β. Να περιορισθούν οι δομημένοι χώροι μέσα στο κάμπινγκ και να μην γίνει το γήπεδο ποδοσφαίρου, ώστε να αυξηθούν οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου και περιπάτου για τους συμπολίτες