Τα Μαύρα Βουνά στο στόχαστρο και πάλι

Τα «Μαύρα Βουνά» στο παρελθόν είχαν πυκνό δάσος δρυός (βαλανιδιάς) εξ ου και η ονομασία τους, από το χρώμα των βαλανιδοδένδρων, και ήταν ιδιοκτησία της Ι. Μονής Χρυσοποδαρίτισσας Νεζερών η οποία ενοικίαζε την χορτονομή κατά την χειμερινή περίοδο, στους κτηνοτρόφους Αράξου (Γκέρμπεση). Στη συνέχεια η Ι. Μονή πώλησε την έκταση αυτή στον διάδοχο και μετέπειτα βασιλέα Κωνσταντίνο, ο οποίος το έτος 1923 το επώλησε στους κατοίκους Αράξου, και αυτοί το έτος 1949 αναγνωρίσθηκαν ως ιδιοκτήτες, με την αναφερθείσα απόφαση του Υπ. Γεωργίας.
Από την αγορά των Μαύρων βουνών, από τους κατοίκους Αράξου, η δασική βλάστηση υπέστη ταχεία υποβάθμιση, με την έντονη βοσκή χειμώνα – καλοκαίρι, με υλοτομίες και πυρκαϊές, για να καταλήξει σήμερα να φύονται αραιά και μεμονωμένα τα γηραιά μόνο, άτομα της βαλανιδιάς, αφού η έντονη βοσκή δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των νεοφύτων της βαλανιδιάς και των άλλων ξυλωδών δένδρων (κοκορεβιθιάς κ.λ.π.).
Η όλη έκταση των Μαύρων Βουνών θα έπρεπε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 117 παραγ. 3 του Συντ΄’αγματος να έχιε κηρυχθεί αναδασωτέα (υποχρεωτικά).
Ο χαρακτηρισμός «ως δασικής» από τον Δασάρχη Πατρών και από την Α’θμιας Επιτρ. Επιλ. Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Αχαϊας είανι ορθός για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η προς χαρακτηρισμό έκταση ευρίσκεται επί των Μαύρων Βουνών που έχουν υπερθαλάσσιο ύψος πλέον των 250 μ. και όχι κάτω των 200 μ. που απαιτεί ο νόμος, για να θεωρηθούν τα Μαύρα Βουνά ως λόφος.
2. Η προς χαρακτηρισμό έκταση ευρίσκεται στο εσωτερικό και όχι στα κράσπεδα στης αναγνωρισθείσης από το Υ.Γ. δασικής έκτασης και πρέπει να κριθεί ο χαρακτήρας της ως δασικής ή μη, σε σχέση με το σύνολο. Η «σαλαμοποίηση» της έκτασης και κρίσεις επί ενός εκάστου τεμαχίου, δεν είναι ορθή, ούτε νόμιμη.
3. Οι ισχυρισμοί των αντιλεγόντων Δημ. Πυλαρινού – Γεωπόνου και Ευμορφίας Πανταζή – Δασολόγου που διατυπώθηκαν κατά την συνεδρίαση της Β/θμιας Επιτροπής Ε.Δ.Α. Εφετείου Πατρών την 7-6-1995 (Αποφ. 14/1995), είναι νόμιμοι και αληθείς και πρέπει η δευτεροβάθμια Επιτροπή να τους λάβει σοβαρά υπόψη της και να χαρακτηρίσει την έκταση ως δασική, ώστε να προστατευθεί από την οικοπεδοποίησή της.
Υπόψη ότι τα Μαύρα Βουνά είναι μέρος της προστατευόμενης περιοχής του βιοτόπου της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και του δάσους της Στροφιλιάς και προστατεύονται από τη Συνθήκη RAMSAR όπου έχουν ενταχθεί από το έτος 1993.
Ηλίας Ντρες
Δασολόγος