RecyclART – Δημιουργική ανακύκλωση για να ανταποδώσουμε στο περιβάλλον.

Αναπαράσταση του έργου Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Γιοχάνες Βερμέερ από την Jane Perkins

Τι είναι το RecyclART;

Το RecyclART είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο Erasmus+. Η ανακυκλωμένη τέχνη είναι δημιουργίες που κατασκευάζονται από απορριφθέντα αντικείμενα που κάποτε είχαν άλλο σκοπό. Η δημιουργικότητα είναι περιστασιακή όταν ξεκινάμε από ένα προϊόν που έχει απορριφθεί, όπως ένα πλαστικό μπουκάλι, και εξερευνούμε τις δυνατότητές του να γίνει ένα νέο προϊόν. Θα μπορούσε αυτή η διαδικασία να προγραμματίζεται και να σχεδιάζεται; Αν ξεκινούσαμε από την ανάγκη ενός νέου αντικειμένου και έπειτα αναζητούσαμε απορριφθέντα υλικά για την κατασκευή του, ναι! Το έργο σχεδιάστηκε για να πλησιάσει πρωτίστως δύο κοινωνικές ομάδες, τους ανέργους και του εκπαιδευτές ενηλίκων σε καλλιτεχνικά εργαστήρια. Φυσικά τα παραδοτέα μπορούν να ωφελήσουν όλη την κοινότητα

Αυτό το newsletter έχει σκοπό να σας ενημερώσει για την πρόοδο του έργου, τις συναντήσεις της ομάδας μας και την πλατφόρμα ανταλλαγής που αποτελεί σημαντικό αποτέλεσμα και σπουδαίο πόρο για τους χρήστες μας – ανακυκλωτές/επαναχρησιμοποιητές/δημιουργούς/καλλιτέχνες.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλες τις δραστηριότητες, τα αποτελέσματα του έργου και πώς μπορείτε να επισκεφθείτε τον ισότοπό μας.

Διακρατική συνάντηση έργου στα Τίρανα.

Στις 6-7 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, όπου βρίσκεται το InSET ως ο Αλβανός εταίρος του έργου, η τρίτη Διακρατική Συνάντηση Έργου.

Η ομάδα ξεκίνησε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των τοπικών εργαστηρίων RecyclART και σχεδίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα RecyclART για να μεταφέρουμε την εμπειρία των εργαστηρίων στο διαδίκτυο. Η προσκεκλημένη Αλβανίδα σχεδιάστρια μόδας Bukuroshe Sinanaj, με μακρά εμπειρία στις μεθόδους ανακύκλωσης ρούχων, μίλησε για την εμπειρία της με το τοπικό εργαστήριο RecyclART και περιέγραψε την εμπειρία διδασκαλίας της καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες να φτιάξουν τσάντες από παλιά τζιν.

«Στις μέρες μας οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται πολύ περισσότερο σε περιβαλλοντικά θέματα και αυτό φαίνεται από την προσπάθειά τους να συνεισφέρουν με υλικά στα εργαστήρια μου
Διακρατική Συνάντηση Έργου στην Πάτρα.

Στις 21 και 22 Φεβρουαρίου η σύμπραξη RecyclART συναντήθηκε στην Πάτρα για την 4η και τελευταία διακρατική συνάντηση του έργου RecyclART, η οποία φιλοξενήθηκε από τον συντονιστή της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας. Η ομάδα εργάζεται για το έργο εδώ και σχεδόν 2 χρόνια και η δια ζώσης συνάντηση έφερε μεγάλη χαρά! Εργαστήκαμε γύρω από τις δραστηριότητες του έργου, όπως η πολλαπλασιαστική μας εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Το κύριο θέμα της συνάντησης όμως ήταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα RecyclART η οποία θα είναι ένας ελεύθερος ανοιχτός χώρος που θα απευθύνεται σε ενήλικες (κυρίως μακροχρόνια άνεργους), καλλιτέχνες ανακύκλωσης, καλλιτέχνες γενικότερα, εκπαιδευτές ενηλίκων, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για δημιουργική ανακύκλωση και μονοπάτια ανάπτυξης δεξιοτήτων και ανταλλαγής ιδεών και αντικειμένων με την κοινότητα. Η σύμπραξη συζήτησε την πρόοδο της πλατφόρμας και σχεδίασε τα τελικά βήματα προκειμένου να απελευθερωθούν τα πνευματικά αποτελέσματα του έργου στο κοινό. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μοιραστούμε με όλους τα τελικά αποτελέσματα, οπότε μείνετε συντονισμένοι!


Πλατφόρμα ανταλλαγής για ανακυκλωτές.

Ένα από τα πιο αναμενόμενα αποτελέσματά μας είναι τώρα διαθέσιμο για εξερεύνηση.

Η πλατφόρμα ανταλλαγής RecyclART είναι ένας χώρος όπου όλοι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ανακυκλωμένη τέχνη έχουν ένα σημείο για να παρουσιάσουν και να εξερευνήσουν τις ανακυκλωμένες χειροτεχνίες τους, να βρουν και να ανταλλάξουν υλικά, να μοιραστούν το ταξίδι τους και να βρουν υποστήριξη από ομοϊδεάτες τους. Η πλατφόρμα διαθέτει μια σειρά από βασικές ενότητες που προσφέρουν κάτι για όλους:

– Αν σας ενδιαφέρει να εξερευνήσετε την τέχνη και τα έργα που αναρτούν οι άλλοι, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε την ενότητα Explore Artwork & Tutorials

– Αν βρίσκεστε εδώ επειδή θέλετε να βρείτε υλικά κοντά σας, τότε σίγουρα επισκεφθείτε την ενότητα Εύρεση υλικών ανακύκλωσης

– Και αν θέλετε να μοιραστείτε τα δικά σας έργα ή αν θέλετε να προσφέρετε υλικά σε άλλους, τότε φροντίστε να εγγραφείτε και στη συνέχεια ελέγξτε τον οδηγό της πλατφόρμας μας.

– Αν σας αρέσει να διαβάζετε και να μοιράζεστε εμπειρίες, η πλατφόρμα διαθέτει Φόρουμ!

Επισκεφθείτε τη πλατφόρμα ανταλλαγής εδώ!