ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Σε μια απόπειρα μιας εισαγωγής για παρουσίαση των πεταλούδων που πετούν στα διάφορα υψόμετρα και γεωλογικές περιοχές, αναφέρουμε ότι τα ζωντανά αυτά όντα υπάρχουν από τουλάχιστον τριάντα εκατομμύρια χρόνια, απολιθόνονται, ζούνε μαζί μας και κατέχουν ιδιάζουσα θέση στη ζωή μας, στην κουλτούρα μας στη φιλολογία μας και στις γλωσσικές μας αναφορές. Ζουν μαζί μας, χωρίς ενόχληση, όντα όμορφα, ποιητικά. Ο κύκλος της ζωής τους από αυγό, κάμπια, χρυσαλλίδα, και ιπτάμενο έντομο, μας σαγανεύει, ομορφαίνει τη ζωή μας και το περιβάλλον μας. Πολλές ζούνε μόνο τη νύχτα. Εδώ παρουσιάζουμε τις πεταλούδες της ημέρας (ROPALOCERA).

Το σώμα τους από κεφάλι, κεραίες, θώρακα, κοιλιά, πόδια, καλύπτεται με τρίχες και λέπια. Είναι γενικά πολύχρωμες και ζευγαρώνονται για αναπαραγωγή με αυγά. Τα’ αφήνουν σε συγκεκριμένο φυτό ή κάθε μία, από το οποίο και τρέφονται. Έχουν μεγαλύτερη ευρύτητα χρήσης του ηλιακού φάσματος από τον άνθρωπο για την όρασή τους.  Με ειδικές οσμητικές ορμόνες καλούν το ταίρι τους. Οι περισσότερες γεννιούνται στην Ελλάδα σε συγκεκριμένες περιοχές και μερικές έρχονται από άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα έχουμε 9 οικογένειες από τις οποίες οι 8 γεννούν και πετούν  στον αχαϊκό χώρο. Η ένατη με μόνο ένα είδος πετά στη Θεσσαλία και Μακεδονία. Οι εννέα οικογένειες αποτελούνται από 232 είδη. Από αυτά τα 143 είδη πετούν στην Πελοπόννησο. Μερικά γεννιούνται και πετούν σε μικρή έκταση σε μικρούς αριθμούς. Είναι τα ενδημικά. Στην περιοχή μας (Αχαϊα) έχουμε (τρία) 3 μόνο ενδημικά, που ανήκουν στην οικογένεια των LYCAENIDAE: 

Οι οικογένειες των πεταλούδων είναι οι εξής:

1.        PAPILIONIDAE, με (9) είδη.

2.        PIERIDAE, με (25) είδη

3.        DANAIDAE, με (1) είδος

4.        LYCAENIDAE, με (71) είδη και (3) ενδημικά

5.        ΝΥΜPHALIDAE, με (37) είδη

6.        RIONIDAE, με (1) είδος που πετά στην Μακεδονία

7.        SATYRIDAE  με (59) είδη

8.        ΗΕSPERIDAE με (28) είδη

9.        LIBYTHEIDAE με (1) είδος που λείπει από το αρχείο μου παρότι κοινό.

Σε όλη την Ελλάδα έχουμε 11 ενδημικά είδη.

Από τη φύση οι πεταλούδες χρειάζονται: ήλιο, φυτική τροφή και νερό. Από τους ανθρώπους  χρειάζονται: προστασία, αναγνώριση και αγάπη. Η προστασία  είναι κυρίως η διατήρηση  των περιοχών από πυρκαγιές, υπερβοσκή,. Φυτοφάρμακα, μετατροπή των περιοχών από υλοτομία, αποξηράνσεις, μεγάλα χωματουργικά έργα.

Παρουσιάζουμε επτά αντιπροσώπους από το αρχείο του γράφοντος. Τα ονόματα γράφονται στα λατινικά. Οι περισσότερες πεταλούδες έχουν ωραία ελληνικά ονόματα δοσμένα από φυσιοδίφες τους τελευταίους (4) αιώνες, όπως Παλαμήδης, Ποδαλείριος, Μαχάων, Αγαμέμνων, κλπ.

Οι πεταλούδες είναι προσιτές για μελέτη, φωτογράφηση, και απόλαυση της όρασης. Να τις χαρείτε, να τις αγαπάτε και να σας κρατούν τρυφερή συντροφιά.

 

Κωνσταντίνος Δ. Ηλιόπουλος, Ιατρός