Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας

Η δύναμη της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ, ανέφερε, είναι η υποστήριξη των φίλων της και η αποδοχή των ιδεών και τvων απόψεών της για τα τοπικά αλλά και τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο αντινομάρχης Περ/ντος κ. Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος έκοψε και την πίτα μας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Τσούκαλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσονος μειοψηφίας κ.κ. Δημαράς, Γιαννακόπουλος και Γρηγόρης. Τις ευχές τους μας απέστειλαν μέσω εκπροσώπων τους οι βουλευτές του Νομού Αχαϊας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος και Μιχάλης Μπεκίρης, καθώς και η δημοτική σύμβουλος κ. Τασία Μανωλοπούλου.
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία μελών της νέας δημοτικής αρχής με μοναδική εξαίρεση την νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλο και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαρά Παντελή.
Τον απολογισμό της δράσης μας παρουσίασε ο Γιώργος Κανέλλης (δημοσιεύεται στη συνέχεια) ενώ μετά το διάλειμμα και την προσφορά γλυκισμάτων που πρόσφεραν φίλες της Κίνησης (με πρώτη και καλύτερη την κα Παρασκευή Τσερεμέγκλη) έγινε προβολή διαφανειών από τη μεγάλη καλοκαιρινή εκδρομή στην Κίνα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2006

Για μια ακόμη φορά έχουμε όλοι μας τη χαρά να βρεθούμε από κοντά να σκεφτούμε το έτος που πέρασε, να μιλήσουμε για τους στόχους μας κατά το τρέχον έτος και βεβαίως να δοκιμάσουμε ότι νόστιμο υπάρχει εδώ, αλλά και να θυμηθούμε στιγμές από τις οικοτουριστικές εξορμήσεις του 2006.

Ας αρχίσουμε την  καθιερωμένη ανασκόπησή μας από  τα διεθνή, όπως εξάλλου επιτάσσει η θεμελιώδης αρχή της οικολογίας που εντάσσει κάθε τι τοπικό στο πλανητικό επίπεδο.
Μια ακόμη διεθνής διάσκεψη, αυτή του Ναϊρόμπι, για τη όλο και πιο απειλητική κλιματική αλλαγή, δεν στάθηκε ικανή να οδηγήσει τις ισχυρές χώρες και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, να προβούν στην αναγκαία στροφή πολιτικής προς την σταθεροποίηση και εν συνεχεία τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Όχι ότι η μακάρια χώρα μας, την οποία δικαίως ο διάσημος άγγλος συγγραφέας Τζέρεμυ Ριφκιντ, αποκάλεσε Σαουδαραβία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πάει καλύτερα. Σαν να μη τρέχει τίποτα και ενώ ήδη έχουμε υπερβεί τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με το Κυότο, η κυβέρνησή μας προωθεί τρείς νέους λιγνιτικούς σταθμούς!
Σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, ετέθη πρόσφατα ο στόχος για 20% ανανεώσιμη ενέργεια το 2010, και ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία εργάζονται σοβαρά για να ενισχύσουν την ενεργειακή τους βιωσιμότητα και ανεξαρτησία, όμως τα γενικά αποτελέσματα είναι, για την ώρα, κάτω  του επιβαλλομένου.
Χρειάζονται δραστικά μέτρα για περιβαλλοντικούς (αποτροπή απώλειας εδαφών από ύψωση του επιπέδου της θάλασσας, αποτροπή ερημοποίησης, απώλειας βιοποικιλότητας) αλλά, όπως απέδειξε η βαρυσήμαντη κυβερνητική βρετανική έκθεση (η έκθεση Στερν) και για καθαρά οικονομικούς λόγους. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό προηγούμενο: οι Ηνωμένες Πολιτείες έκτισαν την πολεμική βιομηχανία που θεμελίωσε τη νίκη των συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, απαγορεύοντας (το 1942) την παραγωγή αυτοκινήτων! Έτσι τα εργοστάσια σε ελάχιστο χρόνο προσαρμόσθηκαν και επιτεύχθηκε μια δραματική αύξηση της παραγωγής αρμάτων και αεροπλάνων.
Αντί τέτοιων δραστικών οικολογικά και οικονομικά αναγκαίων μέτρων η κυβερνητική μας πλειοψηφία επιδιώκει μια ακόμη αναθεώρηση του συντάγματος, όπου πρώτη-πρώτη φιγουράρει η, για μια ακόμη φορά, προσπάθεια να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 που αφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το 117 που επιβάλλει την υποχρεωτική κήρυξη των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων. Επιδιώκεται να φύγει η ενοχλητική ερμηνευτική δήλωση που μπήκε στην αναθεώρηση του 2001 και η οποία ορίζει με επιστημονικά κριτήρια τι είναι δάσος,
Το οικολογικό κίνημα της χώρας μας αντέδρασε έγκαιρα και κλιμακώνει τις αντιστάσεις του με στόχο τα άρθρα 24 και 117 να μείνουν όπως είναι.
Σε πανελλαδικό επίπεδο ακόμη δεν μπορεί να μην αναφέρουμε την μεγάλη υστέρηση της χώρας στα απορρίμματα (έχουμε ακόμη 1450 ενεργούς ΧΑΔΑ –χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων), απαράδεκτο επίπεδο διαχείρισης των υδατικών πόρων και ολοφάνερη απροθυμία να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην  προστασία της φύσης. Το δίκτυο Νατούρα θεωρητικά καλύπτει το 19,1% του εδάφους μας, 27 φορείς διαχείρισης έχουν ιδρυθεί και αργά-αργά επανδρώνονται, πλην όμως ούτε νομικό καθεστώς διαθέτουν ούτε χρηματοδότηση.
Και μ’ αυτή την αναφορά θα περάσω στην περιοχή μας. Έχουμε τους φορείς διαχείρισης του Χελμού – Βουραίκού και της Στροφιλιάς Κοτυχίου, στους οποίους μέλη της ΟΙΚΙΠΑ μετέχουν ως εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όμως και οι δυό στερούνται οριστικού νομικού καθεστώτος και χρηματοδότησης. Υπάρχουν βλέπετε τα τετελεσμένα που πρέπει να διατηρηθούν «κάπως», τα λατομεία στα Μαύρα Βουνά της Στροφιλιάς και οι καταπατήσεις στα Σαμαρέικα, στην περιοχή πριν τα όρια του νομού Ηλείας. Ανάλογα, κάποιοι πρέπει να «προλάβουν» να κτίσουν σε σημεία που τους ενδιαφέρουν στην περιοχή του Χελμού και Βουραϊκού. Εν τω μεταξύ για τη Στροφιλιά ειδικότερα ευτυχώς υπήρξε αλλά ήδη έληξε το πρόγραμμα LIFE, με θετικότατα αποτελέσματα που όμως δεν πρέπει να πάνε χαμένα, και οι δικαστικές ενέργειες της ΟΙΚΙΠΑ για την κήρυξη εκτάσεων αναδασωτέων στα «Σαμαρέικα» και τον μη αποχαρακτηρισμό άλλων στα Μαύρα Βουνά. Γι αυτό το τελευταίο σας αναφέρω ότι και πάλι προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αφού η Β/θμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων, παρά την ακύρωση της προηγούμενης απόφασής της επιμένει να μη βλέπει δασική έκταση στα Μαύρα Βουνά. Τα πολύπαθα Μαύρα Βουνά η μεγάλη πληγή των οποίων, τα λατομεία, λειτουργούν και πάλι παράνομα αλλά λειτουργούν διότι εναλλακτικές λύσεις δεν έχουν ετοιμαστεί.
Η χρονιά που μας πέρασε ήταν επίσης σημαντική για τον Κορινθιακό Κόλπο όπως και για το Παναχαϊκό.  Η πρώτη φιλτρόπρεσσα που ήδη η Αλουμίνον της Ελλάδος τοποθέτησε μείωσε σοβαρά την απορριπτόμενη κόκκινη λάσπη και αναμένεται να τοποθετηθεί και η δεύτερη. Δημοσίευμα της εν αιθρία πυροδότησε σειρά ανάλογων στο αθηναϊκό τύπο, ενώ μαζί με φίλους από άλλες πόλεις και δημάρχους πόλεων του Κορινθιακού υποδεχτήκαμε τον Ιούλιο το θρυλικό πλοίο της Greenpeace στο Αίγιο.
Όσον αφορά το Παναχαϊκό, εγκρίθηκε η ένταξή του στο δίκτυο Νατούρα ενώ έγιναν το καλοκαίρι τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου 34 ανεμογεννητριών στην περιοχή «Τρανή ρίζα – Βρωμονέρι – Σκαντζοχέρι». Εκκρεμεί η επέκταση του πάρκου αυτού και στην περιοχή Βουνογιώργη (άλλες 16 Α/γ). Όπως είναι γνωστό ο δήμος Πατρέων έχει προσφύγει κατά του αδειοδοτημένου αυτού συμπληρωματικού πάρκου, μια προσφυγή που εμείς χαρακτηρίσαμε εσφαλμένη. Ευχόμαστε να επικρατήσουν ωριμότερες αντιλήψεις για το θέμα όπως και ελπίζουμε να αναληφθεί δράση για την μείωση της βόσκησης και την ανάκαμψη της βλάστησης στο βουνό.
Ας στενέψουμε τον κύκλο αναφερόμενοι και στα αστικά περιβαλλοντικά θέματα.
Η νέα δημοτική αρχή της Πάτρας –σιδεροκέφαλοι ευχόμαστε- ανέλαβε και ήδη βρίσκει μπροστά της σε όξυνση σημαντικά θέματα:
Το έλος της Αγυιάς σημαντική ευκαιρία για ένα μεγάλο πάρκο οικολογικής αναψυχής χρειάζεται επείγουσα νομική υπεράσπιση αφ’ ενός (παλαιοί ιδιοκτήτες, ενθαρρυμένοι από δικαστικές αποφάσεις για άλλες περιοχές ζητούν άρση της απαλλοτρίωσης) και ταχεία προώθηση του σχεδίου ανάπλασης, ώστε να μη χαθούν τα κονδύλια στα οποία βασίζεται.
Οι κοινόχρηστοι χώροι των παλαιότερων επεκτάσεων συνεχίζουν να είναι μια πονεμένη ιστορία απωλειών. Ουσιαστική πολιτική, ενεργός αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και προτάσεων και θέση του θέματος σε πρώτη προτεραιότητα είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται.
Το θέμα των απορριμμάτων επανέρχεται απειλητικό. Η Ξερόλακκα, μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία του 80, σήμερα πλησιάζει την ώρα μηδέν.
Το σχήμα που θα την αντικαταστήσει επιβάλλεται να θέτει την δημόσια υγεία και την βιωσιμότητα όσο αφορά τη χρήση των πόρων σε προτεραιότητα. Εμείς έχουμε τονίσει ότι τέτοιες μέθοδοι υπάρχουν και είναι εφαρμόσιμες. Αντιθέτως η φαινομενικά απλή καύση είναι και πανάκριβη και παράγει τοξικά αέρια και στερεά υπολείμματα. Με γενναιότητα και ευθυκρισία να τολμήσουμε την φιλικότερη στη δημόσια υγεία λύση.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήσαμε δύο επιτυχημένες ημερίδες για την παγκοσμιοποίηση και τα κοινωνικά κινήματα καθώς και για τη Στροφιλιά ενώ πραγματοποιήσαμε και δύο δημόσιες εκδηλώσεις – διαμαρτυρίες για την ημέρα περιβάλλοντος και κατά της λειτουργίας του τσίρκου με ζώα στην πόλη μας.
Έχω πει ήδη μάλλον πολλά. Το να τονίσω ότι οι προτεραιότητές μας θα είναι οι ίδιες και στην νέα χρονιά είναι αναμενόμενο. Προστασία των οικοτόπων της δυτικής Ελλάδας, βιώσιμη και υπεύθυνη από αρχές και πολίτες διαχείριση απορριμμάτων, υπεράσπιση των ανοιχτών χώρων και της συλλογικής απόλαυσης των δημοσίων αγαθών, υπεράσπιση του άρθρου 24 του συντάγματος θα είναι και πάλι οι κύριοι άξονες της δράσης μας. Δεν θα παραλείψουμε βέβαια την συνέχιση των δημοφιλών οικοτουριστικών μας εξορμήσεων.
Ευχόμαστε σ’ όλους υγεία και δύναμη. Στους νέους μας άρχοντες ευθυκρισία και αποφυγή του πειρασμού της αναβολής των προβλημάτων. Στους πολίτες να είναι δραστήριοι, περιβαλλοντικά και καταναλωτικά υπεύθυνοι, στα μέλη της Κίνησης να συνεχίσουμε να είμαστε ενοχλητικοί εκεί που πρέπει !

Καλή χρονιά και πάλι!