ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το Νεκροταφείο των μυκηναΙκών χρόνων (1450-1050 π.Χ.) εντοπίστηκε  και ανασκάφηκε το 1987 στη θέση Αμυγδαλιά 4,5 χιλ. από το κέντρο της Πάτρας.. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως  45 τάφοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας μνημειώδης θαλαμωτός που ανήκε στον βασιλιά , το μέγεθος του οποίου μας εντυπωσίασε. Υπολογίζεται να βρεθούν άλλοι 600-700 τάφοι. Οι πληροφορίες που  έχουν συλλεγεί μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αφορούν την αρχιτεκτονική των θαλαμωτών τάφων,  τα ταφικά έθιμα, την κεραμική , τις εμπορικές δραστηριότητες και τις πολιτισμικές ανταλλαγές των Αχαιών της Πάτρας. Μεγάλο και ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλεί  η θέση (λόφος Μπόρτζι) του  Μυκηναϊκού οικισμού- ο ανοιχτός ορίζοντας, ο έλεγχος του περάσματος Ρίου – Αντιρρίου , η φυσική άμυνα από το Παναχαϊκό, η άμεση επικοινωνία   με άλλους λαούς μέσω της θάλασσας  από το λιμάνι που βρισκόταν στο Έλος της Αγυιάς.
   Όλοι μιλούν για ένα σημαντικό Μυκηναϊκό κέντρο στην περιοχή και ενδεικτικά αναφέρω τις απόψεις του κ. Κ. Τριανταφύλλου  το 1992 «Αν ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και διαμορφωθεί ο χώρος η Πάτρα θα έχει τις δικές της Μυκήνες, που θα συντελέσουν στον σπουδαιότερο τουριστικό χώρο της περιοχής..». Δυστυχώς όμως, η τοπική Αυτοδιοίκηση αδιαφορεί και για την ανάδειξη και την προβολή του χώρου παρόλο που ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος έχει καταθέσει εδώ και 4 χρόνια στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων σχετικό φάκελο με όλα τα στοιχεία. Η αδιαφορία των υπευθύνων είναι ολοφάνερη  γιατί ποτέ δεν προβλήθηκε ο χώρος στην τοπική κοινωνία , γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και είναι χαρακτηριστική η εικόνα της μοναδικής οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο και  το συνδέει με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Απογοητευτήκαμε από το είδος των ρυπογόνων  δραστηριοτήτων  – μάντρες παλαιών αυτοκινήτων, οικοδομικών υλικών , βαρέων οχημάτων που αναπτύσσονται κατά μήκος της διαδρομής της οδού Μειλίχου και παράλληλα με τη ροή του ιερού ποταμού των Πατρέων. Ποιοί δίνουν τις άδειες για να λειτουργήσουν τέτοιες επιχειρήσεις  που προσβάλλουν την αισθητική , το περιβάλλον , την πολιτιστική μας κληρονομιά;.
 Εξίσου σημαντικό πρόβλημα για την  ανάδειξη και την δυνατότητα επίσκεψης του χώρου , αποτελεί και η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων !!! από τον αρχαιολογικό χώρο και μέρος του σκουπιδότοπου λειτουργεί μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Η Νομαρχία και ο Δήμος  δεν έχουν φροντίσει ούτε για την απομάκρυνση του ΧΥΤΑ , ούτε για την επίσπευση των διαδικασιών για την διάδοχη κατάσταση. Αντίθετα προτιμούν ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Πάτρας να μένει στην αφάνεια, στερώντας έτσι από τους Πατρινούς τη γνωριμία και την επαφή με την πολιτιστική πανάρχαια κληρονομιά τους. 
           ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ  ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, εκτός από την Αθήνα , ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ  ΜΝΗΜΕΙΟ- ΟΡΟΣΗΜΟ,  ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ;
             Σε ποια πόλη της Ελλάδας λειτουργεί ο σκουπιδότοπος δίπλα  σε αρχαιολογικό χώρο και κανείς αρμόδιος δε συγκινείται από τους μακροχρόνιους αγώνες μας;
         Σε ποια πόλη για να επισκεφθείς το σημαντικότερο μνημείο της, περνάς  από  επιχειρήσεις νεκροταφεία  αυτοκινήτων;
Ελπίζουμε επιτέλους να ξυπνήσουν οι αρμόδιοι και  να αποδοθεί ο χώρος που μας μάγεψε , μας συγκίνησε, μας γοήτευσε σε όλους τους Πατρινούς και κυρίως στους μαθητές  μας. Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΕΡΕΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝ.

   ΗΡΑ ΚΟΥΡΗ- ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ , ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ