«Πεζοπόροι της Πάτρας»: 3 χρόνια πεζοπορίες!

Μου φαίνεται σαν να ήταν χθες, όταν αναρωτήθηκα «γιατί να περπατάω μόνος μου», ενώ ήμουν σίγουρος ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να απολαμβάνουν έναν υγιεινό περίπατο μέσα και γύρω από την πόλη. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι «Πεζοπόροι της Πάτρας» και μια σελίδα στο Fb, όπου την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 αναρτήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

1η πεζοπορία: Πεζοπορία, για να δούμε την Πάτρα από ψηλά. Την Κυριακή 12 του Μάρτη 2017 και ώρα 09.00 ξεκινάμε από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Βασιλίσσης Όλγας). Με την υποστήριξη της ΟΙκολογικής ΚΙνησης ΠΑτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ). Διαδρομή: Βλατερό, δασύλλιο, κεραίες Αρόης, Διάκου, Αρόη, δασύλλιο, πλατεία Όλγας, περίπου 12 km, με διάρκεια περίπου 3 ώρες.

 

Και ώ, του θαύματος! Βρέθηκα να περπατώ με μια παρέα 12 ακόμα ανθρώπων, άλλοι γνωστοί μου και άλλοι άγνωστοί μου. Και την επόμενη Κυριακή βρεθήκαμε να πεζοπορούμε 30! Και η παρέα μας μεγαλώνει συνεχώς από τότε.

 

Τώρα τρία χρόνια αργότερα, στην ομάδα μας στο fb είναι γραμμένοι περισσότεροι από 2600 μέλη και κάθε Κυριακή πεζοπορούμε 80 με 100 πεζοπόροι κάθε ηλικίας από φοιτητές-τριες μέχρι 80+. Κάποιοι έρχονται μαζί και με τους τετράποδους φίλους τους. Η ενημέρωση για την επόμενη πεζοπορία γίνεται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα (fb και mail). Χωρίς λίστες συμμετοχής (δεν χρειάζεται να μας ενημερώσετε) ξεκινάμε στην ώρα μας, χωρίς να περιμένουμε καθυστερημένους. Και δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση ούτε για την εγγραφή, ούτε για τη συμμετοχή.

 

Για να ενημερώνεστε πρέπει να γραφτείτε στην ομάδα «Πεζοπόροι της Πάτρας» στο fb ή να μας στείλετε το όνομα σας και το mail σας στο pezoporoi.patras@gmail.com

Για να συμμετέχετε στις πεζοπορίες εκτός από την απαραίτητη καλή διάθεσή σας (θέλουμε μόνο ευδιάθετους και χαμογελαστούς ανθρώπους στην παρέα μας) πρέπει να έχετε μια καλή φυσική κατάσταση, ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια για περπάτημα και να φοράτε άνετα ρούχα. Θα σας είναι χρήσιμο ένα σακίδιο πλάτης, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

 

Στην αναγγελία της πεζοπορίας, θα βρείτε πληροφορίες για τον τόπο συνάντησης, για το μήκος και τις ώρες πεζοπορίας, αν γίνεται σε επίπεδο έδαφος, αν είναι ανηφορική ή κατηφορική, σε δάσος ή σε παραλία κλπ., έτσι ώστε να επιλέγετε και να συμμετέχετε σε πεζοπορίες ανάλογες με τις ικανότητες και τα γούστα σας.

 

Τα οφέλη της πεζοπορίας είναι πολλά και ποικίλα. Είναι το καλύτερο ηρεμιστικό της ψυχής μας και το τέλειο αντικαταθλιπτικό. Βοηθά στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, της οστεοπόρωσης και της αρτηριοσκλήρωσης. Καταπολεμά την ελάττωση της μυϊκής μάζας και προσφέρει μια απίστευτη ευεξία σωματική και ψυχική. Και μετά την πεζοπορία οι αναρτήσεις στο fb με φωτογραφίες, βίντεο και σχόλια παίρνουν φωτιά και ακολουθεί η αναμονή για την Τετάρτη, που ανακοινώνεται η επόμενη πεζοπορία. Και ο κύκλος καλά κρατεί. Και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε . Και, αν δεν σας αρέσει, δεν ξανάρχεστε. Αλλά να ξέρετε, όποιος έρχεται μια φορά κολλάει στην παρέα μας!

 

Η ΟΙΚΙΠΑ στήριξε από την αρχή τους Πεζοπόρους της Πάτρας και συνεχίζει να τους στηρίζει, γιατί βλέπει στη λειτουργία τους μια μεγάλη και αφιλοκερδή κοινωνική προσφορά.

 

Ο συντονιστής της παρέας

Μάκης Χαλκιόπουλος