Περιβαλλοντική εκπαίδευση

2. Συντόνισε Τοπικά Δίκτυα σχολείων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Δίνοντας έμφαση στη δικτύωση και αλληλεπίδραση των προγραμμάτων Π.Ε., όλα τα προγράμματα Π.Ε. λειτούργησαν σε θεματικά τοπικά δίκτυα. Κάθε χρονιά ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη γνωστική περιοχή του θεματικού έτους για την Εκπαίδευση για την Αειφορία. Η σχολική χρονιά 2006-2007 ήταν αφιερωμένη στον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και τα προγράμματα που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα κατέλαβαν ποσοστό 10% επί του συνολικού αριθμού των προγραμμάτων.
3. Συμμετείχε σε 16 Εθνικά Δίκτυα σχολείων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

4. Επιμόρφωσε Εκπαιδευτικούς σε σεμινάρια , ενημερωτικές ημερίδες και συναντήσεις.
 Κατά τη φετινή χρονιά επιμορφώθηκαν συνολικά 819 εκπαιδευτικοί (αναλυτικά: 394 εκπαιδευτικοί σε 15σεμινάρια, 165 εκπαιδευτικοί σε 9 ημερίδες και 260 εκπαιδευτικοί σε 7 συναντήσεις που οργανώθηκαν από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).
Στο Νομό Αχαΐας το ποσοστό των επιμορφωμένων εκπαιδευτικών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο Νομό ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό του 40%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πανελλαδικά βρίσκεται στο 12%.(Δ. Σπυροπούλου, Μόνιμη Πάρεδρος Π.Ε. στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στο άρθρο της «Διερεύνηση στοιχείων και διατύπωση προτάσεων για την προώθηση της Π.Ε. στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» στο τεύχος 34 (Φθινόπωρο 2005) του περιοδικού της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε «Για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»)

5. Οργάνωσε και συμμετείχε σε Εκδηλώσεις και Δράσεις
Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θέλοντας να συμβάλει στη συμμετοχή σε δράσεις, συμμετείχε και οργάνωσε εκδηλώσεις – δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς αποσκοπώντας σε ευρύτερες ομάδες πολιτών και στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και προστασία του περιβάλλοντος.
  Οικολογική Μετακίνηση:  Συνδιοργάνωση με τη μη κυβερνητική οργάνωση ECOCITY μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Οικολογική Μετακίνηση- Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται , η κοινωνία ευαισθητοποιείται» στην Πάτρα 26/02/2007. Συμμετείχαν το Γυμνάσιο Φαρών και το 6ο Γυμνάσιο Πάτρας.
  Παναχαΐκό όρος ….το πάρκο της Πάτρας : Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Πολυχώρο «Πολιτεία» στις 12 Μαΐου 2007 στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IIIC sud «ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ» και Διαγωνισμός με θέμα «Ένα λογότυπο για το Παναχαϊκό όρος» σε συνεργασία με την ΑΔΕΠ του Δήμου της Πάτρας.
  Μαθητικό Συνέδριο :Παροχή δυνατότητας σε Μαθητικές ομάδες να παρουσιάσουν τις εργασίες τους με τη δομή και οργάνωση επιστημονικής έρευνας
 Τη φετινή σχολική χρονιά το  Μαθητικό Συνέδριο είχε θέμα «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» και έγινε  στην Πάτρα (Πολυχώρος Πολιτεία) στις 07/5/2007. Συμμετείχαν 198 μαθητές και 19 εκπαιδευτικοί των σχολείων του Ν. Αχαΐας .
  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Συνδιοργάνωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας εορτασμού, με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών Περιβαλλοντικών ομάδων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου 2007
1. Με κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων : «Αλλάζουμε συμπεριφορές …όχι το κλίμα» οι περιβαλλοντικές ομάδες έστειλαν μηνύματα, (χρησιμοποιώντας τη φαντασία, την ευρηματικότητα και τη φρεσκάδα της νεανικής σκέψης) για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την κλιματική αλλαγή. Τα μηνύματα αυτά προβλήθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.
2. Συνάντηση εργασίας εκπαιδευτικών (Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης N. Αχαΐας) που υλοποιούν Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Μουσειακό Υδροκίνητο συγκρότημα Εφταπίτας Αιγίου την Παρακευή 1 Ιουνίου 2007 με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο νομό Αχαΐας : εξελίξεις και προοπτικές εν όψει των κλιματικών αλλαγών».
3. Επίσκεψη – ενημέρωση εκπαιδευτικών στο ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ το Σάββατο 2 Ιουνίου 2007.
4. Δράσεις από μαθητές (στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και στο Παλαιό Νοσοκομείο στο Αίγιο) εμπνευσμένες από τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν στα σχολεία του Νομού Αχαΐας τη Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Ιουνίου 2007.
5. Περιβαλλοντική Παράσταση «Νερόμυλε για σένα …» για μικρούς και μεγάλους στην Πάτρα (πλ. Λεύκας), στο Αίγιο (Παλαιό Νοσοκομείο) και στο ΚΠΕ Κλειτορίας.
6. Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για μαθητές στο ΚΠΕ Κλειτορίας την Τρίτη 5 Ιουνίου 2007.
6. Συνεργάστηκε με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
• Για τη συμμετοχή 1194 μαθητών και 123 εκπαιδευτικών των σχολείων του Νομού Αχαΐας
• σε προγράμματα των δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού Αχαΐας ΚΠΕ  Κλειτορίας και Ακράτας
• σε προγράμματα άλλων Κ.Π.Ε. εκτός Νομού. (Θέρμου, Κρεσταίνων, Βελβεντού, Κόνιτσας, Ζακύνθου, Καλαμάτας, Νέας Κίου, Νάουσας, Άμφισσας, Στυλίδας, Δραπετσώνας)
• Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση σεμιναρίων, δικτύων, προγραμμάτων  δραστηριοτήτων, δράσεων και εκπαιδευτικού υλικού.
7. Δημιούργησε και οργάνωσε εκπαιδευτικό υλικό
• Λειτουργία οργανωμένης Δανειστικής Βιβλιοθήκης με εκπαιδευτικά πακέτα και υλικό που απαιτούνται στα προγράμματα Π.Ε.
• Δημιουργία έντυπου ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ για τη συγκέντρωση των σημειώσεων των εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα Π.Ε. που υλοποιούν.
• Λειτουργεί η Ιστοσελίδα του Τμήματος Π.Ε www.dide.ach.sch.gr/enviredu
8. Συμμετείχε σε Εκδόσεις – Δημοσιεύσεις – Δημοσιοποίηση δραστηριοτήτων.
• Μετά την ολοκλήρωση των περισσοτέρων προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων σχεδόν σε κάθε σχολείο, παρήχθησαν έντυπα καταγραφής των εργασιών των μαθητών, δημιουργήθηκε υλικό σε απλή ηλεκτρονική μορφή από τους μαθητές και υλοποιήθηκαν δράσεις θετικές προς το περιβάλλον που σχετίζονταν με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του σχολείου. Η ολοκληρωμένη καταγραφή έγινε μετά τη συλλογή των ατομικών εκθέσεων των εκπαιδευτικών και την παράδοση των τελικών τους εργασιών στο Τμήμα Π.Ε.
• Παρήχθησαν σε ηλεκτρονική μορφή CD
με πιστοποίηση ISBN
1. Τα πρακτικά του Σεμιναρίου «Τοπική Ιστορία στην ευρύτερη περιοχή Αχαΐας: Διαβάζοντας τη μνήμη, ακούγοντας το χώρο» ISBN 978-960-89802-0-4
2. Τα πρακτικά του 4ου Μαθητικού Συνεδρίου «Καταναλωτισμός και περιβάλλον»
• Θα εκδοθεί ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Σκοπός της έκδοσης είναι να καταγραφούν και να δημοσιοποιηθούν τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί του νομού Αχαΐας (τη σχολική χρονιά 2006-2007) καθώς και οι ποικίλες δραστηριότητες και δράσεις των Τμημάτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Σταδιοδρομίας). Το υλικό συγκεντρώνεται και το τετράδιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2007 και θα αποσταλεί σε όλα τα σχολεία που θα συμμετέχουν με δημοσίευση.
9. Καινοτομίες
 Δημιουργία του τοπικού δικτύου «ΑΕΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Αχαΐας «ΝΕΑ» για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής  διαχείρισης σε 5 σχολικές μονάδες (πιλοτικά) του Νομού Αχαΐας.
 Δημιουργία του περιφερειακού δικτύου HELYCON (HEllenic LYceum Cosmic Observatories Network) με θέμα “Περιβάλλον και κοσμική ακτινοβολία” σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο  και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
 Συνεργασία με το Δήμο της Πάτρας, μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την ανάπτυξη στο Δήμο της Πάτρας». Η συνεργασία αυτή στοχεύει στο συνδυασμό Περιβαλλοντικής διαχείρισης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε τρεις συγκεκριμένους τομείς: Διαχείριση Απορριμμάτων, Αστικό και Περιαστικό Πράσινο, Εξοικονόμηση Ενέργειας και Μεταφορές

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα Π.Ε. έβαλαν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην περιοχή μας και συνέβαλαν στην κατεύθυνση ενός άλλου σχολείου ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ.
Απέδειξαν ότι η περιβαλλοντική αγωγή δεν συντελείται εν κενώ και δεν παραμένει μια στείρα ενημερωτική διαδικασία, αλλά κινητοποιεί τον ψυχισμό των παιδιών και διεγείρει τις ευαισθησίες τους. Ελπίζουμε ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση θα αποτελέσει χώρο αφύπνισης και παραγωγής ιδεών, οραμάτων και πρακτικών, για μια καλύτερη εκπαίδευση σε μια καλύτερη κοινωνία.
Εμείς συνεχίζουμε την υποστήριξή μας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και τη συνεργασία μας με φορείς με στόχο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση και συμμετοχή τους στα Καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

 

Παπαϊωάννου Ιωάννα    &    Βλάχος Ιωάννης